Υπ. Παιδείας: Η Πολιτεία θα είναι δίπλα στους μαθητές του Ριζοκαρπάσου

Την προσφορά των κατεχόμενων σχολείων της Κύπρου στην παιδεία, την παράδοση και την καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας, ανέδειξε την Παρασκευή η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα στους μαθητές και στις μαθήτριες που φοιτούν σήμερα στο σχολείο του Ριζοκαρπάσου.

Η κ. Μιχαηλίδου απηύθυνε χαιρετισμό σε ημερίδα με θέμα: «Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ, Διεκδικώ: Τα κατεχόμενα σχολεία μας. Φωτεινές πορείες στον χρόνο» που διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΟΕΔ, στην Αγλαντζιά και τελούσε υπό την αιγίδα της. Πέραν της Υπουργού Παιδείας χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Γεώργιος - τον οποίο διάβασε ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος - αλλά και η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου.

Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «πρόκειται για μια πολύ συγκινητική εκδήλωση η οποία γίνεται στο πλαίσιο των πενήντα χρόνων από το πραξικόπημα και την εισβολή στον τόπο μας».

Πρόσθεσε ότι όλο αυτό το διάστημα τα σχολεία ασχολούνται με το θέμα και οι εκπαιδευτικοί έχουν βρει υλικό, έχουν κάνει πάρα πολλές δράσεις και δραστηριότητες στα σχολεία και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. «Παίρνουμε παραδείγματα, αντλούμε μηνύματα για το πως προχωρούμε πιο δυναμικά, διεκδικώντας να ζήσουμε σε μια Κύπρο ελεύθερη», είπε η Υπουργός Παιδείας.

Στον χαιρετισμό της η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι η ημερίδα αποτελεί ένα αφιέρωμα μνήμης αλλά και τιμής στην πολυδιάστατη συμβολή των σχολείων τα οποία βρίσκονται σήμερα στα κατεχόμενα εδάφη. «Ανεκτίμητη είναι η προσφορά των κατεχόμενων σχολείων μας στην παιδεία, στην παράδοση, στον πολιτισμό του τόπου μας», είπε η Υπουργός προσθέτοντας ότι αυτά αποτέλεσαν λίκνο μεταλαμπάδευσης της γνώσης, ενώ συνεισέφεραν με ποικίλους τρόπους στην ιστορία του νησιού και στην καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας.

Σημείωσε ότι ιδιαίτερα αυτή η χρονιά, αλλά και μέρος της επόμενης, είναι αφιερωμένη στα πενήντα χρόνια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής υπογραμμίζοντας ότι «ο στόχος μας είναι να μην είναι μόνο φέτος, αλλά να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί και από βιωματικές εμπειρίες».

Υπέδειξε ότι τα κατεχόμενα σχολεία δεν παύουν να εμπνέουν και να παροτρύνουν για συνεχή τοποθέτηση της παιδείας ως ύψιστης προτεραιότητας λέγοντας ότι «το Υπουργείο μας είναι δίπλα στους μαθητές και στις μαθήτριες και δεν παύει να διεκδικεί βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης για τους μαθητές και μαθήτριές μας που φοιτούν σήμερα στο σχολείο του Ριζοκαρπάσου και βιώνουν πολλά και διάφορα για τα οποία τον τελευταίο καιρό έχει δοθεί και έντονη δημοσιότητα».

Η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι η εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών συμπληρώνοντας ότι «οι εγκλωβισμένοι μαθητές και μαθήτριές μας συνεχίζουν να μας εμπνέουν με το κουράγιο, την υπομονή και την επιμονή τους να φυλάνε Θερμοπύλες στο άκρο της Κύπρου μας. Τους διαβεβαιώνουμε ως Πολιτεία ότι θα είμαστε δίπλα τους».  

Συμπλήρωσε ότι η μνήμη και η γνώση αποτελούν πολύτιμο εχέγγυο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, αλλά και αντίδοτο στην ηθική και αξιακή  κρίση της εποχής, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί χρέος μας ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, να συνεχίζουμε δυναμικά την καλλιέργεια του στόχου μας για το "ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ", αγωνίζομαι, διεκδικώ».

Οφείλουμε, συνέχισε, «να αγωνιζόμαστε έχοντας ως πολύτιμη παρακαταθήκη τις φωτεινές πορείες των κατεχόμενων σχολείων μας που ακόμη καθορίζουν τη δική μας πορεία στο μέλλον, την αυτοσυνειδησία μας και συντελούν στην εθνική μας επιβίωση».

«Τα Γυμνάσια Αμμοχώστου, Κερύνειας, Λαπήθου, Μόρφου, Ριζοκαρπάσου, Λευκονοίκου, Γιαλούσας, Τρικώμου, Αγίου Αμβροσίου, Νέαπολις, Κυθραίας, Λύσης όπως και πολλά άλλα δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης αναδείχθηκαν οάσεις πνευματικές, φάροι που φώτισαν με γνώσεις και αρετές πολλές γενιές και αποτέλεσαν στέρεες βάσεις στις οποίες στηρίχθηκε το οικοδόμημα της ανάπτυξης του τόπου μας», επεσήμανε η Υπουργός Παιδείας.

Ακόμη, εξήγησε ότι στην ημερίδα θα μιλήσουν πνευματικοί άνθρωποι, ερευνητές αλλά και εκπαιδευτικοί που έζησαν και δίδαξαν στα κατεχόμενα σχολεία.

