Πώς οι 9 χώρες με πυρηνικά εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιό τους-«Ζούμε σε μια επικίνδυνη περίοδο της ιστορίας»

Εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων σε παγκόσμια κλίμακα, οι πυρηνικές δυνάμεις συνεχίζουν να εκσυγχρονίσουν τα οπλοστάσιά τους, τονίζουν σήμερα ερευνητές, καλώντας τους ηγέτες τους να «κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν».

«Είχαμε να δούμε τα πυρηνικά όπλα να διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις από τον ψυχρό πόλεμο», συνοψίζει ο διευθυντής του προγράμματος για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη (SIPRI), ο Γουίλφρεντ Γουάν.

Οι 9 χώρες με πυρηνικά εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιό τους

Τα εννέα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια (η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ινδία, η Κίνα, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πακιστάν κι η Βόρεια Κορέα) προχωρούν όλα σε εκσυγχρονισμό τους και πολλά εξ αυτών ανέπτυξαν το 2023 νέα συστήματα, τονίζει το ινστιτούτο σε νέα έρευνα του.

Τον Ιανουάριο, από τις κάπου 12.121 πυρηνικές κεφαλές που υπάρχουν στην υφήλιο, οι 9.585 ήταν έτοιμες να χρησιμοποιηθούν.

Περίπου 2.100 από τις τελευταίες διατηρούνταν σε κατάσταση «υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού», τοποθετημένες σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Σχεδόν όλες αυτές οι πυρηνικές κεφαλές ανήκουν στη Ρωσία και στις ΗΠΑ — πρόκειται άλλωστε για τις δύο χώρες που κατέχουν το 90% των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα πυρηνικά της Κίνας

Για πρώτη φορά ωστόσο, υπογραμμίζει επίσης το SIPRI, η Κίνα έθεσε «ορισμένες κεφαλές σε κατάσταση υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού» — που σημαίνει έτοιμες να εκτοξευθούν αμέσως.

Μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους της ιστορίας

«Ζούμε σήμερα σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους στην ιστορία της ανθρωπότητας», προειδοποιεί ο Νταν Σμιθ, ο διευθυντής του SIPRI.

«Οι πηγές αστάθειας είναι πολυάριθμες: πολιτικές αντιπαλότητες, οικονομικές ανισότητες, περιβαλλοντικές επιπλοκές, επιτάχυνση της κούρσας εξοπλισμών. Βρισκόμαστε μπροστά στην άβυσσο κι είναι καιρός οι μεγάλες δυνάμεις να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν. Κατά προτίμηση μαζί».

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Ρωσία ανακοίνωνε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη Νέα START — «την τελευταία συνθήκη ελέγχου (...) που περιόριζε τις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ».

Το Ινστιτούτο καταγράφει ότι η Μόσχα διεξήγαγε τον Μάιο γυμνάσια με τακτικά πυρηνικά όπλα στα σύνορα με την Ουκρανία.

Παρότι «ο συνολικός αριθμός των πυρηνικών κεφαλών συνεχίζει να μειώνεται, στο μέτρο που τα όπλα της εποχής του ψυχρού πολέμου προοδευτικά καταστρέφονται», παρατηρείται αύξηση «του αριθμού των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών» από χρονιά σε χρονιά από πλευράς των πυρηνικών δυνάμεων, επικρίνει ο διευθυντής του SIPRI.

Συμπληρώνει πως η τάση θα συνεχιστεί και «πιθανόν θα επιταχυνθεί» τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Καταρρέει η κυβέρνηση της Γαλλίας-Η Λεπέν και ο Μελανσόν καταθέτουν πρόταση μομφής
Ανάλυση BBC-Τι συμβαίνει στη Συρία: Οι τζιχαντιστές κάνουν rebranding, είναι πολύ νωρίς για να ξεγράψουμε το καθεστώς Άσαντ
Συνεχίζονται τα ισραηλινά χτυπήματα στον Λίβανο παρά την εκεχειρία-Ένα νεκρός
Μπαρούτι η Συρία, πολεμικές προετοιμασίες μετά τον αιφνιδιασμό τζιχαντιστών-Ο ρόλος Τουρκίας, Ιράν και Ρωσίας
Τρεις άνθρωποι πέθαναν και πάνω από 30 νοσηλεύτηκαν αφού έφαγαν μια μαγειρεμένη θαλάσσια χελώνα στις Φιλιππίνες
Τραγικός θάνατος για Ρωσίδα ηθοποιό στην Ταϊλάνδη-Έκανε γιόγκα σε βράχια και την παρέσυραν τα κύματα
Ιρακινές πολιτοφυλακές μπήκαν στη Συρία για να βοηθήσουν τον στρατό απέναντι στους αντάρτες
Ελπίδες να λυθεί το μυστήριο της δολοφονίας της 6χρονης JonBenét Ramsey μετά από τρεις δεκαετίες
Κρίσιμες ώρες για το καθεστώς Άσαντ μετά την πτώση του Χαλεπιού-Οι συμμαχίες που δοκιμάζονται και ο ρόλος της Τουρκίας
Διπλωματικός «πυρετός» για αποκλιμάκωση στη Συρία-Συνάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ με Άσαντ και Ερντογάν