Προφυλακιστέος ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος-Πάνω από 1,1 εκατομμύρια η φοροδιαφυγή από τα έσοδα της Μονής

Την προφυλάκιση του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου, ηγούμενου της Μονής Οσίου Αββακούμ, αποφάσισε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της Αστυνομίας. Μετά από μία πολύωρη διαδικασία, κατά την οποία ο ανακριτής αντεξετάστηκε από την συνήγορο του Αρχιμανδρίτη, Ανδριάνα Κλαϊδη, το Δικαστήριο άναψε το πράσινο φως για προσωποκράτηση του μοναχού.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ακούστηκε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει μαρτυρία ότι ο ύποπτος ενέχεται σε αδικήματα σε σχέση με τον ΦΠΑ, που αποτελούν έσοδα από τις πωλήσεις του ζαχαροπλαστείου της Μονής και πωλήσεις από παζαράκια και ότι δεν δηλώθηκαν στις δηλώσεις οι εισπράξεις 1,133,226 ευρώ. Υπάρχει, επίσης, μαρτυρία που δημιουργεί υπόνοια ότι δεν είχαν δηλωθεί τιμολόγια για την ανέγερση και τις εργασίες της Μονής, ύψους 320 χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, «με την αίτηση ζητείτο η παραπομπή του υπόπτου σε αστυνομική κράτηση για οκτώ ημέρες για σκοπούς διερεύνησης των αδικημάτων. Ο ύποπτος έφερε ένσταση στο αίτημα. Ακολούθησε εκτεταμένη και επίμονη αντεξέταση από τη συνήγορο. Τα όσα ανέφερε ο μάρτυρας είναι καταγεγραμμένα και δεν κρίθηκε σκόπιμο να επαναληφθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ρίχνει στον Νεκτάριο ο τεχνικός των CCTV της Μονής-Όσα ισχυρίζεται για ήχο και διαγραφή δεδομένων

«Θα αρχίσω με το ζήτημα της κατάχρησης, όπου προβλήθηκε η θέση για καταχρηστική διαδικασία, γιατί η Αστυνομία είχε τα στοιχεία εδώ και τρεις μήνες, ενώ χθες αποτάθηκε για διάταγμα. Ήταν στην κατοχή της από τον Μάρτιο του 2024. Ο μάρτυρας απάντησε επανειλημμένα πως τώρα υπάρχει μια καλή βάση γεγονότων και έχουν συλλεχθεί ικανοποιητικά στοιχεία και μάλιστα θα ρωτηθεί ο ύποπτος και άλλα πρόσωπα σε σχέση με τα στοιχεία. Επίσης ανέφερε πως μπορεί να επηρεάσει τα άλλα πρόσωπα και για αυτό ζητείται στην παρούσα φάση διάταγμα προσωποκράτησης».

Όπως είπε το Δικαστήριο, «πρόκειται για μία τεραστίων διαστάσεων υπόθεση και παρουσιάζει πολυπλοκότητα. Καλύπτει μία περίοδο τεσσάρων ετών. Να αναφέρω πως η καθυστέρηση δεν μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα πως η Αστυνομία ενήργησε καταχρηστικά».

Ο δικαστής Χαράλαμπος Σατσιάς ανέφερε πως «η καθυστέρηση από μόνη της δεν μπορεί αν εξισωθεί με κατάχρηση και δεν υπάρχει υποψία για αλλότρια κίνητρα», ενώ υπέδειξε πως «ο μάρτυρας έδωσε κάποια εξήγηση για την καθυστέρηση. Ήθελε να αντιμετωπιστεί σφαιρικά η υπόθεση. Είχε νέα στοιχεία που προέκυψαν στις 14/6/2024».

Περαιτέρω ανέφερε πως δεν διαφάνηκε κατά την αντεξέταση να δημιουργείται κάποιο πλεονέκτημα υπέρ της Αστυνομίας και εναντίον του υπόπτου, λέγοντας πως συμφωνεί με τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας πως θα υπήρχε κατάχρηση αν ζητείτο για κάθε στοιχείο διάταγμα κράτησης. «Άρα, απορρίπτω το επιχείρημα ότι η αίτηση είναι καταχρηστική», ανέφερε ο δικαστής.

Όσον αφορά τη μαρτυρία, ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχει αποκαλύψει την ύπαρξη εύλογης υποψίας διάπραξης αδικημάτων, ενώ υπέδειξε πως σε τέτοιας φύσεως διαδικασία δεν χρειάζεται απόδειξη σε βαθμό που αποδεικνύεται σε ποινική δίκη, αλλά είναι αρκετό να υπάρχει υπόνοια για σκοπούς προσωποκράτησης.

