Ξεκαθαρίζει για ΔΝΤ και κρατικό μισθολόγιο ο Κεραυνός-«Δεν υπάρχει θέμα αποκοπών μισθών»

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη του κλιμακίου του ΔΝΤ για το μισθολόγιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είπε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός. Κληθείς να σχολιάσει όσα λέχθηκαν στην άτυπη συνάντηση της Επιτροπής Οικονομικών την Παρασκευή, είπε ότι όποια μέτρα τυχόν αποφασιστούν, δεν θα είναι διαφορετικά από την κατεύθυνση στην οποία ήδη κινείται η κυβέρνηση για το θέμα.

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι η μελέτη αναμένεται να παραδοθείς τις επόμενες μέρες, σημειώνοντας ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ έχει ήδη κάνει μία παρουσίαση στο Υπουργείο Οικονομικών «κάποιων προκαταρκτικών διαπιστώσεων και σκέψεων όσον αφορά το υπό εξέταση θέμα». Επομένως, είπε, είναι λίγο πρόωρο να μιλάμε για αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι όταν παραδοθεί η μελέτη, θα μελετηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και θα αποφασιστούν σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου οποιαδήποτε μέτρα είναι δυνατόν να ληφθούν, «που δεν θα είναι διαφορετικά προς την κατεύθυνση που ήδη κινούμαστε, όσον αφορά μια προσεκτική πολιτική, που αφορά το ύψος του μισθολογίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Διευκρίνισε ότι η μελέτη, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ίσως παραδοθεί τη Δευτέρα ή τις επόμενες 2-3 μέρες, δεν είναι για δημόσια κυκλοφορία και τυχόν ανακοινώσεις θα βγουν αφού μελετηθούν τα συμπεράσματα και οι διαπιστώσεις της.

Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα περιορισμού κεκτημένων των δημοσίων υπαλλήλων, ο Υπουργός απάντησε ότι «δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα από κανέναν, ούτε από το κλιμάκιο του ΔΝΤ. Είναι μια διαπίστωση ότι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφού δεν επικεντρώνεται το θέμα στην κεντρική κυβέρνηση των 12.300 δημοσίων υπαλλήλων, βρισκόμαστε συγκριτικά με άλλες χώρες σε ένα ψηλό επίπεδο» όσον αφορά το μισθολόγιο.

Αναφορικά με τυχόν περικοπές σε μισθούς, είπε ότι η μόνη περίπτωση που έγιναν περικοπές μισθού στο παρελθόν ήταν στη «φοβερή οικονομική κρίση». Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για συζήτηση με τα σημερινά δεδομένα για αποκοπές υφιστάμενων μισθών».

Ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι κάθε μελέτη που ανατίθεται «είναι για να μας δώσει κάποια κεντρίσματα και ιδέες για το πώς εμείς θα αποφασίσουμε ποια θα είναι η πολιτική που θα αποφασίσουμε».

Κάλεσε την Κυβέρνηση να τοποθετηθεί το ΑΚΕΛ

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ είχε εκδώσει ανακοίνωση, καλώντας την Κυβέρνηση να αναφέρει τη θέση της επί των εισηγήσεων του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφερόταν πως «την ώρα που καθημερινά η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, το ΔΝΤ βάζει ξανά στο τραπέζι μειώσεις μισθών, κατάργηση της ΑΤΑ και 13ου μισθού. Αυτό και αν αποτελεί κραυγαλέα αντίφαση».

Το ΑΚΕΛ πρόσθεσε πως «όλοι συμφωνούν ότι ο δημόσιος τομέας χρειάζεται εξορθολογισμό, ότι υπάρχει χάσμα αμοιβών με τον ιδιωτικό τομέα. Η λύση όμως είναι όχι η αφαίρεση διακαιωμάτων και μισθών αλλά η βελτίωση των αποδοχών και των όρων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, μέσα από την επαναρύθμιση της εργασίας και την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων όπως απορρέει από την σχετική κοινοτική νομοθεσία».

Καταλήγοντας, το ΑΚΕΛ επεσήμανε πως «σε συνθήκες μάλιστα ραγδαίας μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μισθών λόγω ακρίβειας, η ΑΤΑ αποτελεί το αντίβαρο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Επομένως η κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί στην περαιτέρω ρύθμιση της ΑΤΑ και όχι την απορρύθμισή της. Προς την αποκατάσταση και επέκταση της ΑΤΑ σε όλους τους εργαζόμενους -και στον ιδιωτικό τομέα- και όχι προς την κατάργησή της. Το ότι το ΔΝΤ είναι εθισμένο στη λιτότητα δεν αποτελεί έκπληξη. Η ουσία όμως είναι η κυβέρνηση Ν. Χριστοδουλίδη τι λέει για τις εισηγήσεις του ΔΝΤ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μηνύματα Ε.Ε στην Τουρκία-Όποιοι βαυκαλίζονται λύση δύο κρατών, μάλλον δεν έχουν μιλήσει με κανέναν στην Ευρώπη
Επιστολή ΑΗΙ στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για την καθιέρωση της Κύπρου σε βασικό εταίρο του ΝΑΤΟ
Αναλύει το Κυπριακό, αποφασίζει για το συνέδριο η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ
Άρχισε να στήνεται το παζλ υποψηφίων για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ-Ποιοι βρίσκονται στο κάδρο
Εμβαθύνεται η συνεργασία με την Ελλάδα, διευρύνεται η τριμερής με Ιορδανία
Κάθετος ο Πρόεδρος και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση -«Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις»
Η συζήτηση για το Κυπριακό υπενθυμίζει την ανάγκη λύσης-Παρούσα και η ΕΕ
Μηδενικές οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης-Στις 9,000 οι αναχωρήσεις μέσα σε δέκα μήνες
Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική
Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο