Πατούν το κουμπί «διαφάνειας» για 3,500 νεοσυλλέκτους-Τατουάζ και βάρος στα κριτήρια για Ειδικές Δυνάμεις

Πάνω από 3,500 νεοσύλλεκτοι της 2024 ΕΣΣΟ, μετρούν αντίστροφα για την κατάταξη τους στην Εθνική Φρουρά, που θα πραγματοποιηθεί κατά τις αρχές Ιουλίου, την ώρα που το Υπουργείο Άμυνας, τρέχει τη διαδικασία επιλογής των στρατεύσιμων σε Κλάδους, Όπλα, Σώματα και Μονάδες, η οποία θα πραγματοποιηθεί με το πάτημα ενός κουμπιού στο πιστοποιημένο λογισμικό πρόγραμμα, το οποίο κατέχει τις επιλογές που κατέθεσαν οι νέοι στρατιώτες.

Ουσιαστικά, η εφαρμογή της υπερσύγχρονης τεχνολογίας, ήρθε να αντικαταστήσει τον παραδοσιακό τρόπο όπου η διαδικασία επιλογής γινόταν χειροκίνητα και έτσι πλέον, εκτός του ότι επισπεύδεται ο χρόνος, αποφεύγονται τυχόν λάθη που λάμβαναν χώρα, παραλείψεις, αλλά και «κανονίσματα». Σημειώνεται ότι, η επιλογή τοποθέτησης των εθνοφρουρών γίνεται με μετρήσιμα κριτήρια που καθορίζονται στον πίνακα μοριοδότησης των στρατευσίμων και τη δήλωση προτιμήσεών τους. Μάλιστα, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, με το πέρας της επιλογικής διαδικασίας τα αποτελέσματά θα τηρηθούν από την Επιτροπή Επιλογικής Διαδικασίας, χωρίς να δημοσιοποιηθούν ή να είναι προσβάσιμα σε οποιονδήποτε και θα κοινοποιηθούν σε κάθε στρατεύσιμο την ημέρα κατάταξής του.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Στυλιανού, η εν λόγω πλατφόρμα συλλέγει όλες τις πληροφορίες μοριοδότησης, δικαιολογητικών, διευθύνσεις διαμονής, φρουρές προτιμήσεις και τις επιλογές σε όπλα και σώματα που θέλουν να υπηρετήσουν οι οπλίτες. «Με το πάτημα ενός κουμπιού, θα τρέξει το σύστημα και αφού επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία, αναμένεται ότι θα εξυπηρετηθούν οι πλείστοι οπλίτες, στις πρώτες τους επιλογές. Είναι κάτι που επιτυγχάνεται στις πλείστες των περιπτώσεων, διότι υπάρχουν διαθέσιμες μονάδες για τους στρατεύσιμους. Εάν υπάρχουν οπλίτες σε Λεμεσό και Πάφο που δεν εξυπηρετούνται, είναι επειδή δεν υπάρχουν μονάδες και όχι επειδή δεν θέλουμε να τους εξυπηρετήσουμε».

Αυτό που τονίζεται από πλευράς ΥΠΑΜ, είναι πως με αυτή τη διαδικασία υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο κατάταξης των νεοσυλλέκτων και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να ικανοποιηθεί τουλάχιστον μια από τις δυο επιλογές σε όπλο και σώμα των στρατιωτών. «Ο αλγόριθμος που έχει δημιουργηθεί, έχει ως πρώτιστο μέλημα να ικανοποιήσει τα αιτήματα του στρατεύσιμου, με βάση και τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς. Για παράδειγμα, δεν θα ορίσει ένα οπλίτη από τη Λεμεσό στα Κοκκινοχώρια, αλλά θα τον ορίσει σε πιο κοντινές περιοχές, όπως είναι ο Κόρνος, ο Μαθιάτης και η Νήσου, όπου εκεί υπάρχουν διαθέσιμα λεωφορεία για τις μεταφορές των οπλιτών», πρόσθεσε ο κ. Στυλιανού.

Σημειώνεται πως η κατάταξη των νεοσυλλέκτων, πρόκειται να γίνει στις 8 με 12 Ιουλίου στα κέντρα κατατάξεως των Επαρχιών, στα οποία αφού παρουσιαστούν οι νεοσύλλεκτοι, θα τους δοθούν τα φύλλα πορείας για τις Μονάδες τους, όπου και θα καταλήξουν την επόμενη μέρα το πρωί. Δηλαδή, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία παρουσίασης τους οι νεοσύλλεκτοι στα κέντρα κατάταξης, ανέφερε ο κ. Στυλιανού, «θα επιστρέψουν στο σπίτι τους και την επόμενη μέρα θα πρέπει να παρουσιαστούν στην μονάδα τους που έχουν οριστεί. Την πρώτη διανυκτέρευση, οι νεοσύλλεκτοι την λαμβάνουν το πρώτο Σαββατοκύριακο και παρουσιάζονται Δευτέρα πρωί. Έπειτα, αρχίζει η βασική εκπαίδευση των οπλιτών, γίνεται η προετοιμασία για την ορκωμοσία και μετά ξεκινούν οι ειδικές εκπαιδεύσεις των ειδικοτήτων και τα Σχολεία Μαχητών».

