Στο τελικό στάδιο η αύξηση των ποινών στους εμπρηστές των δασών-Δύσκολη εξίσωση τα πυροτεχνήματα

Εντείνεται η ανησυχία των αρμόδιων Αρχών για τις απανωτές πυρκαγιές, οι οποίες αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, με περιουσίες να καταστρέφονται και δεκάδες εκτάρια γης να γίνονται στάχτη και αποκαΐδια. Οι τελευταίες πυρκαγιές φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το θέμα του ανθρώπινου παράγοντα αλλά και τις ρίψεις βεγγαλικών. Πρόκειται για ζήτημα το οποίο απασχόλησε και στο πρόσφατο παρελθόν το Υπουργείο Γεωργίας, όταν από λάθος στην καταστροφή εκρηκτικών προκλήθηκε πυρκαγιά στη Λεμεσό, ενώ από ρίψη πυροτεχνημάτων είχε προκληθεί άλλη πυρκαγιά στην Πάφο. Τότε, μάλιστα, είχε εκδοθεί και σχετική απαγόρευση.

Όπως όλα δείχνουν, οι τελευταίες τουλάχιστον πυρκαγιές οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα και αυτό προκύπτει μέσα από τις συλλήψεις που έγιναν, καθώς τα πρόσωπα αυτά φέρονται να σχετίζονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την πρόκληση των πυρκαγιών. Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογούνται εξελίξεις για την αύξηση των ποινών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, το νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρότερες ποινές για πρόκληση φωτιάς βρίσκεται στο τελικό στάδιο, με τις ποινές να φθάνουν μέχρι και τις 50.000 ευρώ πρόστιμο και τα δέκα χρόνια φυλάκιση.

Άλυτο παραμένει, ωστόσο, το ζήτημα με την χρήση πυροτεχνημάτων. Η νομοθεσία προνοεί την εξασφάλιση άδειας από την Υπηρεσία Μεταλλείων πριν από την ρίψη πυροτεχνημάτων, ενώ υπάρχουν προκαθορισμένες τοποθεσίες και χώροι όπου μπορεί να γίνει ρίψη βεγγαλικών, κάτι όμως το οποίο δεν τηρείται και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι όποιος θέλει μπορεί να αγοράσει βεγγαλικά και να τα ανάψει από οποιοδήποτε σημείο.

Παράλληλα, είναι δύσκολο και το έργο της Αστυνομίας, καθώς, όπως ανέφερε στον REPORTER αρμόδια πηγή, για να μπορεί να στοιχειοθετηθεί υπόθεση στο Δικαστήριο πρέπει να εντοπιστεί κάποιος την στιγμή που ρίχνει το βεγγαλικό. Αυτό, ωστόσο, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς στις πλείστες των περιπτώσεων η καταγγελία στην Αστυνομία γίνεται με την πυροδότηση του βεγγαλικού και μέχρι να φθάσουν τα μέλη της Δύναμης στο σημείο, το πρόσωπο που πυροδοτεί το βεγγαλικό φεύγει.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέχρι Παρασκευή έναρξη καταβολής 30% αποζημίωσης σε πληγέντες από φωτιές-Πρόθεση για αγορά 10 πτητικών

Εξάλλου αρμόδια πηγή ανέφερε στον REPORTER ότι υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ, όπως τονίστηκε, τα εναέρια μέσα είναι περισσότερα από πέρσι, ωστόσο χρόνο με τον χρόνο οι ανάγκες αυξάνονται.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, γίνονται όλες οι ενέργειες από πλευράς των αρμοδίων Υπηρεσιών για αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Και ως εκ τούτου, το Τμήμα Δασών έχει ήδη παραλάβει πέντε νέα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επίκειται η παραλαβή άλλων πέντε εντός του τρέχοντος έτους, καθώς και η σταδιακή παραλαβή άλλων 32 μέχρι το 2026. Επίσης παραλήφθηκαν 75 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, οκτώ ερπυστριοφόροι προωθητές γης, τέσσερις εκσκαφείς, εννιά γεωργικοί ελκυστήρες και έξι τεμαχιστές κλαδιών. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση συστήματος τροφοδοσίας υλικού πυρόσβεσης στα πτητικά μέσα του Τμήματος Δασών στο Αεροδρόμιο Πάφου, ενώ η Κύπρος είναι σε επαφή με γειτονικές χώρες και, αν παραστεί ανάγκη, μπορεί να γίνει μετάκληση τόσο μέσων πυρόσβεσης όσο και ανθρώπινου δυναμικού.

Επιπρόσθετα, τόσο το Τμήμα Δασών, όσο και η Πυροσβεστική, έχουν στη διάθεση τους drones, ειδικές κάμερες υψηλής ευκρίνειας που έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν καπνό ή φωτιά, οι οποίες βρίσκονται τοποθετημένες σε σημεία που αξιολογήθηκαν ως υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Δειτε Επισης

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο στη Σκαρίνου
Ολονύκτιες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Λατσιών-Πέρα Χωρίου Νήσου
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού