Ανησυχία για τις καμένες εκτάσεις γης, στο τραπέζι μέτρα-«Έχουμε χάσει το παιχνίδι, εκλιπαρούμε άλλες χώρες»

Την ώρα που τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται επί ποδός και τρέχουν να κατασβήσουν τη μια πυρκαγιά μετά την άλλη με τα επίγεια και λιγοστά εναέρια μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήματα, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα αμέτρητα χιλιόμετρα καμένης γης που καταγράφονται τον τελευταίο μήνα, ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πυρκαγιών, που για ακόμη μια φορά ευθύνη φέρει ο ανθρώπινος παράγοντας.

Οι οργανώσεις από την πλευρά τους, θέτουν σειρά μέτρων στο τραπέζι για πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά και για αποκατάσταση της καμένης γης, σε μια προσπάθεια ώστε να προχωρήσουμε επιτέλους στο επόμενο βήμα, προκειμένου να μην τρέχουμε συνεχώς μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά για να εντοπίσουμε λάθη και παραλείψεις και μετρώντας ζημιές.

Εξάλλου, τα στοιχεία που έχει ενώπιον της η BirdLife Cyprus, δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος, καθώς ένα ποσοστό της τάξεως του 40% από τις πυρκαγιές, έχει αρχίσει από γεωργικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον συντονιστή εκστρατειών, Τάσο Σιαλή, «το πρόβλημα των πυρκαγιών είναι τρίπτυχο, καθώς χρειάζεται πρόληψη για να προλαμβάνονται και να αποτρέπονται οι φωτιές, δεύτερο, η καταστολή και ο προγραμματισμός που γίνεται από προηγουμένως και επίσης, το τρίτο είναι όταν γίνει μια πυρκαγιά, τι μέτρα αποκατάστασης λαμβάνονται, για να επανέλθει ένας βιότοπος, όσο πιο κοντά γίνεται στην αρχική του κατάσταση».

Οι σωστά σχεδιασμένες αντιπυρικές λωρίδες και δασικοί δρόμοι, σύμφωνα με τον κ. Σιαλή, μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό πυρκαγιών, αλλά η εστίασή των αρμοδίων, όπως υποδεικνύει, θα πρέπει να δοθεί σε μια ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση του οικοσυστήματος, με τρόπο που να είναι το δάσος λιγότερο επιρρεπή σε πυρκαγιές και στην εξάπλωσή τους.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπάρχουν πέραν από το 1000 χιλιόμετρα αντιπυρικές λωρίδες και πάνω από 3,500 χιλιόμετρα δασικούς δρόμους. «Όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχει μια πολύ εύκολη πρόσβαση σε οποιονδήποτε για να εισέλθει σε ένα δάσος για παράνομη υλοτομία ή παράνομη κυνήγι, και θεωρούμε ότι είναι ένας από τους λόγους που προκαλούνται οι πυρκαγιές. Άρα, πρέπει να φύγουμε από αυτό το μοντέλο, καθώς δεν λειτουργούν αυτές οι πρακτικές με αντιπυρικές λωρίδες και δασικούς δρόμους».

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που έθιξε ο συντονιστής εκστρατειών, είναι η καταστολή των πυρκαγιών, ειδικότερα με τα πτητικά μέσα. Όπως είπε, «ως κράτος, δεν έχουμε ακόμη εξασφαλίσει τα δικά μας πτητικά μέσα για να μπορούμε να προλαμβάνουμε τις πυρκαγιές στις διαστάσεις που βλέπουμε και να μην καταλήγουμε να εκλιπαρούμε τις άλλες χώρες να μας αποστείλουν πτητικά μέσα και οι φωτιές να βγαίνουν εκτός ελέγχου. Έχουμε χάσει ήδη το παιχνίδι σήμερα με τις πυρκαγιές».

