Το λίφτινγκ στις παραλίες της Κύπρου σε «plastic free»-Οι οκτώ που άλλαξαν, οι απαγορεύσεις και οι στόχοι

Ένα μεγάλο αγώνα για να διατηρήσει καθαρές αλλά και ελκυστικές της παραλίες της Κύπρου, καταβάλλει τα τελευταία χρόνια ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού, ο οποίος στο πλαίσιο του προγράμματος «Keep our Sand and Sea Plastic Free», έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να δημιουργήσει ήδη οκτώ παραλίες που παρέχονται όλα τα εφόδια στους επισκέπτες, για να αποφεύγουν τη χρήση πλαστικών της μιας χρήσης.

Ουσιαστικά, ο διπλός στόχος του προγράμματος που έχει καταφέρει να ενισχύσει την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών, είναι να μειωθεί η χρήση πλαστικού μιας χρήσης σε κάθε πτυχή της ζωής μας, όπως επίσης και η αλλαγή της κουλτούρας μας σχετικά με την κατανάλωση πλαστικού στην καθημερινότητά μας, ώστε να επιτευχθεί η μείωση της πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών μας.

1

Για το σπουδαίο έργο «Keep our Sand and Sea Plastic Free», το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του TUI Care Foundation σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού και αποτελεί μέρος του προγράμματος Destination Zero Waste του TUI Care, μίλησε στον REPORTER, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Φίλιππος Δρουσιώτης, o οποίος ξεδίπλωσε τους στόχους που έχουν τεθεί και τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. «Στόχος του Συνδέσμου μας, είναι να προωθεί τον αειφόρο τουρισμό και θέλουμε να γίνουμε πιο ανθρώπινοι και αειφόροι. Η ιδέα ‘Plastic Free Beach’ που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, ενθαρρύνει και διευκολύνει τους επισκέπτες στις παραλίες να αποφεύγουν τη χρήση πλαστικού μιας χρήσης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην παραλία. Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι επισκέπτες της παραλίας να μειώσουν τη χρήση πλαστικού μιας χρήσης αποτελώντας μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

2

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2019, είχε τεράστια επιτυχία στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ενώ έχει επεκταθεί μέχρι το 2025 για όλες τις παραλίες της Κύπρου, από τα ανατολικά μέχρι τα δυτικά παράλια. Ακόμη ένας στόχος που τεθεί στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, «είναι να συμπεριλάβει περίπου 300 επιχειρήσεις για να κάνουν αυτή την προσπάθεια, ώστε να μειώσουν τη χρήση του πλαστικού μιας χρήσης, όπως είναι τα ποτήρια, τα μαχαιροπήρουνα, οι μπουκάλες. Μέχρι στιγμής, έχουμε καταφέρει να ενσωματώσουμε στο πρόγραμμα 260 επιχειρήσεις. Θέλουμε επίσης, να εκπαιδεύσουμε και να ενημερώσουμε πέραν του ενός εκατομμυρίου τουρίστες, όπως και Κύπριους, αλλά και να γίνει η κατάλληλη εκπαίδευση σε μαθητές στα σχολεία».

3

Μέχρι στιγμής πάντως, το συμπέρασμα που έχει εξαχθεί, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι ότι πολλά από τα πλαστικά που εντοπίζονται στις παραλίες, είναι αποτσίγαρα, πλαστικές μπουκάλες, σακούλες. Γι’ αυτό τον λόγο, αποφασίστηκε η δημιουργία των συγκεκριμένων οκτώ παραλιών, για να ενισχυθεί η προσπάθεια της μείωσης του πλαστικού. Για παράδειγμα, σε αυτές τις οκτώ παραλίες, τοποθετήθηκε ένα ψύκτης νερού για να παραχωρείτε δωρεάν φιλτραρισμένο νερό, για να μην χρησιμοποιούνται οι πλαστικές μπουκάλες. Επίσης, δημιουργήθηκε ένας χώρος ο οποίος είναι ειδικός για τους καπνιστές, ώστε να ενθαρρύνουν τους καπνιστές για να βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο χώρο και να αφήνουν τα τσιγάρα τους σε σταχτοδοχεία και να μην τα πετάνε στην άμμο. Έχουν δημιουργηθεί επίσης έργα τέχνης από παιδιά για τις παραλίες, τα οποία στέλνουν τα δικά τους μηνύματα. Μέσω του προγράμματος επίσης, δίνονται οδηγίες και εισηγήσεις στα ξενοδοχεία που συμμετέχουν για τη μείωση της χρήσης του πλαστικού.

