Απεβίωσε ο γιατρός, εικαστικός και συγγραφέας Κύριλλος Σαρρής

Απεβίωσε στην Αθήνα σε ηλικία 74 ετών ο γιατρός, εικαστικός και συγγραφέας Κύριλλος Σαρρής.

O Σαρρής γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1950 και αφού θήτευσε κοντά στους ζωγράφους Λευτέρη Οικονόμου και Τηλέμαχο Κάνθο, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η εκθεσιακή του δραστηριότητα περιλαμβάνει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο και αρκετές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις, σε Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία και Γερμανία.

Επεκτάθηκε και στον τομέα των εκδόσεων, με επιμέλειες, εισαγωγικά κείμενα και εικαστικές διαμορφώσεις βιβλίων ενώ θεωρείτο ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του έργου του Μαρσέλ Ντυσάν

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 1η Ιουλίου στις 5.30 μ.μ. από το νεκροταφείο Χαλανδρίου. 

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΚΥΠΕ τον Ιανουάριο του 2024, ο Κύριλλος Σαρρής εξέφρασε την αγωνία του να μην πει κανείς ότι είναι πολύ καλός γιατρός για ζωγράφος ή πολύ καλός ζωγράφος για γιατρός, υπογραμμίζοντας ότι προσπάθησε να είναι αντάξιος των περιστάσεων και στις δύο περιπτώσεις. «Η επιτυχία μου και η αποτυχία μου θα κριθούν», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ για κοινά στοιχεία μεταξύ της ιατρικής και της ζωγραφικής, ο Κύριλλος Σαρρής εξέφρασε την άποψη ότι «θεωρητικά, και η ιατρική είναι τέχνη, δεν είναι επιστήμη», επικαλούμενος το ρητό «Η τέχνη μακρά, ο δε βίος βραχύς». 

Αναφερόμενος στις ιδιότητές του ως ογκολόγου, ακτινοθεραπευτή και ασκούντος την επεμβατική ιατρική, ο εκλιπών είχε πει ότι το χειρωνακτικό κομμάτι της ιατρικής θέλει δεξιότητες και φαντασία για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο που ο ιατρός έχει κατά νου για περικύκλωση της νόσου. «Υπό αυτήν την έννοια, υπάρχει συνάφεια μεταξύ ιατρικής και ζωγραφικής», προσέθεσε.

«Θα ήθελα κάποια έργα μου να μείνουν στην Κύπρο», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κύριλλος Σαρρής, αναφέροντας δύο από αυτά. Το ένα έργο, όπως εξηγεί, βρίσκεται στα όρια ιατρικής και τέχνης και αναφέρεται στον πατέρα του, αφού περιλαμβάνει τα ιατρικά εργαλεία του. 

Ο εκλιπών σημείωσε ότι το άλλο έργο που ήθελε να μείνει στην Κύπρο, το οποίο είχε εκθέσει και στην Κύπρο και -όπως είπε- «είχε ενοχλήσει πολύ κόσμο για πολιτικούς λόγους», είναι «Η αδύνατη τοπιογραφία», που αναφέρεται στον κατεχόμενο Άγιο Ιλαρίωνα.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τους πιο δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ
Στα €642 εκατ. ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Πρόνοιας για το 2025
Απαράδεκτη κατάσταση σε συγκρότημα διαμερισμάτων στο Παραλίμνι-Ούτε πόρτες και παράθυρα δεν είχαν
Έπεσαν οι υπογραφές για τα αντιπλημμυρικά έργα στις Καμάρες-Ξεκινούν τον Ιανουάριο οι εργασίες
Ένα χρόνο μετά απάντησαν σε καταγγελία για βρεφονηπιοκομικό σταθμό οι ΥΚΕ-«Λειτουργεί χωρίς άδεια»
Πηγή πληροφόρησης για όλες τις υπηρεσίες ΓεΣΥ ο «Οδηγός του Ασθενή»
Δίωρη στάση εργασίας εργαζομένων στο Δήμο Λάρνακας στις 26 Νοεμβρίου
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε εφαρμογή η Εθνική Στρατηγική για Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στα Σχολεία
Προειδοποιούν με αντιδράσεις οι κάτοικοι εάν δεν δοθεί προτεραιότητα στη διάνοιξη οδοφράγματος Κοκκίνων
Πέραν των 780.000 υποθέσεων κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο το 2023