Στις μακρινές Βρυξέλλες ο οικείος Φειδίας μαθαίνει την Ευρώπη με παρέα

Η πρώτη μέρα του Φειδία Παναγιώτου στο Ευρωκοινοβούλιο δεν ήταν ενημερωτική μόνο για τον ίδιο. Την πρώτη φορά που έβλεπε το εσωτερικό της αίθουσας της Ολομέλειας -την αποκάλεσε «κάτι cool»- ενδεχομένως να την έβλεπαν για πρώτη φορά και κάποιοι από τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που παρακολούθησαν τα βιντεάκια του στους διάφορους λογαριασμούς του στα social, περισσότεροι από 50,000 εκ των οποίων του άφησαν και καρδούλες, προφανώς όχι λόγω της αγάπης τους για το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά λόγω της αγάπης τους για τον ίδιο τον influencer-ευρωβουλευτή.

Οι μακρινές Βρυξέλλες, το εν πολλοίς άγνωστο ευρωπαϊκό οικοδόμημα για χιλιάδες Κύπριους, ήρθαν ξαφνικά πολύ κοντά, μέσω ενός προσώπου που και να μην ήταν οικείο προηγουμένως, έχει καταστεί πάρα πολύ οικείο τον τελευταίο καιρό και δη μετά την πρωτοφανή εκλογική του επιτυχία, να καταφέρει να έρθει τρίτος, όντας ανεξάρτητος υποψήφιος. Ο 25χρονος, που το πρώτο πράγμα που έκανε με το που μπήκε στο κτίριο του Κοινοβουλίου ήταν να τρέξει να βρει την κυπριακή σημαία {ενδεχομένως να μην υπάρχει πιο απλή, ανθρώπινη αντίδραση από αυτήν), βρίσκεται στη διαδικασία να γνωρίσει έναν νέο κόσμο και αποφάσισε ότι είναι αποστολή του να τον γνωρίσουν μαζί του και όσοι άλλοι επιθυμούν.

@fidiaspanayiotou

Για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο

♬ original sound - Fidias Panayiotou

Ο Φειδίας δεν δείχνει να ξέρει και πολλά για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πράγμα το οποίο αναμενόταν. Το παραδεχόταν, άλλωστε, και ο ίδιος προεκλογικά και ουσιαστικά συνεχίζει να το παραδέχεται. Σε αντίθεση, όμως, με τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές, όχι απλώς τους πέντε Κύπριους συναδέλφους του αλλά μάλλον και τους 719, φαίνεται να αποφάσισε πως το κοινό του θα γνωρίζει το Ευρωκοινοβούλιο μαζί του, καθώς έθεσε ως στόχο να καταλάβει πώς λειτουργεί. Μοιράστηκε κατά τις πρώτες του ώρες εκεί πράγματα, που ενδεχομένως να μην είχαν ακουστά εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, που ζουν έξω από το περιβόητο Brussels bubble, όπως για τον τρόπο που λειτουργούν οι ευρωομάδες. Πρόκειται για απλά στοιχεία που ενδεχομένως να επιχείρησε το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο να μεταλαμπαδεύσει, μέσα από τα βίντεο που ανεβάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία συνήθως είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό cringe και σε πολύ μικρό βαθμό οικεία.

«Έσιει 20 χρόνια που εν η Κύπρος μέσα στην Ευρώπη τζαι δεν ηξέρουμε τι κάμνει για την Κύπρο, πώς λειτουργεί, τι κάμνουν οι ευρωβουλευτές τζαι νοιώθω ότι εν πολλά σημαντικό να ξέρουμε», ανέφερε ο Φειδίας Παναγιώτου. Και έχει δίκαιο. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε και στην πραγματικότητα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη δεν ξέρουν τι ακριβώς κάνει η ΕΕ, ποιος είναι ο ρόλος των ευρωβουλευτών και πώς επηρεάζει η ΕΕ την καθημερινότητά τους. Όπως ακριβώς και ο ίδιος. Με τη διαφορά πως, ίσως σχεδόν χωρίς να το καταλάβει, έχει αναλάβει αυτό το έργο, κατά τις πρώτες ώρες παραμονής του στην καρδιά της ΕΕ.

