Καλεί τον Τατάρ να επιδείξει βούληση η Κυβέρνηση-«Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση αλλαγής του συμφωνημένου πλαισίου»

Δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κ. Κόλιν Στιούαρτ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι «η συνάντηση έγινε προτού αναχωρήσει ο κ. Στιούαρτ για την έδρα των ΗΕ, όπου θα υποβάλει την έκθεση του στον ΓΓ των ΗΕ».

Όπως είπε, «εμείς από πλευράς μας, αυτό που επαναλάβαμε για ακόμη μια φορά είναι ότι, αναμένουμε η έκθεση να αποτυπώνει με αντικειμενικότητα τα δεδομένα ως έχουν σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί και μέσα από τις προσπάθειες που εμείς καταβάλλουμε τους τελευταίους 16 μήνες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και πάντοτε σεβόμενοι τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Θα αναμένουμε την έκθεση του κ. Στιούαρτ και θα τοποθετηθούμε δημόσια όταν αυτή δημοσιοποιηθεί».

Ερωτηθείς αν η έκθεση της κας Ολγκίν θα είναι αντικείμενο ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό εναπόκειται στον ΓΓ των ΗΕ. Η κα Ολγκίν είναι προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ, σε αυτόν θα παραδώσει την έκθεση που ετοιμάζει και ο ΓΓ μπορεί να επιλέξει να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στη βάση αυτής της έκθεσης».

DOC.20240701.6920196.proedrosgenikosohe3 (Copy)

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Στιούαρτ, νωρίτερα σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, μίλησε για την ανάγκη αποστρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης και ερωτηθείς αν εκτιμά πως η έκθεση του θα καταγράφει για τις τουρκικές παραβιάσεις στην Πύλα, στη Δένεια, στα Στροβίλια και στον Άγιο Δομέτιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που εμείς αναμένουμε είναι η έκθεση να αποτυπώνει με αντικειμενικότητα τα δεδομένα.

Εμείς, είναι γνωστό ότι, σεβόμαστε πλήρως τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο και θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να σέβονται αυτούς τους όρους εντολής. Και το έχουμε αποδείξει μέσα από τις πράξεις μας, όχι μόνο αυτό το διάστημα, αλλά διαχρονικά».

DOC.20240701.6920195.proedrosgenikosohe2 (Copy)

Ερωτηθείς πόσο πιθανή είναι μια κοινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη και την κα Ολκγίν υπό αυτά τα δεδομένα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς θα επαναλάβουμε αυτό που λέμε εδώ και μήνες, ότι σε αυτή τη πρόσκληση έχουμε, ήδη, ανταποκριθεί θετικά και θα αναμέναμε την ίδια θετική ανταπόκριση και από πλευράς του κ. Τατάρ.

Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αυτή ήταν η πρωτοβουλία που είχε επισημάνει πολλές φορές και θεωρούμε ότι θα ήταν και είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα που θα μπορούσε να γίνει».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφοι ότι από το Λονδίνο ο κ. Τατάρ ζητά απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο και ερωτηθείς αν αυτό είναι εφικτό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γνωρίζετε πολύ καλά και το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες. Είναι δεδομένο, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος, γνωρίζουμε τις αξιώσεις, τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Τατάρ.

DOC.20240701.6920194.proedrosgenikosohe1 (Copy)

Αυτό που θα επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά με τον πλέον εμφατικό τρόπο είναι ότι, θα πρέπει να επιδείξουμε όλοι την ίδια ειλικρινή βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Καλούμε για ακόμη μια φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από το σημείο που έχουν διακοπεί, την Τουρκία, τον κ. Τατάρ, για να μπορέσει μέσα από το συμφωνημένο πλαίσιο να υπάρξει οριστική λύση του Κυπριακού».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η κα Ολγκίν ετοιμάζει πρόταση που να «αγγίζει» τη βάση λύσης, και ότι για αυτό τον λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπήρχε κριτική όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συγκαλούσε αμέσως το Εθνικό Συμβούλιο. Βλέπουμε κριτική όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί αμέσως Εθνικό Συμβούλιο».

