Πήρε το μήνυμα η Κυβέρνηση και επέκτεινε τα μέτρα στήριξης

Τα μηνύματα που έστειλαν οι ψηφοφόροι την ημέρα των εκλογών στο πολιτικό σύστημα του τόπου φαίνεται να έφτασαν και στην Κυβέρνηση. Παρόλο που ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν ο πιο χαλαρός αρχηγός Κυβέρνησης στην ΕΕ εκείνη τη νύχτα, αφού δεν είναι αρχηγός κόμματος, ούτε διαθέτει κυβερνών κόμμα, παρά μόνο τρεις δυνάμεις συμπολίτευσης η πορεία των οποίων δεν τον καθορίζει πολιτικά, προφανώς ως Πρόεδρος του κράτους βρίσκεται στο κέντρο του συστήματος του τόπου και η αντίδραση των πολιτών τον αφορά.

Υπενθυμίζεται ότι το μοναδικό κόμμα που κατέγραψε άνοδο στα ποσοστά του ήταν το ΕΛΑΜ, το οποίο παρουσιάζεται ως αντισυστημικό, ενώ πρωταγωνιστής των εκλογών αναδείχθηκε ο 25χρονος Φειδίας Παναγιώτου, τον οποίο περισσότεροι από 71,000 έστειλαν στο Ευρωκοινοβούλιο, παρά την ξεκάθαρη έλλειψη πολιτικού υποβάθρου. Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα του τόπου, επειδή αισθάνονται ότι το σύστημα εδώ και καιρό γυρίζει την πλάτη σε αυτούς. Θεώρησαν ότι «τιμώρησαν» εκείνους που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους. Και φαίνεται πως τώρα ξεκίνησαν να τους ακούνε λίγο πιο προσεκτικά.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση δεν είναι καινούρια. Για την ακρίβεια είναι επέκταση των παλιών, χωρίς κάποια επιπλέον στήριξη. Ωστόσο είναι μέτρα που αποσκοπούν στον (μικρό έστω) μετριασμό των επιπτώσεων του κύματος ακρίβειας που κατακλύζει τα κυπριακά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και που προκαλεί τεράστιο άγχος στον κόσμο. Είναι επίσης μέτρα με οριζόντια χαρακτήρα, που είναι τα μόνα που καταφέρνουν να αγγίξουν τη μεσαία τάξη, που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από αυτή την κατάσταση αλλά που φαίνεται να υπάρχει αντικειμενική δυσκολία να καταστεί αποδέκτης των προτιμητέων, πιο στοχευμένων μέτρων.

Μετά την έντονη απογοήτευση που προκάλεσε ο περσινός πειραματισμός της Κυβέρνησης, που άφησε την Κύπρο εν μέσω καύσωνα χωρίς επιδότηση στο ρεύμα και από τη μία έλεγε στον κόσμο να κάνει οικονομία στην ενέργεια για να μπορεί να τα βγάλει πέρα και από την άλλη να μην σβήνει τα κλιματιστικά για λόγους υγείας, φέτος, που το καλοκαίρι έδειξε τα δόντια του από νωρίς, αντιλήφθηκε την ανάγκη να βοηθηθούν έστω λίγο οικονομικά οι πολίτες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός πολύ θερμού καλοκαιριού.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για παράταση μέτρων προς αντιστάθμιση του κόστους διαβίωσης των νοικοκυριών. «Τα μέτρα εντάσσονται στην εφαρμογή στοχευμένων μέτρων, λαμβανομένων υπόψη των δημοσιονομικών συνθηκών και προκλήσεων καθώς επίσης και των κλιματολογικών συνθηκών κατά την καλοκαιρινή περίοδο», ανέφερε.

Ως εκ τούτου θα παραταθεί το μέτρο κλιμακωτής επιδότησης της τιμής χρέωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για τους τιμολογούμενους μήνες Ιούλιο 2024-Οκτώβριο 2024, για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας με καταμέτρηση μέχρι τις 31/10/2024, που να καλύπτει οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, ενώ για τους ευάλωτους καταναλωτές η επιδότηση καλύπτει το 100% της αύξησης της τιμής χρέωσης της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, το κόστος παράτασης ανέρχεται στα €12 εκ., και επηρεάζει 400.000 νοικοκυριά και 100.000 επιχειρήσεις.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να παραταθεί η εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη μέχρι τις 30/9/2024, με το συνολικό κόστος παράτασης ανέρχεται στα €11 εκ..

Προφανώς και αυτά τα μέτρα δεν αποτελούν αντιστάθμισμα για αυτό που βιώνει ο κόσμος. Το ΑΚΕΛ, μάλιστα, έσπευσε να τα χαρακτηρίσει κοροϊδία και εμπαιγμό της κοινωνίας και να καλέσει την Κυβέρνηση «να αφήσει στην άκρη τις επικοινωνιακές φιέστες και να φέρει επιτέλους μέτρα ουσίας που θα στηρίζουν αποτελεσματικά την κοινωνία από το αυξημένο κόστος στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα, τα επιτόκια και τα ενοίκια». Στην πράξη, όμως, παρά την απουσία περαιτέρω στήριξης, δείχνουν πως αυτή τη φορά εισακούστηκε η κοινωνία. Δεν αγνοήθηκε όπως όταν τερματίστηκε η επιδότηση στα καύσιμα ή όταν θεωρήθηκε πέρσι το καλοκαίρι πως θα ήταν εύκολο για τον κόσμο να αντιμετωπίσει τις κλιματολογικές συνθήκες χωρίς καμία στήριξη.

Η αντιπολίτευση έχει δίκαιο πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αισθανθούν οι πολίτες πραγματική ανακούφιση και να βελτιωθεί η κατάσταση, επειδή αν αυτά τα μέτρα ήταν αρκετά, προφανώς και δεν θα υπήρχε η ανάγκη για αυτή τη συζήτηση. Η Κυβέρνηση ωστόσο, φαίνεται να πήρε το μάθημά της και πλέον αντιλαμβάνεται πως μέχρι να βρεθούν οι λύσεις και να σημειωθεί αισθητή βελτίωση, δεν μπορεί να εγκαταλείπει τον κόσμο να κολυμπά εντελώς μόνος του σε μια τρικυμία ακρίβειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγει η συζήτηση για αλλαγές στη μεταρρύθμιση της ΤΑ-Στο κάδρο η μείωση των αντιδημάρχων και μισθών

Δειτε Επισης

Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα
Έπιασαν τόπο οι απειλές των Τούρκων στο Netflix-Μόνο στην Ελλάδα θα προβληθεί το Famagusta
Με τον Βαβούσκο θα δοκιμάσουν να παρουσιαστούν οι μοναχοί-Δεν τους ανέλαβε ο νέος δικηγόρος
Έκτακτη προσγείωση αεροσκάφους στην Τουρκία, λόγω απειλής για βόμβα
Οι επιστημονικές εξετάσεις θα καταδείξουν τα αίτια θανάτου του μουμιοποιημένου άντρα