Ένα ερώτημα είναι, βέβαια, γιατί δεν επιχείρησαν τα κόμματα και οι ευρωβουλευτές που πέρασαν από το Ευρωκοινοβούλιο τα τελευταία 20 χρόνια να το καταστήσουν εξίσου ενδιαφέρον. Ο ενθουσιασμός του «ξένου» στην πολιτική Φειδία, μπορεί να μην χαρακτηρίζεται από την αναμενόμενη σοβαροφάνεια, δίνει όμως στην ΕΕ μια προσέγγιση εντελώς θετική, στην παρούσα τουλάχιστον φάση. Την παρουσιάζει ως κάτι το συναρπαστικό, επειδή ακριβώς για τον ίδιο όλο αυτό είναι μια συναρπαστική περιπέτεια.

Η πραγματικότητα είναι πως το πολιτικό προσωπικό του τόπου, όσο καλές επιδόσεις και αν είχε κατά καιρούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απέτυχε να το καταστήσει οικείο στους απλούς πολίτες, κάτι που προσπάθησε να κάνει ο 25χρονος ευρωβουλευτής με το που πάτησε το πόδι του εκεί. Χρησιμοποίησε για έναν θεσμό της ΕΕ τη λέξη cool και ξεκίνησε να προσπαθεί να σμικρυνθεί η απόστασή της από τον απλό κόσμο. Χωρίς να υπεισέλθει σε οποιαδήποτε ουσία, αναπαρήγαγε τις νέες σε αυτόν γνώσεις που αποκόμισε, όπως για παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ευρωομάδες, ακριβώς γιατί και στα δικά του μάτια, όπως και του κοινού του, αυτές οι πληροφορίες είναι νέες και ενδιαφέρουσες.

Σε ένα από τα ευρωπαϊκά του βίντεο, ο Φειδίας δηλώνει πως «ξεκινά ένα τζαινούρκο ταξίδι με προορισμό να είμαστε που τα αλήθκεια χρήσιμοι ευρωβουλευτές». Και πριν καν ξεκινήσει το Ευρωκοινοβούλιο τις εργασίες του, φαίνεται να καταφέρνει, σε ένα επίπεδο που δεν απασχόλησε ποτέ τους προηγούμενους. Τα σχόλια από κάτω από τα βίντεο του είναι αρκούντως ενδεικτικά. «Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Κανείς μέχρι τώρα δεν μας έχει πει βασικά πράγματα», «μπράβο Φειδία, κανένας ευρωβουλευτής δεν έκανε ενημέρωση», «δε πράματα που μαθαίνουμε», «θέλουμε ενημερώσεις, μπράβο», «μπράβο Φειδία που μας μαθαίνεις για την Ευρώπη.Θα είστε η πρώτη γενιά που θα γνωρίζει πώς λειτουργεί το Ευρωκοινοβούλιο», «είσαι τέλειος, συνέχισε να μας ενημερώνεις», αναφέρουν μερικοί από όσους κάθισαν να τα παρακολουθήσουν.

Κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει την πορεία που θα έχει ο Φειδίας Παναγιώτου ως ευρωβουλευτής. Άλλωστε, όπως αποδείχτηκε, ούτε η πορεία του στις Ευρωεκλογές ήταν προβλέψιμη και εκεί θριάμβευσε. Μπορεί να μην διαθέτει υπόβαθρο, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφιβητήσει πως διαθέτει κάτι που δεν έδειξαν να διαθέτουν άλλοι συνάδελφοί του: Έναν αστείρευτο ενθουσιασμό να μάθει την ΕΕ και κυρίως να την μάθει ταυτόχρονα στους άλλους.

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»