Σπάνε ρεκόρ οι θερμοκρασίες, ανησυχία για τον κλοιό καύσωνα-Υπό νοσηλεία πέντε άτομα με θερμική εξάντληση

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η θερμοκρασία τις τελευταίες ημέρες, αφού ο υδράργυρος κτύπησε κόκκινο την Παρασκευή, σκαρφαλώνοντας στους 45 βαθμούς Κελσίου, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ακόμη ψηλότερες θερμοκρασίες τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού, την ώρα που άρχισαν να σημειώνονται και τα πρώτα περιστατικά θερμικής εξάντλησης στα νοσοκομεία.

Λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών θερμοκρασιών, έχει καταγραφεί και ο πρώτος θάνατος από θερμοπληξία, ενώ στην παρούσα φάση νοσηλεύονται πέντε περιστατικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με θερμική εξάντληση, με την κατάστασή τους, να χαρακτηρίζεται ως σταθερή. Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, εξήγησε ότι «από την ημέρα έναρξης του καύσωνα μέχρι σήμερα, είχαμε αρκετά περιστατικά με θερμική εξάντληση τα οποία επισκέφθηκαν τα ΤΑΕΠ των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Όσο αφορά τα πέντε περιστατικά που νοσηλεύονται ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα λάβουν εξιτήριο».

Αναφορικά με τον πρώτο θάνατο που αποδίδεται στη θερμοπληξία, αφορούσε 91 ετών γυναίκα, η οποία προσήλθε στο ΤΑΕΠ με ασθενοφόρο από το σπίτι της. Με την είσοδό της, σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, «έπαθε καρδιακή ανακοπή όπου με υπεράνθρωπες προσπάθειες, το γιατρονοσηλευτικό προσωπικό, την επανέφερε αλλά είχε πάθει δεύτερη ανακοπή, όπου δεν τα κατάφερε και κατέληξε. Μετά από διερεύνηση του περιστατικού, οι θεράποντες γιατροί κρίνουν ότι οφείλεται σε θερμοπληξία».

Οι συστάσεις των ειδικών πάντως προς το κοινό, είναι ότι αυτές τις μέρες όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερες και υπάρχει παρατεταμένος καύσωνας, οι πολίτες οφείλουν να ακολουθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως την έκθεση στον ήλιο, να βρίσκονται σε κλιματιζόμενο χώρο, να λαμβάνουν αρκετά υγρά και ειδικά τα ηλικιωμένα άτομα ή όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, οι οποίοι οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

Για πρώτη φορά στα χρονικά οι 45 βαθμοί μήνα Ιούνιο

Την ίδια ώρα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως για πρώτη φορά στα χρονικά της Κύπρου, καταγράφηκε για μήνα Ιούνιο θερμοκρασία στους 45 βαθμούς. Σύμφωνα με τον ανώτερο μετεωρολογικό λειτουργό, Μιχάλη Μούσκο, «η θερμοκρασία που καταγράφηκε την Παρασκευή, θεωρείται ρεκόρ, αφού οι 45 βαθμοί που έχουν σημειωθεί σε περιοχές του εσωτερικού, όπως για παράδειγμα στον Αστρομερίτη που καταγράφηκε 45,3 και στην Αθηαίνου 44,8. Επίσης, άλλες περιοχές του εσωτερικού κυμάνθηκαν μεταξύ 43 και 44 βαθμών. Ακόμη, για Ιούνιο μήνα είναι η ψηλότερη θερμοκρασία που έχει υπάρξει ποτέ και η δεύτερη ψηλότερη που υπήρξε ήταν πάλι αυτό το μήνα, με 44,5 την προηγούμενη εβδομάδα που υπήρξε πάλι κύμα καύσωνα».

Τα προηγούμενα χρόνια πάντως, το ρεκόρ ψηλότερης θερμοκρασίας για μήνα Ιούνιο ήταν στους 43,3 το 2007 και 43,1 βαθμοί το 2014. Γενικότερα όμως για το καλοκαίρι, έχουν καταγραφεί πιο ψηλές θερμοκρασίες, αφού έφθασε μέχρι και τους 45,6 ο υδράργυρος, αλλά δεν ήταν μήνα Ιούνιο, αλλά Αύγουστο. Αυτό που έχει παρατηρηθεί τις προηγούμενες μέρες επίσης που έχει καταγράψει κάθε ρεκόρ, είναι πως ήταν για συνεχόμενες μέρες η θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς.

Εάν πρόκειται η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 45 βαθμούς, ο κ. Μούσκος, ανέφερε ότι «στην παρούσα φάση, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε ακόμη αυτό, ωστόσο, ευχόμαστε ότι θα είναι η ψηλότερη που έχει καταγραφεί και να μην επαναληφθεί. Δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά όμως, καθώς ακολουθούν κρίσιμοι μήνες του καλοκαιριού, όπως είναι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, ακόμη και ο Σεπτέμβριος που καταγράφονται ψηλές θερμοκρασίες. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα είναι πιο ήπια η κατάσταση, αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας είναι ότι η εβδομάδα που ακολουθεί, αναμένεται να είναι πιο ήπια από αυτή που διανύσαμε. Πρόκειται να υπάρξει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, και δεν αναμένονται άλλα 45αρια τις επόμενες τουλάχιστον ημέρες».

Το μόνο βέβαιο πάντως, είναι ότι πρόκειται για ανησυχητικό γεγονός ότι ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και ότι υπάρχουν παρατεταμένες ημέρες με τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες. «Είναι γεγονός αυτό το πράγμα και ίσως ανέβουν ακόμη περισσότερο. Η προοπτική για την περιοχή της Κύπρου, τα επόμενα χρόνια με βάση την κλιματική αλλαγή, δεν είναι καθόλου καλή, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ψηλότερες θερμοκρασίες».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Μούσκο, «είναι ανησυχητικό, τόσο από πλευράς ατομικού επιπέδου για το τι πρέπει να κάνει ο καθένας για να μην έχουμε περιστατικά θερμοπληξίας, όσο και σε τοπικό επίπεδο, για το πώς αντιμετωπίζουμε δηλαδή την κλιματική αλλαγή, εάν μπορούμε να στρέψουμε τα πράγματα προς τα πίσω. Γίνονται βήματα προς τα εμπρός παγκοσμίως, αλλά όχι εκείνα που πρέπει να γίνουν, καθώς πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε πολύ ψηλά επίπεδα για να δούμε μια άσπρη μέρα. Πάντως το μέλλον προβλέπεται αρκετά ζεστό και όπως διαφαίνεται ότι θα μειώνεται σταδιακά και η βροχόπτωση τα επόμενα χρόνια».

Στα ύψη η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

Παράλληλα, η ανησυχία στρέφεται και στην υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και σε ενδεχόμενο black-out, με τους ειδικούς να διαμηνύουν ότι δεν τίθεται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, υπάρχει πλήρης επάρκεια.

Μιλώντας στον REPORTER η εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, Χαρά Κουσιάππα, ανέφερε ότι, «είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και είναι πολύ κοντά στο περσινό ρεκόρ οι αριθμοί που καταγράφονται. Το σημαντικό είναι πως δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ιδιαίτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή, αφού υπάρχει επάρκεια και παράλληλα υπάρχει μεγάλη συνεισφορά των ΑΠΕ».

Μάλιστα, αυτό που έχει διαφανεί είναι ότι κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή μεταξύ των ωρών 14:00 με 16:00 όπως και κατά τις βραδινές ώρες, υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ωστόσο με τα υπάρχοντα δεδομένα, υπάρχει ανταπόκριση και επάρκεια που μπορεί να καλυφθεί. «Εκτός σοβαρού απροόπτου δεν αναμένεται να υπάρξουν διακοπές ρεύματος, αφού ακόμη και απώλεια μονάδας παραγωγής να έχουμε, το πιο πιθανό είναι ότι μπορεί να καλυφθεί από την επάρκεια που υπάρχει», υπέδειξε η κα. Κουσιάππα.

Σημειώνεται επίσης, ότι η δυνατότητα συμβατικής παραγωγής είναι συγκεκριμένη, η οποία όμως αλλάζει, σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα. Δηλαδή, όπως εξηγεί η κα. Κουσιάππα, «ποιες μονάδες είναι διαθέσιμες, ποιες είναι υπό συντήρηση και ποιες έχουν βλάβη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της θερινής περιόδου των μονάδων που είναι προγραμματισμένες να υπάρχουν και δεν σημειωθούν απρόοπτα, αναμένεται ότι θα έχουμε επάρκεια».

Πάντως, η ζήτηση εκτός από το ύψος των θερμοκρασιών, επηρεάζεται και με το πόσες ώρες μέσα στη μέρα είναι ψηλή η θερμοκρασία και για πόση διάρκεια παρατείνεται η αυξημένη θερμοκρασία, καθώς με αυτό τον τρόπο αυξάνεται και η ζήτηση που υπάρχει.

Δειτε Επισης

«Θύελλα» προβλημάτων λόγω των σφοδρών ανέμων, χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας-Πάνω από 100 περιστατικά
Προωθείται σχέδιο διάθεσης οικοπέδων με εισοδηματικά κριτήρια-Στο επίκεντρο οικογένειες
Αθεράπευτη η κρίση μεταξύ ΟΚΥπΥ και γιατρών-Έτσι θα λειτουργήσουν τα νοσηλευτήρια κατά την 48ωρη απεργία
Προτίμηση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα δείχνουν οι Κύπριοι-Ανησυχητικά στοιχεία για τη χρήση από μαθητές
Αντίστροφη μέτρηση για το Black Friday-Προειδοποιεί για παγίδες σε διαδικτυακές αγορές ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που μοιράζουν 1,3 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Πυρά Λαμπριανίδη κατά των γιατρών για την απεργία-«Ολίγον τους ενδιαφέρει η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών»
Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον κλάδο σκυροδέματος-Συνεχίζεται η απεργία
Μετά τα μεσάνυχτα αρχίζει η εξασθένιση των ισχυρών ανέμων-Υπό του 0 η θερμοκρασία
Εκατοντάδες άτομα στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λάρνακα (pics)