Σε διαδικασία οργανωτικής ανάπτυξης το Volt μετά την πρώτη επαφή με την κάλπη

Θετικά αποτιμά το εκλογικό του αποτέλεσμα το Volt Κύπρος, το οποίο κατέγραψε 2,9% στην πρώτη του επαφή με την κάλπη. Το κόμμα ιδρύθηκε επισήμως τον Δεκέμβριο, ως μέρος του ευρύτερου δικτύου Volt Europa και ευελπιστεί να αποτελέσει μια προοδευτική πρόταση για το κυπριακό κοινό με έντονα ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Το αποτέλεσμα αυτό θεωρείται καλό υπό τις περιστάσεις, καθώς το Volt δεν διέθετε οργανωτικό μηχανισμό, ενώ οι υποψήφιοί του, πέραν από τον εαυτό τους, έπρεπε να συστήνουν και το ίδιο το κόμμα στο κοινό κατά την προεκλογική τους εκστρατεία. Ωστόσο, σε μία εκλογική διαδικασία που το κομματικό σύστημα υπέστη συλλογική ήττα, με όλα τα κόμματα πλην του ΕΛΑΜ να καταγράφουν απώλειες, το Volt δεν φαίνεται να κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών, ώστε να κινηθεί πιο ψηλά. Όπως, όμως, επεσήμαναν στελέχη του στον REPORTER, στόχος τους δεν ήταν να προσελκύσουν ευκαιριακή ψήφο διαμαρτυρίας, η οποία στις επόμενες εκλογές να διοχετευθεί κάπου αλλού, αλλά να δημιουργήσουν μια συμπαγή εκλογική βάση, με κοινές ιδεολογικές προσεγγίσεις, οι οποίες να εφαρμόζονται σε ζητήματα πολιτικής και όχι ενώπιον σημαντικών ζητημάτων που προκύπτουν το κόμμα να λειτουργεί σαν αχταρμάς.

Με τις Ευρωεκλογές να ανήκουν πλέον στο παρελθόν, το νέο κόμμα βάζει πλέον πλώρη για τις Βουλευτικές Εκλογές, στις οποίες επιθυμεί να επιτύχει τέτοια ποσοστά, που θα του επιτρέψουν να εισέλθει στη Βουλή. Τα δύο χρόνια που μεσολαβούν θα αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση της κομματικής ολοκλήρωσης και της οργάνωσης, καθώς και της περαιτέρω στελέχωσης. Η νυν ηγεσία που εξελέγη στο ιδρυτικό συνέδριο θα πρέπει να καταστεί μόνιμη, είτε με επανεκλογή των συγκεκριμένων προσώπων είτε με νέα άτομα στις ανώτερες θέσεις, με το εκλογικό συνέδριο να τοποθετείται κάποια στιγμή πριν από το τέλος του 2024 χρονικά.

Ταυτόχρονα, στο Volt αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση το επόμενο διάστημα στο οργανωτικό κομμάτι και δη στην οργάνωση του κόμματος σε επαρχιακό επίπεδο, καθώς θα ιδρυθούν τοπικές επιτροπές σε διάφορες περιοχές. Προς την κατεύθυνση αυτή αξιοποιούνται και τα δεδομένα των Ευρωεκλογών, καθώς προσφέρουν μια χαρτογράφηση για τις περιοχές που το Volt διαθέτει αυξημένη δύναμη, καθώς και στις περιοχές που υστερεί. Αυτές οι διαφορές είναι αρκετά εμφανείς όταν γίνεται η ανάλυση ανά επαρχία, καθώς το παγκύπριο ποσοστό του σε μεγάλο βαθμό προήλθε από τις κάλπες της πρωτεύουσας, από όπου προέρχονταν περίπου οι μισοί ψηφοφόροι του κόμματος, εξού και κατέγραψε ποσοστό 4,1%. Πολύ καλή επίδοση είχε και στο εξωτερικό, με 7,1%, το οποίο ωστόσο αφορά πολύ λίγους ψηφοφόρους.