Τα όσα υποστήριξε η Ανδριάνα Κλαϊδή, ανέφερε πως είναι ζητήματα που θα εξεταστούν εάν καταχωρηθεί ποινική υπόθεση, λέγοντας πως στην παρούσα φάση υπάρχει υπόνοια που πρόδηλα προκύπτει από τη μαρτυρία του ανακριτή. «Σε αυτό το στάδιο είναι την εύλογη της υπόνοιας της εμπλοκής του υπόπτου στην διάπραξη των αδικημάτων», ανέφερε το Δικαστήριο, το οποίο σημείωσε πως «οι υπόνοιες θεωρούνται ειλικρινείς, εφόσον υπάρχει η αναγκαία μαρτυρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαρτύρησαν τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο οι πιστοί-Αποκαλύψεις για ταρίφες για εικόνες, πολυέλαιο και λειψανοθήκη

Το Δικαστήριο σημείωσε πως δεν προβαίνει σε ευρήματα αξιοποίησης μαρτυρίας, ωστόσο, παραπέμποντας στην μαρτυρία του ανακριτή και στο μαρτυρικό υλικό που έχει συλλεχθεί, λέγοντας πως έχει ικανοποιηθεί για τη σύνδεση του υπόπτου με τα αδικήματα της πλαστογραφίας, όπου πρόσωπο ανέφερε πως δεν είναι δική του η υπογραφή. «Τα έγγραφα αυτά δόθηκαν είτε στον ύποπτο είτε στον Αρχιμανδρίτη Πορφύριο».

Σε σχέση με την ψευδή φορολογική δήλωση, είπε πως υπάρχει μαρτυρία ότι ο ύποπτος εισέπραξε χρήματα, ενώ δεν αποκλείεται στο παρελθόν να υπέβαλε ψευδή δήλωση. «Υπάρχει μαρτυρία ότι ο ύποπτος ενέχεται σε αδικήματα σε σχέση με το ΦΠΑ. Δεν αμφισβητήθηκε ο ύποπτος ότι ήταν ο διαχειριστής της Μονής, υπάρχει όμως μαρτυρία ότι δεν δηλώθηκαν στις δηλώσεις οι εισπράξεις 1,133,226 ευρώ. Υπάρχει μαρτυρία που δημιουργεί υπόνοια ότι δεν είχαν δηλωθεί τιμολόγια για την ανέγερση και τις εργασίες της Μονής, ύψους 320 χιλιάδων ευρώ».

Επίσης ανέφερε πως υπάρχει μαρτυρία ότι ο ύποπτος ενέχεται στα αδικήματα της κλοπής από αντιπρόσωπο, της εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και της κλοπής, καθότι είχε γίνεται ανάλυση σε σχέση με τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και υπάρχει μαρτυρία η οποία δείχνει πως κατατέθηκαν εισφορές. Περαιτέρω ανέφερε πως υπάρχει μαρτυρία ότι μεταφέρθηκαν χρήματα σε προσωπικούς του λογαριασμούς, που είτε προορίζονταν για τη Μονή, είτε δόθηκαν ως εισφορές.

«Επαναλαμβάνω ότι σε αυτό το στάδιο δεν απαιτείται να υπάρχει μαρτυρία με όλα τα συστατικά στοιχεία των υπό διερεύνηση αδικημάτων. Υπάρχει μαρτυρία, η οποία δημιουργεί εύλογη υποψία ότι ο ύποπτος ενέχεται στη διάπραξη του αδικήματος της παρέμβασης στη δικαστική διαδικασία. Υπάρχει μαρτυρία του ΧΧ, ο οποίος ανέφερε πως ο ύποπτος του είπε να μην παρουσιάσει ένα ενοικιαστήριο αλλά του ανέφερε επίσης να τον πληρώσει με μετρητά και όχι με τραπεζικό έμβασμα».

Επιπρόσθετα, το Δικαστήριο ανέφερε πως υπάρχει μαρτυρία που δείχνει πως ο ύποπτος κατείχε το χρηματοκιβώτιο, λάμβανε σε μετρητά διάφορα ποσά, τα οποία είτε δεν δηλώθηκαν στο ΦΠΑ, είτε προέρχονταν από εισφορές.

Το Δικαστήριο ανέφερε πως υπολείπεται ανακριτικό έργο, αφού αναμένεται να ληφθούν ακόμα 60 καταθέσεις από διάφορα πρόσωπα, υποδεικνύοντας πως η Αστυνομία αναμένεται να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες.

«Έχω ικανοποιηθεί πως η κράτηση του υπόπτου είναι αναγκαία. Είναι σοβαρή υπόθεση και, σε περίπτωση απόλυσής του, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επηρεάσει μάρτυρες», ανέφερε το Δικαστήριο, το οποίο άναψε το πράσινο φως και εξέδωσε διάταγμα προσωποκράτησης του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Δειτε Επισης