Σιγή ιχθύος για χαλλούμι, περιμένουν στο ακουστικό οι φορείς για την ποσόστωση-Εμμένουν οι αιγοπροβατοτρόφοι

Στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται ότι βρίσκεται το μέλλον της συμφωνίας για το χαλλούμι, με τους αρμόδιους να αναμένουν κατά πόσο θα υπάρχουν αποφάσεις αναφορικά με την ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή, κάτι που ήταν σημείο τριβής για αρκετό καιρό ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς.

Στις αρχές Ιουνίου η Κυβέρνηση είχε καλέσει στο Προεδρικό όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η κοινή συνισταμένη και η λύση, όσον αφορά στο θέμα του χαλλουμιού, δεδομένου ότι αρχές Ιουλίου τίθεται σε ισχύ η νομοθεσία όπως έχει αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που διασφαλίζει το ΠΟΠ. Ωστόσο, η εν λόγω συνάντηση δεν είχε θετικά αποτελέσματα, αφού δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές, με τους εμπλεκόμενους να αναμένουν από την Κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις που να τους ικανοποιούν όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με το πιστόλι στον κρόταφο για τις ποσοστώσεις στο χαλλούμι-Αδειάζει η κλεψύδρα, παραμένει το χάσμα

Εντούτοις, μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην κατάσταση, κάτι που έχει ως συνέπεια οι αρμόδιοι να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και να βρίσκονται σε στάση αναμονής, για να δουν τι μέλλει γενέσθαι για τη συμφωνία στο χαλλούμι και κατά πόσο θα υπάρξει νέα παράταση ή αν θα εφαρμοστεί η νομοθεσία ως έχει, κάτι που σημαίνει ότι η ποσόστωση για το αιγοπρόβειο γάλα στην παραγωγή θα πρέπει να ανέλθει στο 51%.

«Στις 9 Ιουλίου βασικά λήγουν τα υφιστάμενα διατάγματα, με τα οποία ορίζονται οι ποσοστώσεις στην παραγωγή χαλλουμιού. Όπως μας είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν τον είχαμε δει την τελευταία φορά, αν δεν έρθει μια συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων, τότε θα ανακοινώσει τη δική του απόφαση για το πώς προχωρούμε», εξήγησε στον REPORTER ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τυροκόμων, Μιχάλης Κούλουρος.

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε απόφαση ή κίνηση από πλευράς Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα εντείνει την ανησυχία των εμπλεκόμενων φορέων και ειδικά των τυροκόμων, που εμμένουν στη θέση τους ότι όποια απόφαση ληφθεί, πρέπει να έχει ως γνώμονα την διασφάλιση των εξαγωγών, καθώς και τις θέσεις εργασίας στα τυροκομεία.

«Εμείς στηριζόμαστε σε αυτό που ανέφερε αρκετές φορές και ο Πρόεδρος και η ίδια η υπουργός Γεωργίας, ότι πρέπει κατ’ αρχήν να διαφυλαχθεί το ΠΟΠ για το χαλλούμι. Είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο στα χέρια των τυροκόμων και δεύτερο και εξίσου σημαντικό η διαφύλαξη των εξαγωγών. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε απόφαση πάρει ο Πρόεδρος θα κινείται σε αυτά τα επίπεδα, για να διαφυλαχθούν και οι εξαγωγές και το ΠΟΠ χαλλούμι».

Δεν είχαν συναντήσεις οι δύο πλευρές

Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής δεν έγινε καμία κίνηση από πλευράς εμπλεκόμενων φορέων να έρθουν σε επαφή, ώστε να διαπιστώσουν αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος να προχωρήσουν σε μεταξύ τους αποφάσεις, που θα έλυνε τα χέρια στην Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να παραμένει η αβεβαιότητα για την ποσόστωση, που θα λυθεί μόνο με παρέμβαση από πλευράς Κυβέρνησης.

