Κλιματικές συνθήκες, κόστη παραγωγής και επιτόκια έβαλαν μπουρλότο στις τσέπες των καταναλωτών
06:00 - 28 Ιουνίου 2024
Σημαντικές αυξήσεις σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων της αγοράς, καταγράφηκαν για ακόμη ένα μήνα, με τους κύριους λόγους να είναι οι κλιματολογικές συνθήκες, τα κόστη παραγωγής και τα επιτόκια, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για ακόμη ένα δύσκολο καλοκαίρι, αφού αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές κατά τους ερχόμενους μήνες.
Σημειώνεται ότι, από τις 45 κατηγορίες προϊόντων που αναλύει η Υπηρεσία Καταναλωτή, οι 27 έχουν παρουσιάσει αύξηση, οι 14 έχουν καταγράψει μείωση και οι τέσσερις κατηγορίες καμία μεταβολή. Οι πιο μεγάλες αυξήσεις, σημειώθηκαν στα κατεψυγμένα μαλάκια οστρακοειδή κατά 23%, στο φρέσκο κρέας κατά 7,9%, τα φρέσκα ψάρια κατά 4,5%, τα λαχανικά και χόρτα 3,5%, το λάδι στο 3,2% και τα όσπρια στο 2,8%.
Σύμφωνα με την προϊστάμενη του Κλάδου Ανταγωνισμού της Υπηρεσίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Αλίκη Ιορδάνους, έχουν παρατηρηθεί αρκετές αυξήσεις οι οποίες αντικατοπτρίζουν τον αυξημένο ρυθμό πληθωρισμού από 1,2% τον Μάρτιο, σε 2,4% τον Απρίλιο και 2,7% τον Μάιο. Όπως ανέφερε η κα. Ιορδάνους, «ο λόγος των αυξήσεων, είναι κυρίως η αύξηση στον τομέα των τροφίμων και των καυσίμων. Ο πληθωρισμός τροφίμων για την περίοδο Ιανουαρίου μέχρι Μαΐου, ήταν στο 1,82% και οφείλεται στην αύξηση των τιμών γεωργικών προϊόντων κατά 6,3% έναντι του προηγούμενου μήνα και 2,9% έναντι του αντίστοιχου μήνα το προηγούμενου έτους. Επίσης, σημειώθηκε αύξηση στα πετρελαιοειδή 10%, έναντι του προηγούμενου χρόνου».
Επιπρόσθετα, οι προαναφερθείσες αυξήσεις, φαίνεται να οφείλονται στα αυξημένα κόστη παραγωγής, που διατηρούνται σε ψηλά επίπεδα και συνεχίζουν να αυξάνονται, όπως για παράδειγμα το ενεργειακό κόστος που παραμένει στα ύψη, το εργατικό κόστος, αλλά και η έλλειψη εργατικών χεριών και οδηγών, κάτι που έχει αντίκτυπο σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης. Επίσης, σημαντικός παράγοντας, σύμφωνα με την κα. Ιορδάνους, είναι τα αυξημένα επιτόκια, «καθώς παρά τις εκκλήσεις του υπουργού Οικονομικών, διατηρούνται τα δανειστικά επιτόκια πάρα πολύ ψηλά με άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις. Δηλαδή, άμεσα, στο κόστος δανείου των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και έμμεσα, στην επίπτωση που υπάρχει στο κόστος των προϊόντων».
Ανάμεσα στους πιο σημαντικούς λόγους επίσης των αυξήσεων, είναι και οι κλιματολογικές συνθήκες, καθώς έχει καταγραφεί ο πιο θερμός Μάιος, των τελευταίων χρόνων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όπως σημείωσε η κα. Ιορδάνους, «ο πληθωρισμός τροφίμων διεθνώς αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα και ξεπέρασε τις 120 μονάδες. Λόγω του καύσωνα που παρατηρείται και σε άλλες χώρες, υπάρχει χαμηλή παραγωγή και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει, αλλά και ο εισερχόμενος τουρισμός, θα παρατηρηθούν πολύ υψηλές τιμές».
Μάλιστα, αυτό που ερμηνεύεται, είναι ότι όλα τα προϊόντα ανοιχτής καλλιέργειας, έχουν πληγεί από τον καύσωνα, όπως οι πατάτες, οι ντομάτες, τα αγγουράκια, οι πιπεριές και τα φρουτόδεντρα και γι’ αυτό τον λόγο θα μειωθεί η παραγωγή τους και θα αυξηθούν οι τιμές τους. Άλλη αύξηση που αναμένεται επίσης λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, είναι στους χυμούς. Την ίδια ώρα, παρατηρούνται αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα, όπως βρεφικές πάνες και βρεφικές τροφές, προϊόντα τα οποία εισάγονται από πολυεθνικές και αναμένονται να απορροφηθούν επίσης, από τις αγορές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών που ξεπερνούν το 2%-Τα ευρήματα της Υπηρεσίας Καταναλωτή