Επίσης, κάθε φορά που σημειώνεται μια πυρκαγιά, σύμφωνα με τον κ. Σιαλή, είναι εντελώς λάθος η κίνηση που τρέχουμε να φυτεύουμε δέντρα παντού. «Πρέπει να γίνεται μια σωστή μελέτη αποκατάστασης και να διερευνώνται οι χώροι που επιβάλλεται να γίνουν επεμβάσεις να για να περιοριστεί η διάβρωση. Χρειάζονται μέτρα αντιδιαβρωτικά και να γίνεται στοχευμένη βλάστηση για να επανέλθει ο οικότοπος στην αρχική του κατάσταση. Πλέον, πρέπει να μεταφερθούμε από τη μονόπλευρη προσέγγιση για το πώς προστατεύουμε τα δάση μας ή πώς αντιμετωπίζουμε μια πυρκαγιά και να γίνεται μια πιο σωστή αποκατάσταση, να υπάρχουν προληπτικά μέτρα και να υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμός στην ολότητά του».

Ζητούν βοήθεια από στρατό και στήριξη δασοπυροσβεστών οι κυνηγοί

Από την πλευρά τους οι κυνηγοί, ζητούν όπως χρησιμοποιηθεί ο στρατός για την προστασία των πυρκαγιών, αλλά και περισσότερη στήριξη των δασοπυροσβεστών, οι οποίοι σύμφωνα με τους ίδιους, βρίσκονται επί ποδός σε κάθε μέτωπο πυρκαγιάς, χωρίς ωστόσο να ανταμείβονται.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κινήματος Κυπρίων Κυνηγών, Νικόλας Προδρόμου, «παρά να κωλυσιεργείτε ο στρατός μας, καλύτερα να βρίσκεται σε περιφρούρηση σε διάφορες επικίνδυνες περιοχές. Επιπρόσθετα, επιβάλλεται να στηριχθούν και οι δασοπυροσβέστες, καθώς οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, δεν λαμβάνουν καν επίδομα επικινδυνότητας και βλέπουμε ότι υπάρχει εκμετάλλευση. Εμείς από την πλευρά μας, δεν επιθυμούμε να διεκδικήσουμε ούτε σεντ, γιατί είμαστε εθελοντές και καλύπτουμε όλα τα έξοδα μόνοι μας. Αλλά για τους δασοπυροσβέστες, που είναι η δουλειά τους, επιβάλλεται να τους παραχωρούνται επιδόματα επικινδυνότητας, γιατί βρίσκονται στο καθήκον για συνεχόμενες ώρες και μακριά από τις οικογένειες τους για την κατάσβεση πυρκαγιών».

Σημειώνεται ότι το Κίνημα Κυνηγών, διαθέτει στόλο επτά οχημάτων και 40 εθελοντών για τις πυρκαγιές. «Κρατάμε μια στενή συνεργασία με το Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλες τις πυρκαγιές και δεν πηγαίνουμε στα σημεία για να κρατάμε τα τηλέφωνα, καθώς το θεωρούμε εγκληματικό αυτό το γεγονός. Θεωρούμε ότι η κατάσταση σήμερα με τις πυρκαγιές είναι τραγική και είναι πολύ αυξημένος ο αριθμός τους σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα είναι προβληματικό το γεγονός ότι πίσω από αυτές βρίσκεται ο ανθρώπινος παράγοντας. Σε συνδυασμό με τις ψηλές θερμοκρασίες και με τους ανέμους που επικρατούν σε κάποια σημεία, εκτιμούμε ότι η επικινδυνότητα βρίσκεται στα ύψη», ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Κινήματος, λόγω των πυρκαγιών, επηρεάζεται όλο το σύστημα και όλη η πανίδα και όχι μόνο το κυνήγι. «Καταστρέφονται τεράστιες εκτάσεις γης και δεν είναι εύκολο να ανακάμψει η πανίδα γιατί μετά το κάψιμο, τα πρώτα χρόνια είναι κρανίου τόπος για όλα τα ζωντανά και ευνοούνται μόνο τα ποντίκια και οι αλεπούδες».

Καθησυχάζει το Ταμείο Θήρας για την πανίδα

Παράλληλα, με πιο αισιόδοξο μάτι αντικρύζει την κατάσταση το Ταμείο Θήρας, αφού όπως αναφέρεται, σε μικρές εκτάσεις γης που κάηκαν, η πανίδα επανέρχεται σε βάθος ενός ή δυο χρόνων. «Μια περιοχή που επηρεάστηκε από πυρκαγιά, από κυνηγετικής πλευράς, τον Νοέμβριο όταν θα αρχίσει η κυνηγετική περίοδος, θα είναι αρκετά μειωμένο το θήραμα. Την επόμενη χρονιά όμως, τα πράγματα σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερα, καθώς υπάρχουν οι μηχανισμοί στην πανίδα για γρήγορη ανάκαμψη», ανέφερε ο λειτουργός του Ταμείου Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός.

Σίγουρα, η βλάστηση, όπως είναι οι θάμνοι και τα δέντρα, επανακάμπτουν πάρα πολύ αργά και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επανέλθει το τοπίο στην κατάσταση που βρισκόταν. Όμως, η πανίδα, όπως ανέφερε ο κ. Αναγιωτός, «ειδικά οι λαγοί και τα περδίκια που ενδιαφέρει τους κυνηγούς, στην περιφέρεια των πυρκαγιών εκεί που συνορεύει η καμένη έκταση με την έκταση που δεν κάηκε, υπάρχει πολύ γρήγορη επανάκαμψη και εμφάνιση ειδών εντός της καμένης έκτασης. Μετά τις πρώτες βροχές, όταν αρχίσει να βγαίνει η πρώτη η βλάστηση, αυτό αποτελεί μια πολύ καλή πηγή τροφής για τα θηράματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη αναπαραγωγή».

Γι’ αυτό τον λόγο, σύμφωνα με τον λειτουργό του Ταμείου Θήρας, σε ένα με δυο χρόνια, οι περιοχές όπου κάηκαν και δεν είναι μεγάλης έκτασης, σε θέματα πανίδας και θηραμάτων, θα επανέλθουν. «Σίγουρα, αυτές οι περιοχές όμως, είναι πιο ευάλωτες στους φυσικούς τους εχθρούς, αλλά η πανίδα επανέρχεται», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι, το θέμα με τις συνέπειες των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, τα μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης, πρόκειται να τεθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, με τους αρμόδιους να επιχειρούν να βρουν λύση στο διαχρονικό πρόβλημα αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Δειτε Επισης

Μεγάλη ποσότητα αδασμοαφορολόγητων καπνικών πίσω από κλουβιά πουλιών-Υπολογίζεται στις 200.000 ευρώ η αξία (pics)
Θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναίκες από αφρικανικές χώρες που φτάνουν μέσω κατεχομένων
Υπέρ πρότασης νόμου για ποινικοποίηση καλυμμένων προσώπων σε διαδηλώσεις η ΙΣΟΤΗΤΑ
Καταγγέλλουν επίθεση από κουκουλοφόρους Κούρδοι στη Λεμεσό-Έδωσαν βίντεο στη δημοσιότητα
Νομικά κενά στην πλατφόρμα για τις καταγγελίες απο κάμερες βλέπουν οι βουλευτές-Τα «έψαλλαν» στους καλεσμένους
Πυκνή ομίχλη στον δρόμο Παλαιχωρίου-Συστήνει προσοχή η Αστυνομία
Καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο η υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ποδοσφαιρίστριας
Σημαντική πτώση στις παραβάσεις που καταγράφουν οι κάμερες-Βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς βλέπει το Υπουργείο
Σφοδρή επίθεση ΑΚΕΛ σε Χαρτσιώτη για podcast ισοβίτη και διαφθορά στην Αστυνομία-«Δεν ιδρώνει το αυτί του»
Καταζητείται ο 41χρονος Γιώργος Χαραλάμπους για διάρρηξη και κλοπή στη Λευκωσία