Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από S&P-Ικανοποίηση Χριστοδουλίδη
08:17 - 15 Ιουνίου 2024
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, σε «ΒΒΒ+» από «ΒΒΒ» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P), στις 14 Ιουνίου, κάτι που ικανοποιεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τόνισε πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να εφαρμόζει την οικονομική της πολιτική.
Ο οίκος αξιολόγησης, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει πως «στις 14 Ιουνίου 2024, οι S&P Global Ratings αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητα σε ξένο και τοπικό νόμισμα για την Κυπριακή Δημοκρατία σε «BBB+» από «BBB». Οι προοπτικές είναι θετικές. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώσαμε τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας ξένων και τοπικών κρατών στο 'A-2'».
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την ανοδική πίεση στις αξιολογήσεις των κρατικών ομολόγων, καθώς τα δημοσιονομικά και οικονομικά αποτελέσματα υπερτερούν των αντίστοιχων. Κατά την άποψή μας, η ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου θα πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη σύγκλιση των συνθηκών εγχώριας χρηματοδότησης με αυτές της ευρύτερης ζώνης του ευρώ, με πιθανές θετικές επιπτώσεις στις αξιολογήσεις».
Ικανοποιημένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τον οίκο S&P εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, της 5ης κατά σειρά από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, αυτή τη φορά από τον διεθνή Οίκο Αξιολόγησης Standard and Poor’s, η οποία επιβεβαιώνει τη θετική προοπτική της κυπριακής οικονομίας».
Συνεχίζοντας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό ότι οι S&P’s προβλέπουν ένα από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ κατά την περίοδο 2024-2027. Και αυτό παρά τις σοβαρές προκλήσεις που προκύπτουν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο από τους συνεχιζόμενους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή».
Το γεγονός ότι ο διεθνής Οίκος αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας από ΒΒΒ σε ΒΒΒ+ διατηρώντας ταυτόχρονα την προοπτική σε θετική, υπέδειξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «αποδεικνύει την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης που βασίζεται στο τρίπτυχο: δημοσιονομική υπευθυνότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και συνεχείς μεταρρυθμίσεις. Η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι, ανάμεσα σε άλλα, απαραίτητα συστατικά για τη διατήρηση της κυπριακής οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να εφαρμόζει εκείνη την οικονομική πολιτική η οποία της επιτρέπει να στηρίζει αποτελεσματικά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενισχύοντας, ταυτόχρονα τόσο τη μεσαία τάξη όσο και τις επιχειρήσεις».
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών
Σημειώνεται πως ανακοίνωση για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου εξέδωσε και το Υπουργείο Οικονομικών, που σημείωσε πως «η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει κάνει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, εν μέσω ανθεκτικής ανάπτυξης. Προβλέπουν ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής Κυβέρνησης θα πέσει κάτω από το όριο της συνθήκης του Μάαστριχτ του 60% έως το 2027».
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «η βελτιωμένη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου αντικατοπτρίζει επίσης την ενίσχυση της #οικονομικής θέσης των κυπριακών τραπεζών.Η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει την ανοδική πίεση στις αξιολογήσεις των κρατικών ομολόγων, καθώς τα δημοσιονομικά και οικονομικά αποτελέσματα ξεπερνούν τα αντίστοιχα. Κατά την άποψή τους, η ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου θα πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη σύγκλιση των συνθηκών εγχώριας χρηματοδότησης με αυτές της ευρύτερης ζώνης του ευρώ, με πιθανές θετικές επιπτώσεις στις αξιολογήσεις».