Κοινή βάση και δίοδοι συνεργασίας μέσα από τον Πολιτισμό, λέει η Υφυπουργός

Η κ. Κασσιανίδου είπε από πλευράς της ότι χάρη στις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών, μέσα από τα μαθήματα και το σύνθημα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ», η ανάμνηση των κατεχομένων παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα.

Αναφερόμενη στον ρόλο του Υφυπουργείου Πολιτισμού στη διατήρηση της μνήμης της κατεχόμενης Κύπρου, η  κ. Κασσιανίδου ανέφερε ότι «μελετούμε και καταγράφουμε τα μνημεία και τα ευρήματα από τα κατεχόμενα και τα προστατεύουμε με όσα μέσα έχουμε στη διάθεση μας».

Παράλληλα, συνέχισε, «παρακολουθούμε στενά τις δημοπρασίες και πωλήσεις αρχαιοτήτων και εντοπίζουμε και επαναπατρίζουμε αντικείμενα που κλάπηκαν από τις εκκλησίες, τα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους των κατεχομένων μας».

Δήλωσε ακόμη ότι υπάρχει συνεργασία με  τους κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες στις προσπάθειές τους να κρατήσουν ζωντανή την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους και να την μεταδώσουν στις επόμενες γενιές.

«Στηρίζουμε τόσο την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά που εργάζεται συστηματικά για την αναστήλωση και συντήρηση μνημείων σε όλο το νησί όσο και την Δικοινοτική Επιτροπή Πολιτισμού», είπε ακόμη η Υφυπουργός Πολιτισμού.

Στόχος είναι η επανένωση της Κύπρου και  η ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος, είπε η κ. Κασσιανίδου προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είναι μια λύση που θα σέβεται την αξιοπρέπεια όλων των κατοίκων του νησιού και θα διασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας και αρμονικής συμβίωσης.

Υπέδειξε ότι μέσα από τον πολιτισμό «μπορούμε να βρούμε κοινή βάση και διόδους συνεργασίας με τους Τουρκοκύπριους και να εργαστούμε για την λύση», σημειώνοντας ότι «ο πολιτισμός και η αγάπη για τον τόπο μας μπορεί να γίνει η γέφυρα που θα μας ενώσει».

Απαραίτητο εχέγγυο για επιβίωση η συντήρηση της μνήμης, λέει ο Αρχιεπίσκοπος

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι «η παιδεία και η εκπαίδευση της νήσου μας είναι αλληλένδετες με την ιστορική πορεία του Ελληνισμού στον τόπο τούτο. Με το ίδιο δάκρυ και τον ίδιο πόνο που πότισε ο βάρβαρος εισβολέας τη γη μας πότισε και την εκπαίδευση».

Σημείωσε ότι πολλά σχολικά κτήρια και εκκλησιές στα κατεχόμενα εδάφη μετατράπηκαν σε αποθήκες, στάβλους ζώων ή ερημώθηκαν. «Όσο και αν μας πληγώνει αυτή η εικόνα δεν παύει από το να είναι η στυγνή πραγματικότητα», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτοντας ότι η συντήρηση της μνήμης αποτελεί το απαραίτητο εχέγγυο για επιβίωση, όχι με θρήνους και ηττοπάθεια, αλλά με αγωνιστικό φρόνημα.

Είπε ακόμη ότι «θα πρέπει να διατηρήσουμε αναμμένη τη λαμπάδα της διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας τους κρίσιμους αυτούς καιρούς και να μεταλαμπαδεύσουμε στις καρδιές των νέων, το φως, τις αρχές και τις αξίες των προγόνων μας».

Επεσήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρώτιστη ευθύνη έχουν και οι εκπαιδευτικοί συμπληρώνοντας ότι «η Εκκλησία είναι πάντοτε συνοδοιπόρος σας». Ο Κύπρου Γεώργιος ευχήθηκε «σύντομα να γευθούμε την χαρά της διδασκαλίας με ελευθερία και χωρίς περιορισμούς σε όλα τα σχολεία της κατεχόμενης γης μας».

Η εκδήλωση περιελάμβανε παρεμβάσεις από ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές αλλά και τραγούδια από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Κύπρου. Έξω από τον χώρο της εκδήλωσης αναρτήθηκαν ζωγραφιές και άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες μαθητών από τον Παγκύπριο Διαγωνισμό για τα 50χρονα από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διώκεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο Γάλλος που σκότωσε την 36χρονη στην Κρήτη
Ικανοποιημένη η Κύπρος από τα συμπεράσματα για την Τουρκία-Επιβεβαιώθηκε η διασύνδεση με το Κυπριακό
Αυξομειώσεις στις τιμές προϊόντων καταγράφει το παρατηρητήριο τιμών
Πρόταση Νόμου για χρηματοδότηση της Επ. Δεοντολογίας μέσω Προϋπολογισμού-Επίκεντρο η ανεξαρτησία της
Έρευνα ΕΠΑ για την αγορά καυσίμων-Εκφράζουν ανησυχία οι πρατηριούχοι
Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής-«Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατορθώματα»
Ποιες εταιρείες αλλάζουν δωρεάν τους αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ, ποιες χρεώνουν και πόσα
Αυξάνεται η ενίσχυση για το αγροτικό πετρέλαιο στους αγρότες των ορεινών περιοχών
Σε έντεκα ταυτοποιήσεις αγνοουμένων προχώρησε η ΔΕΑ το 2024
Ένοχος για όλες τις κατηγορίες ο Πέλικο για τον βιασμό της συζύγου του-Καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης