Με το σταγονόμετρο το νερό στους γεωργούς, μονόδρομος για το Τμήμα Υδάτων-Καταστρέφονται σοδειές

Από τη μία ο καύσωνας που έχει καταστρέψει μεγάλες ποσότητες της καλλιέργειας τους και από την άλλη οι περικοπές νερού που γίνονται λόγω της λειψυδρίας, οι γεωργοί καλούνται για ακόμη μια φορά να πληρώσουν τη νύφη των αρνητικών καιρικών συνθηκών που επικρατούν τους τελευταίους μήνες, αναζητώντας την ίδια ώρα λύσεις, καθώς αντικρύζουν με ιδιαίτερη ανησυχία τα έσοδα τους να μειώνονται, λόγω των ζημιών που καταγράφουν.

Λόγω του ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και ακόμη διανύουμε την αρχή του καλοκαιριού, οι αγρότες θέτουν στο τραπέζι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καλώντας τους αρμόδιους να μελετήσουν την απώλεια εσόδων που έχουν οι γεωργοί. Φανερά προβληματισμένος, ο γενικός γραμματέας της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου, Χρίστος Παπαπέτρου, ανέφερε στον REPORTER ότι, «το εισόδημα του γεωργού, εξαρτάται από τη βασική πρώτη ύλη, που είναι το νερό. Άρα, ένας οικονομικός τομέας που έχει επιπτώσεις λόγω του ότι κόβουν το νερό, είναι ο γεωργικός τομέας, εν αντιθέσει με άλλους οικονομικούς τομείς που δεν έχουν καμία επίπτωση γιατί δεν τους ακούμπησαν, με τις αποκοπές νερού. Από την πλευρά μας, αυτό που ζητήσαμε από το αρμόδιο Υπουργείο και την Κυβέρνηση, όσο αφορά την έλλειψη νερού, είναι να κάνουν μια συγκεκριμένη μελέτη, η οποία θα δείχνει τον βαθμό απώλειας εισοδήματος για τους παραγωγούς και να το καλύψουν».

Την ώρα που υπάρχει μείωση νερού στις γεωργικές καλλιέργειες, παρατηρούνται και οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα, με τον κ. Παπαπέτρου να αναφέρει ότι αυτά τα στοιχεία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη μείωση της παραγωγής και στην αύξηση των τιμών. «Ιδιαίτερα σε ανοικτές εποχιακές καλλιέργειες, βλέπουμε τις τιμές να ανεβαίνουν λόγω του ότι έχουν καταστραφεί μεγάλες ποσότητες από προϊόντα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι, έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται αναλογικά οι περικοπές νερού, οι οποίες κατά μέσο όρο φτάνουν μέχρι το 33%, στη βάση της εισροής που καταγράφηκε την περσινή χρονιά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρου, «το νερό που δίδεται από τον νότιο αγωγό, η μείωση του κυμαίνεται γύρω στο 50%, ενώ σε άλλα υδατικά έργα λόγω του ότι υπάρχουν περισσότερα αποθέματα, είναι στο 25% η μείωση».

Όπως εξήγησε επίσης ο κ. Παπαπέτρου, «οι αφαλατώσεις που έχουμε, κάποτε κάλυπταν το 100%, οπόταν το νερό των φραγμάτων δινόταν για τη γεωργία. Σήμερα όμως, λόγω της αύξησης του τουρισμού και του πληθυσμού, οι αφαλατώσεις καλύπτουν μέχρι το 75%. Άρα το 25% για την ύδρευση λαμβάνεται από νερό των φραγμάτων, οπόταν τη νύφη την πληρώνει για ακόμη μια φορά ο αγροτικός τομέας».

Μονόδρομος οι περικοπές στη γεωργία από τους ειδικούς

Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι πολύ έντονο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις στους γεωργούς, ανέφερε από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Γιώργος Καζαντζής.

Κατά την αρχή της χρονιάς, σημείωσε, «έχει ληφθεί με τη σύμφωνη γνώμη των αγροτικών οργανώσεων και επειδή δεν υπήρχε άλλη λύση, να μειωθούν οι ποσότητες του νερού που δίδονται για άρδευση κατά 33% κατά μέσο όρο. Από την πλευρά μας, κάνουμε ότι είναι δυνατό για να δώσουμε περισσότερο νερό στους αγρότες, αλλά η δυσκολία είναι ξεκάθαρη, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό για να δώσουμε».

Κατά συνέπεια, το Τμήμα Υδάτων, επιχειρεί να κατηγοριοποιήσει τις ανάγκες, ανάλογα με τη χρήση τους, ,ε τον κ. Καζαντζή να σημειώνει πως «οφείλουμε, να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα την ύδρευση που είναι ζωτικής σημασίας και δευτερευόντως ότι μπορούμε να δώσουμε για την άρδευση». Οι συγκεκριμένες ποσότητες, όπως υπέδειξε, βγαίνουν για όλη τη χρονιά, ενώ «του χρόνου θα γίνει νέο πλάνο για την επόμενη σεζόν, ανάλογα με τις ποσότητες νερού που θα έχει στα φράγματα εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή, εάν υπάρχει καλός χειμώνας, ίσως να μην υπάρξουν περικοπές με τη νέα χρονιά, εάν υπάρχει κακός χειμώνας, μπορεί να είναι και μεγαλύτερες οι μειώσεις».

Αξίζει να αναφερθεί πάντως, ότι η σημερινή εικόνα στα φράγματα είναι πάρα πολύ κακή, καθώς η πληρότητά τους είναι κάτω από το 40% . «Αυτή τη στιγμή, η ύδρευση είναι εξασφαλισμένη, ωστόσο, θα διαφανεί στην πορεία εάν χρειαστεί να λάβουμε πιο δραστικά μέτρα. Σημειώνεται ότι είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο όπου η υπουργός Γεωργίας, κάλεσε το κοινό να είναι πιο φειδωλός στη χρήση, αφού είναι πολύ σημαντικό όλοι μας να προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στη μείωση της κατανάλωσης του νερού και της σπατάλης που γίνεται, με στόχο να περισώσουμε όσο νερό υπάρχει για να εξασφαλιστεί η παροχή νερού για ύδρευση, μέχρι το τέλος της χρονιάς και να μείνει όσο περισσότερο απόθεμα γίνεται για τους αγρότες», κατέληξε ο κ. Καζαντζής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία για τις ποσότητες νερού στα φράγματα-«Κόβουν» από γεωργούς για να μην επηρεαστούν τα νοικοκυριά

Δειτε Επισης

Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικών του εκδηλώσεων
Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Θα συνεχίσει την «Προίκα του Μωρού» το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Διακοπή παροχής νερού σε Κελλιά και Τρούλλους, λόγω διαρροής