Ρ. Σούπερμαν: Ανάγκη συμμετοχής γυναικών σε πολιτικά υψηλόβαθμα αξιώματα

Την σημασία της προώθησης πολιτικών που θα διασφαλίζουν, όχι μόνο τη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη αποφάσεων, αλλά και την ισότιμη εκπροσώπησή τους σε υψηλόβαθμα πολιτικά αξιώματα, επεσήμανε η Βουλεύτρια Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, η οποία συμμετείχε στις εργασίες της Παγκόσμιας Διάσκεψης Γυναικών Βουλευτών στη Ντόχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ολοκληρώθηκαν σήμερα, Πέμπτη, στη Ντόχα οι εργασίες της Παγκόσμιας Διάσκεψης Γυναικών Βουλευτών, που διοργάνωσε το Γραφείο του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (UNOCT), στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινοβουλευτική Συμμετοχή στην Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας».

Σημειώνεται ότι στη Διάσκεψη συμμετείχε η κ. Σούπερμαν, υπό την ιδιότητά της Ειδικής Εισηγήτριας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ) για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Σε παρέμβασή της, η κ. Σούπερμαν επισήμανε ότι στις περιπτώσεις συγκρούσεων και βίαιου εξτρεμισμού, τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και κοριτσιών δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Σημείωσε δε ότι η ΚΣΜ ανέκαθεν έδινε βαρύτητα στην προώθηση πολιτικών για την ισότητα των φύλων και τη βελτίωση των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών για τις γυναίκες και, προς τούτο,  εκπονεί μελέτες και παρέχει επιστημονική στήριξη στα μέλη της για δράσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προκλήσεων για τις γυναίκες στην περιοχή της Μεσογείου.

Η Κύπρια Εισηγήτρια υπέδειξε τη δημιουργία του Γυναικείου Κοινοβουλευτικού Φόρουμ της ΚΣΜ, το 2022, με στόχο να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την προώθηση της πλήρους πολιτικής συμμετοχής και της οικονομικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης των γυναικών στην περιοχή της Μεσογείου.

Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι ως Ειδική Εισηγήτρια της Συνέλευσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προωθεί τη συμπερίληψη της Ατζέντας του ΟΗΕ “Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια” στις προτεραιότητες του Φόρουμ για τη διετία 2024-2026, υπογραμμίζοντας τη συμβολή των γυναικών στην ενίσχυση της συνεργασίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στις περιοχές της Ευρωμεσογείου και του Κόλπου.  

Η κ. Σούπερμαν τόνισε τη σταθερή προσήλωση της ΚΣΜ στη διασφάλιση της ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους και στις προσπάθειες για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Εξέφρασε την απογοήτευσή της για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στη χάραξη πολιτικών, ειδικά σε τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Η Κύπρια Βουλεύτρια τόνισε τη σημασία προώθησης πολιτικών που θα διασφαλίζουν, όχι μόνο τη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη αποφάσεων, αλλά και την ισότιμη εκπροσώπησή τους σε υψηλόβαθμα πολιτικά αξιώματα. Αυτό, όμως, είπε η κ. Σούπερμαν, δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εκπαίδευσης και της γυναικείας ενδυνάμωσης, αλλά είναι απαραίτητη η καθιέρωση ποσόστωσης με βάση το φύλο, όσον αφορά στην εκπροσώπηση στους θεσμούς.

Η κ. Σούπερμαν είπε ότι η ΚΣΜ συμβάλλει ενεργά στη διεθνή και περιφερειακή συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, προωθώντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών και διεθνών φορέων, καθώς μόνο με συλλογικές προσπάθειες, όπως ανέφερε, «θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια αυτών των φαινομένων».

Τέλος, η κ. Σούπερμαν ενημέρωσε τους συμμετέχοντες, για τη συνεργασία της ΚΣΜ με την Εκτελεστική Διεύθυνση της Επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (CTED) στην εκπόνηση Έκθεσης για την κακόβουλη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών, στην οποία, όπως είπε, θα πρέπει επίσης να εξεταστεί η διάσταση του φύλου.

(ΚΥΠΕ/ΖΣΩ/ΑΓΚ)

Δειτε Επισης

«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του