ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ξεψαχνίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα και συζητούν για το μέλλον

Τον κύκλο των συνεδριών των μεγαλύτερων συλλογικών τους οργάνων για ανασκόπηση του εκλογικού αποτελέσματος ανοίγουν αυτή την εβδομάδα ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακολουθήσει το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ. Το ΔΗΚΟ συνεδριάζει σήμερα, ενώ ο ΔΗΣΥ, αν και είχε αρχικά τον ίδιο προγραμματισμό, λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με την ανάληψη καθηκόντων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετέφερε τη δική του συνεδρία για το Σάββατο.

Μετά τις πρώτες συζητήσεις, που έγιναν σε επίπεδο ανώτατης και ανώτερης ηγεσίας, την σκυτάλη πλέον λαμβάνουν τα πιο διευρυμένα όργανα, ώστε να καταθέσουν και τα δικά τους στελέχη τις πρώτες τους σκέψεις για το τι πήγε λάθος στις διπλές εκλογές. Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ συνεδριάζει το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος και στην περίπτωση του ΔΗΚΟ η Κεντρική Επιτροπή. Χωρίς να θεωρείται κάτι τέτοιο δεδομένο αλλά με βάση τις τάσεις που διαμορφώθηκαν στα προηγούμενα στάδια, είναι αρκετά πιθανόν τα συλλογικά όργανα να θεωρήσουν απαραίτητη την πραγματοποίηση συνεδρίων, είτε πολιτικού είτε καταστατικού χαρακτήρα, ώστε να προωθηθούν οι αλλαγές που διαπιστώνεται ανάγκη να προωθηθούν.

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ακολούθησαν διαφορετικές μεθοδολογίες μέχρι στιγμής. Ο ΔΗΣΥ προτίμησε να καταγράψει απόψεις σε επίπεδο επαρχιακών γραμματειών, ώστε η ηγεσία να έχει στη διάθεσή της και πιο αποκεντρωμένες απόψεις, όταν θα βρεθεί ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου. Το ΔΗΚΟ, αντιθέτως, έκανε λεπτομερείς συζητήσεις σε επίπεδο Γραμματείας και Εκτελεστικού Γραφείου, έχοντας διαμορφώσει μια καλή εικόνα για τις απόψεις των ανώτατων στελεχών του, πριν δώσει τη σκυτάλη παρακάτω. Και στα δύο κόμματα, ωστόσο, αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των προέδρων, που δεν έχουν ανοίξει πλήρως μέχρι στιγμής τα χαρτιά τους.

Θέμα ηγεσίας και πραγματοποίησης εκλογικού συνεδρίου δεν έχει τεθεί ούτε στον ΔΗΣΥ, ούτε στο ΔΗΚΟ, τουλάχιστον σε βαθμό που να κάνει Αννίτα Δημητρίου και Νικόλα Παπαδόπουλο να ανησυχήσουν, παρά τη μουρμούρα που επικρατεί. Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, μάλιστα, παρά το κάκιστο αποτέλεσμα στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η πρωτιά (έστω και με κουτσουρεμένο ποσοστό) και η διατήρηση των δύο εδρών, ενδεχομένως να ενδυναμώνουν, σε κάποιο βαθμό, την κ. Δημητρίου, η οποία, ωστόσο, έχει ενώπιον της πολύ δυσκολότερο έργο από τον κ. Παπαδόπουλο, σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές ισορροπίες. Όμως στον ΔΗΣΥ θα πρέπει να μελετηθούν τα πολλά λάθη που έχουν γίνει, κυρίως σε ό,τι αφορά τις επιλογές προσώπων και συνεργασιών για τα ανώτατα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία, σύμφωνα με διάφορα στελέχη, σχετίζονται άμεσα με το ζήτημα των εσωτερικών αντιπαραθέσεων και της προσπάθειας κατευνασμού διαφόρων τάσεων.

Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο πλαίσιο, οι πρώτες διαπιστώσεις στον ΔΗΣΥ κάνουν λόγο για ανάγκη καλύτερης επικοινωνίας με τη βάση και πιο διευρυμένης λειτουργίας στο τοπικό επίπεδο. Αναμένεται πως στην παράταξη θα συζητηθούν τρόποι για πιο συστηματικές και άμεσες επαφές με τους απλούς ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ και βελτίωση της εικόνας του κόμματος, κυρίως σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των δυνατοτήτων που παρέχει η τεχνολογία.

Από πλευράς ΔΗΚΟ εκδηλώθηκαν φωνές σε ό,τι αφορά την παρουσία του κόμματος στη συμπολίτευση. Μερίδα στελεχών θεωρούν ότι αυτή είναι πιο ζημιογόνα παρά θετική για το ΔΗΚΟ, αν και υπάρχει η διαπίστωση πως τα ποσοστά του κόμματος βρίσκονταν σε πτώση από πριν το 2023 και, ως εκ τούτου, αυτός δεν θα μπορούσε να είναι ο μοναδικός λόγος που βρέθηκε από την τρίτη στην πέμπτη θέση της κατάταξης με μονοψήφιο νούμερο. Για αυτό και αναμένεται και στη συζήτηση της Κεντρικής Επιτροπής να υπάρξουν αναφορές όχι απαραίτητα της αποχώρησης αλλά κυρίως για την ανάγκη επανακαθορισμού της σχέσης του κόμματος με την Κυβέρνηση, έτσι ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική η συνεργασία των δύο πλευρών και να υπάρξουν και πλεονεκτήματα για τα ΔΗΚΟ, τα οποία θα εξισορροπούν την όποια φθορά αναπόφευκτα θα προκύπτει.

Πέραν, όμως, αυτού του σκέλους, αρκετή συζήτηση αναμένεται να υπάρξει στο ΔΗΚΟ για την ανάγκη να γίνουν οι ενέργειες εκείνες που θα εκσυγχρονίσουν το κόμμα. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η υλοποίηση αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί αλλά δεν εφαρμόζονται στον βαθμό ή με τον τρόπο που αναμενόταν, καθώς και αλλαγές που αφορούν τη λειτουργία του, όπως η πιθανή εισαγωγή ορίου θητειών ή ανάλογων ενεργειών που θα ανανεώνουν τη στελέχωση. Μεγάλη έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην παραγωγή πολιτικής, καθώς και στους τρόπους επικοινωνίας που επιλέγονται, καθώς υπάρχει η αντίληψη πως η εικόνα που δίνει το κόμμα προς τα έξω δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες της εποχής.

Κοινή συνισταμένη για όλα τα κόμματα είναι, βεβαίως, η συζήτηση του φαινομένου Φειδίας και οι σύνθετοι λόγοι για τους οποίους οι πολίτες τους γύρισαν την πλάτη. Μέσα από αυτήν θα κωδικοποιηθούν και οι ανάγκες που υπάρχουν για μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθούν οι πολιτικές δυνάμεις αλλά κυρίως οι σχέσεις τους με την κοινωνία στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Δειτε Επισης

Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα
Το βιολί του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος-«Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το όραμα για λύση δύο κρατών»
Δίνουν πίστωση τριών μηνών σε Υφ. Καινοτομίας για τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ οι ΕΟΑ-Ζητούν λήψη άμεσων μέτρων
Συναντίληψη μεταξύ Χαρτσιώτη-ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό Νομικής και Ελεγκτικής
Συγχαρητήριο μήνυμα Ερντογάν προς ψευδοκράτος για επέτειο παράνομης ανακήρυξης
Υπό έρευνα Βρετανός βουλευτής για παράτυπη προώθηση συμφερόντων ψευδοκράτους
Διγλωσσία προέδρων ΕΟΑ για τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ-Επιτόπια αυτοψία σε Αμμόχωστο από Δαμιανού
Στο κενό η νέα ένσταση Γιαννάκη με σημαία την παύση Οδυσσέα-«Δεν δεσμεύει άλλο Δικαστήριο η μαρτυρία στο Ανώτατο»