«Προσπαθούμε συνεχώς να ενθαρρύνουμε τον κόσμο και του δίνουμε τα εφόδια για να πηγαίνει στην παραλία και να μην χρησιμοποιεί κάτι που είναι πλαστικό και μετά να το πετάει», πρόσθεσε ο κ. Δρουσιώτης.

4

Εάν είναι ακόμη μακρής ο δρόμος για να εναρμονιστεί ο πολίτης με τα νέα δεδομένα και τη μειωμένη χρήση πλαστικού, ο κ. Δρουσιιώτης, διευκρίνισε ότι, «ο δρόμος είναι ακόμη μακρής, όμως στο πρόγραμμα δίνουμε μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση και κάνουμε διάφορες εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία και σε σχολεία, μέσω των οποίων βλέπουμε ότι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι. Άρα οι μικροί είναι η ελπίδα μας, ότι θα αλλάξει τη νοοτροπία του ο Κύπριος πολίτης. Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία πολίτες, εφόσον δεν τηρούν τη νομοθεσία, τότε ίσως η λύση να είναι η τιμωρία τους για να παραδειγματιστούν. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει αρκετή δουλεία που πρέπει να γίνει για να φθάσουμε στο επιθυμητό σημείο, αλλά υπάρχει η ελπίδα».

6

Οι οκτώ παραλίες «plastic free» στην Κύπρο είναι:

  • Η 1η «Plastic Free Beach» υλοποιήθηκε στην παραλία της Αγίας Τριάδας στο Παραλίμνι και εγκαινιάστηκε επίσημα στις 4/08/2021.
  • H 2η «Plastic Free Beach» υλοποιήθηκε στην Παραλία Σκουτάρη Παραλιμνίου και εγκαινιάστηκε επίσημα την 1/06/2022.
  • H 3η «Plastic Free Beach» υλοποιήθηκε στην Παραλία Γιαννάδες Βορόκλινης και εγκαινιάστηκε επίσημα στις 20/03/2023.
  • H 4η «Plastic Free Beach» υλοποιήθηκε στην Παραλία Παναγιές Πύργου Λεμεσού και εγκαινιάστηκε επίσημα στις 21/03/2023.
  • H 5η «Plastic Free Beach» υλοποιήθηκε στην παραλία Αρμονία , Άγιος Τύχωνας, Λεμεσός και εγκαινιάστηκε επίσημα στις 16/09/23.
  • H 6η «Plastic Free Beach» υλοποιήθηκε στην παραλία Αγίας Θέκλας , Σωτήρας Αμμοχώστου και λανσαρίστηκε επίσημα στις 17/12/2023.
  • H 7η «Plastic Free Beach» υλοποιήθηκε στη ΣΟΔΑΠ στην Πάφο και εγκαινιάστηκε επίσημα στις 23/05/2024.
  • H 8η «Plastic Free Beach» υλοποιήθηκε στην παραλία Άμμος του Καμπούρη στην Αγία Νάπα και εγκαινιάστηκε επίσημα στις 24/05/2024.
1088_CSTI_MAP-OF-CYPRUS_01-1024x1024

Δειτε Επισης

Ζητά Λήψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας η ΕΚΥΣΥ
Παραμένουν πολύ χαμηλά τα επίπεδα νερού στα φράγματα-Στο 1,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα η εισροή
Ίδρυση συνδέσμου εποίκων από το Γκαζίαντεπ στα κατεχόμενα
Έκκληση για αιμοδοσία πριν τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς-«Καθημερινά χρειάζονται 300 με 350 φιάλες»
Περίπου εφτά στους δέκα Κύπριους έχουν το δικό τους σπίτι-Στο νοίκι το 31,2%
Έκκληση για διεθνή παρέμβαση για τερματισμό πολέμου από Πρεσβεία Παλαιστίνης στην Κύπρο
Προσοχή από επιτήδειους που ζητούν φιλοδωρήματα συστήνει ο Δήμος Λευκωσίας
Συνεχίζονται σήμερα στα κατεχόμενα η απεργία και η διαμαρτυρία εργαζομένων
Το Santa Run διοργανώνεται την Κυριακή για 10η συνεχή χρονιά
Χαρακτηριστικό Χριστουγεννιάτικο έθιμο της Χλώρακας το σφάξιμο του χοίρου