Τους τέσσερις πιθανούς στόχους της Χεζμπολάχ στην Κύπρο δείχνει ισραηλινό ΜΜΕ-Όσα μεταδίδονται

Την ώρα που στο εσωτερικό καθησυχάζουν για τις απειλές που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ για την Κύπρο, με την Κυβέρνηση να προχωρεί στα ανάλογα διαβήματα, τα ισραηλινά μέσα συνεχίζουν να δημιουργούν περιρρέουσα, βάζοντας στο κάδρο πιθανούς στόχους, σε περίπτωση που η Κύπρος εμπλακεί στις επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας Mako, που ανήκει στον ειδησεογραφικό όμιλο Keshet Media Group, με τίτλο «Στην Κύπρο εκφράζουν ανησυχία και απορρίπτουν τις απειλές του Νασράλα. Οι πιθανοί στόχοι στο νησί», του συντάκτη διεθνών ειδήσεων της ιστοσελίδας, Assaf Rosenzweig «ο Nasrallah δεν ανέφερε λεπτομέρειες για τους στόχους στην Κύπρο, που ενδεχομένως να είναι στόχοι της Χεζμπολάχ κάποια μέρα, αν η Κύπρος ενισχύσει στρατιωτικά το Ισραήλ. Η Κύπρος από μόνη της είναι μικρή και δεν έχει ιδιαίτερα δυνατή αεροπορία, με τα μέσα να είναι παλιά. Τέσσερις κύριες αεροπορικές βάσεις λειτουργούν στη χώρα, της οποίας οι δυτικότερες περιοχές απέχουν επίσης μόλις 300 χιλιόμετρα από τις ακτές του Λιβάνου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με προσεκτική διπλωματία και ευρωπαϊκό δίκτυ προστασίας η απάντηση στη Χεζμπολάχ

Στο δημοσίευμα αναφέρει πως πρώτος στόχος πιθανό να θεωρηθεί η αεροπορική βάση στην Κύπρο. «Στο δυτικό μέρος του νησιού είναι η αεροπορική βάση στην Πάφο, που βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο. Η αεροπορική βάση είναι σε απόσταση λιγότερη των 300 χλμ από τις ακτές του Λιβάνου, μία απόσταση που δεν είναι πρόβλημα για την Χεζμπολάχ. Η αεροπορική βάση στην Πάφο θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο κεντρική στην Κύπρο και είναι εκεί βρίσκονται οι κύριες αεροπορικές υποδομές της τοπικής αεροπορίας, παράλληλα με πολλές μονάδες επικοινωνίας».

5454

Ένας άλλος πιθανός στόχος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα «είναι η αεροπορική βάση, που είναι λίγο νότια από την πρωτεύουσα, Λευκωσία. Η βάση θεωρείται το αρχηγείο της Κυπριακής Αεροπορίας, αλλά σχετικά λίγα αεροσκάφη βρίσκονται εκεί. Επιπρόσθετα, το σενάριο που θέλει να αποτελεί στόχο της Χεζμπολάχ η μονάδα ελέγχου αέρα στην Κύπρο, που είναι στην κορυφή του Τροόδους, είναι απομακρυσμένο. Η βάση δεν έχει διάδρομο για απογείωση και προσγείωση και δεν χρησιμοποιείται από αεροσκάφη, αλλά εκεί βρίσκονται πολλές μονάδες για ραντάρ και εντολές και τα συστήματα ελέγχου, καθώς επίσης και τα συστήματα αεράμυνας».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, δε, ότι «ένας άλλος σημαντικός στόχος στην Κύπρο, που δεν θα είναι προτεραιότητα για χτύπημα από τη Χεζμπολάχ, είναι η βάση στο Ακρωτήρι, που είναι στη δικαιοδοσία των Βρετανικών Βάσεων, κοντά στην Λεμεσό. Η συγκεκριμένη βάση θεωρείται αποκλειστικά βάση του Βρετανικού στρατού και δεν φιλοξενεί επιχειρήσεις της Κυπριακής Αεροπορίας. Η βάση του Ακρωτηρίου θεωρείται η μόνη βρετανική αεροπορική βάση στην ανατολική Μεσόγειο και χρησιμεύει ως σημαντικό σημείο εκκίνησης για τη βρετανική στρατιωτική δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και επίσης σε επιθέσεις κατά των Χούθι στην Υεμένη τους περασμένους μήνες».

