Ινστιτούτα αισθητικής βαφτίζουν υπηρεσίες ως ιατρικές θεραπείες-Παράνομες οι αυτοδιαφημίσεις γιατρών
06:00 - 09 Ιουλίου 2024
Μπορεί τα περιστατικά ψευδογιατρών που παραπλανούν ανυποψίαστους πολίτες και βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας να έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα, εντούτοις, τα μέλη της ιατρικής κοινότητας, υποστηρίζουν ότι συνεχίζουν να υπάρχουν τσαρλατάνοι, οι οποίοι οικειοποιούνται τον ρόλο των γιατρών, ενώ παράλληλα, μέχρι και ινστιτούτα αισθητικής βαφτίζουν υπηρεσίες που προσφέρουν ως ιατρικές θεραπείες, κάτι που είναι παράνομο.
Μάλιστα, οι αμέτρητες διαφημίσεις που βομβαρδίζουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για διάφορες ιατρικές υπηρεσίες που παρέχουν γιατροί, αλλά και ινστιτούτα αισθητικής, μόνο νόμιμα δεν είναι, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, απαγορεύεται ρητά μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας, η διαφήμιση και η προβολή γιατρικών υπηρεσιών από επαγγελματίες υγείας μέσω των social media.
Το γεγονός ότι μια μερίδα γιατρών παρουσιάζονται στο κοινό ως αισθητικοί γιατροί, είναι σημάδι που τους κατατάσσει αυτόματα μέσα στους τσαρλατάνους, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ, Μιχάλη Αναστασιάδη, δεν υπάρχει τέτοια ειδίκευση. «Δυστυχώς, έχουμε να παλέψουμε με ένα διαδίκτυο και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου ακόμη και συνάδελφοι με αναγνωρισμένα προσόντα, αυτοδιαφημίζονται, κάτι που είναι αντιδεοντολογικό και αποτελεί επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς, καθώς μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας, απαγορεύεται στους γιατρούς η διαφήμιση και η αυτοπροβολή και ο οποιοσδήποτε τρόπος που προβάλλεται η δουλειά ενός γιατρού».
Ο Ιατρικός Σύλλογος, διαχρονικά είναι μπροστάρης στη μάχη κατά του τσαρλατανισμού, με τον Δρ. Αναστασιάδη, να υποστηρίζει ότι σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός γιατρών που χρησιμοποιούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να προβάλουν τη δουλειά τους, κάτι που κάνει πιο δύσκολο το έργο των αρμοδίων, για να περιορίσουν το εν λόγω φαινόμενο.
Οι πολίτες που απευθύνονται για αισθητικού τύπου παρεμβάσεις και θεραπείες, όπως τόνισε ο Δρ. Αναστασιάδης, «πρέπει να είναι διπλά υποψιασμένοι, γιατί βλέπουμε ότι σε ινστιτούτα αισθητικής χορηγούνται ενέσεις και διατείνουν μάλιστα ότι παρέχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες που τις βαφτίζουν ως ιατρικές, αλλά δεν είναι νόμιμες. Δυστυχώς όμως, αυτό που τα τροφοδοτεί, είναι και η ανάγκη του κόσμου να αποζητά τέτοιου είδους υπηρεσίες, γιατί όπως είναι γνωστό, όπου υπάρχει ζήτηση, υπάρχει και προσφορά».
Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες που έχει ενώπιον του ο Ιατρικός Σύλλογος, είναι ότι δεν έχουν εξαλειφθεί τα φαινόμενα ψευδογιατρών, και όπως φαίνεται σύμφωνα με τον Δρ. Αναστασιάδη, η σπείρα συνεχίζει τη δράση της και έχει μάλιστα και παραφυάδες, αλλά δεν έχει εξαρθρωθεί το κύκλωμα.
Όπως πρόσθεσε ο Δρ. Αναστασιάδης, «πέραν της τηλεφωνικής απάτης που στοχεύει σε συγκεκριμένη μερίδα ατόμων, όπως είναι ηλικιωμένοι, από εκεί και πέρα το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι με δήθεν γιατρούς, οι οποίοι διατείνονται ότι παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας με αμφιβόλου ποιότητας και αξίας μεθόδους και φάρμακα. Συνήθως, οι συγκεκριμένοι γιατροί, καταφεύγουν σε φυτικά σκευάσματα και προφανώς ένας που θα επισκεφθεί ένα γιατρό, θα αντιληφθεί εάν είναι επαγγελματίας ή ψευδογιατρός».
Η σύσταση πάντως των επαγγελματιών υγείας προς το κοινό, είναι πως αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ασθενή να απαιτήσει να δει τα προσόντα του κάθε γιατρού προτού τον επισκεφθεί και οτιδήποτε δεν είναι αναρτημένο, είτε δεν αναφέρεται ως προσόν, είναι στοιχεία που πρέπει να εγείρουν την υποψία των ασθενών. «Επειδή αναφερόμαστε σε απατεώνες όμως, επιλέγουν τους πολίτες που θα εξυπηρετήσουν, για να καταφέρουν να τους ξεγελάσουν. Ο μέσος άνθρωπος, εκτιμούμε ότι δεν είναι εύκολο να πέσει θύμα τσαρλατάνων και είναι σημαντικό ένας πολίτης που αποζητά φροντίδα υγείας, να τη ζητά στα κατάλληλα μέρη», πρόσθεσε ο Δρ. Αναστασιάδης.