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την ηλεκτρονική υποβολή των επιθυμιών τους οι οπλίτες, έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν δύο επιλογές ανάμεσα στους Κλάδους, Όπλα και Σώματα του Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας. Επίσης, υπάρχουν προαιρετικές επιθυμίες που έχουν την ευκαιρία να δηλώσουν, αναλόγως των προσόντων. Αυτές οι επιλογές είναι ως Υποψήφιος Βαθμοφόρος, Ειδικές Δυνάμεις, Καταδρομέας, Στρατονόμος, ΟΥΚ, Λέσχες, ΚΑΑΥ Κιτίου - Σπίτι του Εθνοφρουρού, ΣΜΕΦ και Τεχνικές Ειδικότητες.

Όσο αφορά τα κριτήρια για την επιλογή ως Υποψήφιος Βαθμοφόρος σε Ειδικές Δυνάμεις, Καταδρομέας ή ΟΥΚ ή Στρατονόμος, θα πρέπει ο οπλίτης, να κριθεί σωματικά ικανός πρώτης (Ι1) κατηγορίας από τις επαρχιακές υγειονομικές επιτροπές κατά την ημέρα παραλαβής του ρουχισμού του. Επίσης, να είναι υπόχρεος πλήρους θητείας. Εάν όχι, σε περίπτωση επιλογής του δεν δικαιούται μείωση της θητείας του, υπογράφοντας την Υπεύθυνη Δήλωση αποδοχής θέσης.

Επιπλέον, για Υποψήφιους Βαθμοφόρους, πρέπει ο οπλίτης, να έχει ανάστημα τουλάχιστον 1,60 και βάρος ±25% του φυσιολογικού. Όπως επεξηγείται, το φυσιολογικό βάρος είναι ύψος σε εκατοστά πλην 100. Ακόμη, να μην έχει τατουάζ σε σημεία του σώματος του που δεν καλύπτονται από τη θερινή στολή και να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα στην άρθρωση λόγου.

Όσο αφορά τους υποψήφιους για τις Ειδικές Δυνάμεις, ο οπλίτης δεν πρέπει να πάσχει από δυσχρωματοψία διαπιστούμενη από τους ψευδοϊσοχρωματικούς πίνακες ISHIHARA. Επιπλέον για τους Καταδρομείς, πρέπει ο οπλίτης να έχει ανάστημα τουλάχιστον 1,55, βάρος όχι πέραν του 20% του φυσιολογικού βάρους και να μην έχει τατουάζ στο λαιμό και στο κεφάλι.

Για τους ΟΥΚ, δεν ισχύουν περιορισμοί αναστήματος, βάρους και τατουάζ. Επιπλέον, για τους Στρατονόμους, οι οπλίτες πρέπει να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,75 και βάρος όχι πέραν του -20% του φυσιολογικού. Επίσης, να μην έχουν τατουάζ σε σημεία του σώματος που δεν καλύπτονται από τη θερινή στολή.

Όσο αφορά την επιλογή στη ΣΜΕΦ, πραγματοποιείται από Πενταμελή Επιτροπή που αποτελείται από Ανώτερο Αξιωματικό, το Διοικητή της ΣΜΕΦ και τρεις καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, ειδικότητας Μουσικής που ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Κριτήριο αποτελούν οι μουσικές γνώσεις σε μουσικά όργανα ή τραγούδι.

Για την τοποθέτηση στις Λέσχες, στα ΚΑΑΥ και στο Σπίτι του Εθνοφρουρού, πραγματοποιείται κατά προτεραιότητα μεταξύ των επιθυμούντων αποφοίτων του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου και του Κλάδου Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών/ Ειδικότητα Μαγειρικής-Τραπεζοκομίας των Τεχνικών Σχολών, με βάση τα μόρια και τον κλήρο τους κατά φρουρά επιθυμίας.

Αναφορικά με την μοριοδότηση των στραυτεύσιμων για την κατανομή και τοποθέτηση τους σε Μονάδες, λαμβάνονται υπόψη κοινωνικής, οικογενειακής ή άλλης φύσης προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα των προβλημάτων οι νεοσύλλεκτοι πριμοδοτούνται με αριθμό μορίων, όπως παρακάτω:

1

2

Δειτε Επισης

Το μεταναστευτικό σημαντικότερο θέμα για Κύπριους σε σχέση με μέσο όρο ΕΕ
Γυρίζουν την πλάτη στους θεσμούς οι Κύπριοι-Πάνω από τους μισούς δεν τους εμπιστεύονται
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
Συνελήφθη σε υπό ανέγερση πολυκατοικία ο δραπέτης-Most Wanted στη Σουηδία για απάτη εκατομμυρίων
Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια για τον θάνατο του Ευστάθιου Ευσταθίου
«Με βίασαν οι κακοποιοί του Άσαντ, αλλά πλέον δεν φοβάμαι να δείξω το πρόσωπό μου»-Η ιστορία του Ρενέ και της Νουτζίν
Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Honda και Nissan ανακοίνωσαν πως συγχωνεύονται-Mega deal στην αυτοκινητοβιομηχανία
Πήδηξε από ύψος τεσσάρων μέτρων ο δραπέτης-Καταζητείτο για χρέη 87 εκατομμυρίων ευρώ
Έρχεται αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο για νέους και ζευγάρια εντός Ιανουαρίου