Καταδικάζει τις απειλές Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-Προστέθηκε αναφορά στα Συμπεράσματα

Γύρω στις 20:30 ξεκίνησε το δείπνο των 27 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο συζήτησης τροποποιήσεις στην Στρατηγική Ατζέντα για την περίοδο 2024 - 2029 και το πακέτο με τα ονόματα για την ηγεσία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο θέματα τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν μαζί καθώς συνδέονται άμεσα με τις προτεραιότητες του επόμενου θεσμικού κύκλου.

Προηγουμένως, οι ηγέτες έκλεισαν αρκετά γρήγορα τις συζητήσεις για τα συμπεράσματα για την Ουκρανία και την άμυνα και την ασφάλεια, ενώ για τη Μέση Ανατολή έγινε μια εκτενέστερη συζήτηση σε σχέση με το θέμα της αναγνώρισης της Παλαιστινιακής Αρχής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τελικά όπως καταγραφεί στα συμπεράσματα ότι η αναγνώριση ενός κράτους αποτελεί εθνική αρμοδιότητα.

Στο πλαίσιο των συμπερασμάτων για τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, προστέθηκε αναφορά που παραπέμπει εμμέσως στις απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον ισχυρότερο τρόπο κάθε απειλή κατά κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβάλει στην κλιμάκωση. Επίσης, στο κείμενο επιβεβαιώνεται η αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τα κράτη μέλη.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Στρατηγική Ατζέντα που ξεκίνησε πριν το δείπνο, Γερμανία και Γαλλία κατέθεσαν σειρά τροποποιήσεων σύμφωνα με αρμόδια κοινοτική πηγή για μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ άλλων, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, και θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Η Στρατηγική Ατζέντα είναι μέρος της ίδιας συζήτησης με το πακέτο για την ηγεσία των θεσμών, σημείωσε η ίδια πηγή, και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να χρειαστεί να υπάρξει συμφωνία στο κείμενο προτού οι ηγέτες κληθούν να κλειδώσουν τα ονόματα, εκτός απροόπτου, των Φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλας.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Ε. Χαραλαμπίδου για αλλαγή στάσης ΚΣ ΟΑΣΕ ως προς τη Μ. Ανατολή
Τη σημαντικότητα δημόσιων επενδύσεων για Κύπρο υπογράμμισε η Χ. Ερωτοκρίτου
Στη σημασία της Πολιτικής Συνοχής αναφέρθηκε ο Α. Καυκαλιάς στη Βουδαπέστη
Συνέχιση συνεργασίας για μεταναστευτικό συμφώνησαν Υφ. Μετανάστευσης-Πρόεδρος ΕΔΕΚ
Σ. Στεφάνου: Λύση ΔΔΟ ή διχοτόμηση το διακύβευμα για το ΑΚΕΛ
Με προσδοκία για επανέναρξη των συνομιλιών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-Όσα θέτει στο τραπέζι
Κ. Ιωάννου: Δεν τρέφουμε υπέρμετρες αξιώσεις για την άτυπη συνάντηση στη Ν. Υόρκη
Προκαλεί λίγο πριν την τριμερή ο Τατάρ-«Η ομοσπονδία τελείωσε, στόχος η λύση δύο κρατών»
Οι φόβοι Ερντογάν για επίθεση Ισραήλ σε Τουρκία-Στοχοποιεί τη Δύση για την αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή
Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή-Το μομέντουμ του Νετανιάχου και το ρίσκο για το Ισραήλ