Καταλήγοντας, αναφορικά με την βάση στο Ακρωτήρι προστίθεται ότι «είναι γνωστό ότι στο παρελθόν η Βασιλική Αεροπορική Βάση του Ακρωτηρίου φιλοξενούσε αμερικανική στρατιωτική δραστηριότητα, αλλά δεν είναι γνωστή καμία παρόμοια δραστηριότητα από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Η πιθανότητα η Χεζμπολάχ να επιλέξει να επιτεθεί στη βάση του Ακρωτηρίου και να θέσει σε κίνδυνο προηγμένα αεροσκάφη και υπηρεσιακό προσωπικό της Βρετανίας, μέλους της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, είναι πολύ μικρή».

CYPRUS_2006_re_autoOrient_i

Καθησυχάζει η Κυβέρνηση

Σημειώνεται πως η Κυβέρνηση παρουσιάστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστική, ενώ έχει προβεί σε διάφορες ενέργειες, κυρίως προς την Κυβέρνηση του Λιβάνου, για να λάβει διαβεβαιώσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές Νασράλα, τόνισε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας» επεσήμανε.

Και επανέλαβε πως η Κύπρος, η χώρα μας, δεν εμπλέκεται σε καμία απολύτως περίπτωση και δεν είναι μέρος του προβλήματος. «Αντίθετα, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μέρος της λύσης» συμπλήρωσε.

Πέραν τούτου, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος είχε ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι οι απειλές και οι δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ δεν τεκμηριώνονται και ότι η χώρα μας δεν έχει και δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει κανενός είδους στρατιωτικές δραστηριότητες εναντίον οποιασδήποτε χώρας στην περιοχή μας, εναντίον οποιασδήποτε χώρας που είναι θύμα στρατιωτικών επιθέσεων.

«Η Κύπρος δεν έχει καμία σχέση με αυτό, επομένως θεωρούμε ότι η όλη συζήτηση στερείται βάσης. Προσπαθούμε επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες να προσφέρουμε υποστήριξη στους ανθρώπους στη Γάζα, σε συνεργασία με μια σειρά από άλλες χώρες, με τον ΟΗΕ, άρα είμαστε εξίσου έκπληκτοι με αυτά που ειπώθηκαν γιατί δεν έχουν ουσιαστική εφαρμογή σε αυτό που έκανε η Κύπρος ή που εκπροσωπεί η Κύπρος», ανέφερε.

Ο κ. Κόμπος είπε ότι «έγιναν όλες τις απαραίτητες κινήσεις και λάβαμε όλα τα απαραίτητα διπλωματικά μέτρα» και αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις των αρχών του Λιβάνου, της ΕΕ, της Ελλάδας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών που εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους.

Από πλευράς του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, υπέδειξε πως «οποιοιδήποτε δημόσιοι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε εμπλοκή της Κύπρου μέσω των υποδομών της ή των περιοχών της στην περίπτωση αντιπαράθεσης που σχετίζεται με τον Λίβανο, είναι παντελώς ανεδαφικοί. Η Κύπρος ποτέ δεν έχει παράσχει και ποτέ δεν θα παράσχει διευκολύνσεις για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά της οποιασδήποτε χώρας», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Χαρακτήρισε την Κύπρο αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας και αναγνωρισμένο περιφερειακό κέντρο για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, που συμβάλλει στην εδραίωση των συνθηκών για επίτευξη περιφερειακής ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας».

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