Παράλληλα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε πως, «το Εθνικό Συμβούλιο έχει συγκληθεί για να υπάρξει ακριβώς και η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και η απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων για την τελευταία συνάντηση που είχε ο Προέδρος της Δημοκρατίας με την κα Ολγκίν. Να υπενθυμίσω ότι οι όροι εντολής της κας Ολγκίν απορρέουν από τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ. Οι όροι εντολής του ΓΓ των ΗΕ απορρέουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ».

«Δεν υπάρχει καμία πρόνοια, καμία περίπτωση αλλαγής του συμφωνημένου πλαισίου. Σε αυτό το συμφωνημένο πλαίσιο παραμένει προσηλωμένη διαχρονικά η πλευρά μας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σημειώνουμε και είναι σε αυτό το συμφωνημένο πλαίσιο που θεωρούμε ότι μπορούν να απαντηθούν οι όποιες ανησυχίες έχουν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας και οι Ελληνοκύπριοι συμπατριώτες μας, δηλαδή, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», κατέληξε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

DOC.20240701.6920193.proedrosgenikosohe (Copy)

Φόβοι Στριούαρτ για πιθανές συνέπειες στη Νεκρή Ζώνη

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ εκφράζει ανησυχία για τη στρατιωτικοποίηση της νεκρής ζώνης και για αυξημένα περιστατικά παρεμβάσεων, λέγοντας ότι αυτή η κατάσταση υπονομεύει την εντολή που έχουν τα ΗΕ στην Κύπρο και την δυνατότητά τους να διατηρήσουν την ακεραιότητα της νεκρής ζώνης.

Μιλώντας στα ΜΜΕ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο κ. Στιούαρτ είπε ότι ετοιμάζεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Όπως είπε, ταξιδεύει το Σάββατο και θα επιστρέψει στο νησί αρχές Αυγούστου.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι συζήτησαν τα θέματα που βρίσκονται ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας και εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνέχιση της στρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης.

Μίλησε για συνεχιζόμενες εντάσεις που βλέπει εδώ στο νησί και είπε ότι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος στην πολιτική διαδικασία «γιατί βλέπουμε μια άμεση σχέση μεταξύ της ύπαρξης κάποιας μορφής κινητικότητας στην πολιτική διαδικασία και της διατήρησης της ειρήνης στο νησί».

Πρόσθεσε πως εάν η πολιτική διαδικασία φθάσει σε κάποιο τέλος, τότε φοβάται ότι θα υπάρξουν συνέπειες και στη Νεκρή Ζώνη. Ο κ. Στιούαρτ είπε ότι ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις αυτή την περίοδο, όπως θρησκευτικά προσκυνήματα και στις δύο πλευρές, τα οποία, πρόσθεσε, «είναι καλά, οικοδομούν εμπιστοσύνη, οικοδομούν ελπίδα για ένα ειρηνικό μέλλον».

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος μοιράστηκε μαζί του τις απόψεις του.

Κληθείς να αναφέρει παραδείγματα στρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης στα οποία έκανε αναφορά στις δηλώσεις του, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι όπως θα δείτε και στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες δύο ημέρες, «έχουμε την κατασκευή σημαντικών αμυντικών θέσεων, έχουμε αύξηση στη χρήση στρατιωτικής τεχνολογίας, αισθητήρων, καμερών κατά μήκος της νεκρής ζώνης, έχουμε δει αύξηση ρεκόρ στον αριθμό των παρεμβολών στη Νεκρή Ζώνη».

Πρόσθεσε ότι «όλα αυτά υπονομεύουν την εντολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και τη δυνατότητα διατήρησης της ακεραιότητας της ουδέτερης ζώνης που είναι το θεμέλιο για το έργο που κάνουμε εδώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθαρίζει τη θέση της για τους μετανάστες στη Νεκρή Ζώνη η Κυβέρνηση-«Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μια νέα δίοδος»

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.