Για την ιστορία, το «προπύργιο» του Volt ήταν το ειδικό εκλογικό κέντρο στην Αχερίτου, όπου το κόμμα κατέγραψε ποσοστό 23% και ήταν δεύτερο μετά το ΑΚΕΛ. Ωστόσο πρόκειται για ένα κέντρο με μικρή προσέλευση Τ/κ, η οποία δεν επηρέασε ιδιαίτερα το εκλογικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, το κόμμα, όπως και το ΑΚΕΛ, απογοητεύτηκαν από την προσέλευση των Τ/κ στις κάλπες, καθώς εκτιμούσαν ότι θα ερχόταν μεγαλύτερος αριθμός για να ψηφίσει. Η πολεμική που αναπτύχθηκε στα κατεχόμενα, ωστόσο, ακόμη και από κόμματα που θεωρούνται πιο προοδευτικά ή φιλικά προς τη λύση, φαίνεται να λειτούργησε αποτρεπτικά για πολλούς Τ/κ που ενδεχομένως να πείθονταν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές, κάτι που επηρέασε σε κάποιο βαθμό και τα τρία κόμματα που είχαν Τ/κ υποψηφίους και ανέμεναν να συγκεντρώσουν τη μερίδα του λέοντος της τ/κ ψήφου.

Πάντως το Volt σε επίπεδο ευρωπαϊκό σημείωσε αύξηση ευρωβουλευτών στις Ευρωεκλογές, αλλά ακόμη βρίσκεται μακριά από την εκπλήρωση των κριτηρίων για σύσταση ευρωομάδας. Για αυτό και για την τρέχουσα πενταετία οι ευρωβουλευτές του Volt Europa θα ενταχθούν στην ομάδα των Πρασίνων. Συνεπώς το Volt Κύπρου δεν απέχει και τόσο πολύ από τα υπόλοιπα κόμματα του δικτύου αλλά και το ίδιο το κίνημα, υπό την έννοια ότι βρίσκονται ακόμη σε πορεία ανάπτυξης. Στόχος του είναι να δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές και μηχανισμό, ώστε να μπορεί στις Βουλευτικές Εκλογές να λειτουργήσει πιο μεθοδικά και να επιτύχει τον στόχο της εκλογής βουλευτών.

Δειτε Επισης

Το σχόλιο Χακάν Φιντάν για Κυπριακό-«Ελλάδα και Τουρκία έχουν τις θέσεις τους»
Αρχίζει το κτίσιμο των νέων προσφυγικών πολυκατοικιών-Αγκάθι οι πέντε που αρνούνται να φύγουν
Κάποιοι ζώνονται απ' τα Φ(ε)ιδία, άλλοι τον αποθεώνουν κι άλλοι πρέπει να ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον
Οι διώξεις και το ξέφρενο πάρτι εκατομμυρίων από τους σφετερισμούς-Ξανά ενώπιον Κακουργιοδικείου ο Αϊκούτ
Διέταξε έρευνα το ΥΠΑΝ μετά τις καταγγελίες παιδιών με ΔΕΠΥ-Στα σκαριά τροποποίηση της νομοθεσίας
Ο Τατάρ ως «δικηγόρος» των σφετεριστών, οι εσωτερικές πιέσεις και η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα
Ισχυρισμοί Τατάρ ότι ο ΓΓ ζήτησε από τον Πρόεδρο να «χορηγήσει αμνησία» στους σφετεριστές
Απαγόρευσε τη χρήση των κινητών στα σχολεία Μέσης η Βουλή-Πράσινο στις αλλαγές ΥΠΑΝ
Την Παρασκευή συνέρχεται η «βουλή» στα κατεχόμενα για την «εκλογή προέδρου»
Τρεις τόνους φαρμάκων και αναλώσιμων αποστέλλει η Κυπριακή Δημοκρατία στον Λίβανο