«Δεν είναι εφικτό στις 10 Ιουλίου να πάμε στο 51% για το αιγοπρόβειο γάλα. Αν δεν εκδοθούν νέα διατάγματα που ορίζουν την ποσόστωση μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου, σημαίνει ότι στις 10 του Ιούλη, μέσα σε μία νύχτα, χάνουμε περίπου 200 εκατομμύρια από τις εξαγωγές. Και οι αιγοπροβατοτρόφοι σε δηλώσεις τους σημείωσαν ότι συμφωνούν ότι πρέπει να διαφυλαχθούν οι εξαγωγές, αλλά από την άλλη έρχονται και λένε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το 51%. Το ένα αναιρεί το άλλο, επειδή με το 51% δεν θα έχουμε τα 400 εκατομμύρια που φέρνουμε σήμερα από τις εξαγωγές. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχουν οι ποσότητες γάλακτος για να συνεχίσει η παραγωγή στα επίπεδα που βρισκόμαστε σήμερα».

Ο κ. Κούλουρος επανέλαβε ακόμη μία θέση των τυροκόμων που είναι ότι πρέπει αν γίνεται σωστή καταγραφεί του γάλακτος που υπάρχει στην κυπριακή αγορά, πριν ληφθούν αποφάσεις που θα βλάψουν το χαλλούμι. «Να καταμετρείται το γάλα όπως καταμετράται και για το αγελαδινό, να ξέρουμε ακριβώς πόσο γάλα υπάρχει διαθέσιμο, και βάσει εκείνου του αριθμού να ορίζεται η ποσόστωση μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου, όπου θα πρέπει να κλειδώσει το ποσοστό εκεί που θα είναι εκείνη την ημέρα. Με οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, θα έχουμε σοβαρό θέμα με τις εξαγωγές, θα τεθεί θέμα βιωσιμότητας των τυροκομείων, θέσεις εργασίας κτλ».

Εμμένουν οι αιγοπροβατοτρόφοι

Στην αντίπερα όχθη, οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι αμετάκλητοι από τη θέση τους, που ζητούν εφαρμογή του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς εκπτώσεις, από τις 9 Ιουλίου, αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή από πλευράς Κυβέρνησης, στο μεσοδιάστημα.

«Αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε τοποθέτηση από πλευράς Κυβέρνησης για να αλλάξει το θέμα, τότε θα πρέπει στις 9 Ιουλίου να πάμε με την ποσόστωση όπως είναι το διάταγμα, άρα 51% το αιγοπρόβειο γάλα στο χαλλούμι. Εμάς θέση μας είναι αυτή», ανέφερε ο πρόεδρος της οργάνωσης των αιγοπροβατοτρόφων, Σωτήρης Καδής.

Πάντως, η οργάνωσή τους δεν παρουσιάζεται αρνητική σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για παράταση της μεταβατικής περιόδου, με την προϋπόθεση ότι στην διάρκειά της θα υπάρχει μία σταδιακή αύξηση της ποσόστωσης, μέχρι να φτάσουν στο ιδεατό, που είναι το 51%.

«Εμείς περιμένουμε αν θα υπάρξει κάποια τοποθέτηση από πλευράς Κυβέρνησης, αν θα μας καλέσει η υπουργός Γεωργίας ή αν θα πάμε όπως είναι τα χρονοδιαγράμματα».

Δειτε Επισης

Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικών του εκδηλώσεων
Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
Θα συνεχίσει την «Προίκα του Μωρού» το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Διακοπή παροχής νερού σε Κελλιά και Τρούλλους, λόγω διαρροής
Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για Κύπρο-Κεντρικός άξονας η μέγιστη δυνατή απορρόφηση
Πρόθυμη για διάλογο, ώστε να βρεθεί ολιστική λύση με τους γιατρούς, δηλώνει η Κυβέρνηση
Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ανέμους από τη Μετεωρολογική
Επισπεύδεται η εφαρμογή του σχεδίου Δημοτικών Αποβλήτων
Δεν προκύπτει αδίκημα για το λειτουργό ΥΠΑΝ που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση