Ευθύνη τεσσάρων βιομηχανικών τομέων για 2,7 εκ. θανάτους στην Ευρώπη ετησίως εντοπίζει ο ΠΟΥ

Ο καπνός, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα ορυκτά καύσιμα και το αλκοόλ, που προωθούν βιομηχανικά λόμπι, ευθύνονται για 2,7 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη, προειδοποιεί σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καλώντας να υπάρξουν αυστηρότερες ρυθμίσεις από τις αρχές.

Αυτές οι τέσσερις βιομηχανίες «σκοτώνουν καθημερινά τουλάχιστον 7.000 ανθρώπους» στην περιφέρεια αυτή του ΠΟΥ, η οποία συμπεριλαμβάνει 53 χώρες και εκτείνεται ως την κεντρική Ασία, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Χανς Κλούγκε.

«Οι τακτικές της βιομηχανίας περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση ευάλωτων ανθρώπων με στοχευμένες διαφημιστικές εκστρατείες, την εξαπάτηση των καταναλωτών και ψευδείς διαβεβαιώσεις για τα οφέλη των προϊόντων τους και τον σεβασμό τους στο περιβάλλον», υπογραμμίζει.

Οι τακτικές αυτές υπονομεύουν τον αγώνα εναντίον μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που ευθύνονται για τέσσερις στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη.

Για τον ΠΟΥ, προωθώντας τα προϊόντα τους, οι κολοσσοί του καπνού, των τροφίμων, των ορυκτών καυσίμων και του αλκοόλ παρεμβαίνουν στις προσπάθειες πρόληψης και ελέγχου ασθενειών όπως οι καρκίνοι, ή ο διαβήτης.

Οι πρακτικές των μεγάλων ομίλων τροφίμων τροφοδοτούν τις ανισότητες και επίσης αυξάνουν τα κρούσματα καρκίνου, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών χρόνιων παθήσεων, καθώς και διαβήτη.

Αποτελούν «μείζον εμπόδιο για τις πολιτικές πρόληψης», τονίζει ο ΠΟΥ, καθώς «μεγιστοποιούν τα κέρδη και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Υπέρβαρο ή παχύσαρκο είναι σχεδόν το 60% των ενηλίκων και σχεδόν το ένα στα τρία παιδιά στη Γηραιά Ήπειρο.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα (ανάγονται στο 2017) υποδεικνύουν εξάλλου ότι ο ένας θάνατος στους πέντε που αποδίδεται σε καρδιαγγειακές ασθένειες και καρκίνους στην Ευρώπη οφείλεται στην ανθυγιεινή διατροφή.

Για την προστασία των πολιτών, ο ΠΟΥ συνιστά την εφαρμογή πιο αυστηρών κανονισμών ως την εμπορική διάθεση προϊόντων βλαπτικών για την υγεία, τις μονοπωλιακές πρακτικές, τη φορολογία των πολυεθνικών εταιρειών και την εκμετάλλευση ευάλωτων πληθυσμών σε περιόδους κρίσης.

«Τα ανθρώπινα όντα πρέπει να τίθενται πάνω από το κέρδος πάντα», επέμεινε ο κ. Κλούγκε.

Σε παγκόσμια κλίμακα, τα προϊόντα καπνού, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα ορυκτά καύσιμα και τα αλκοολούχα ποτά, τα οποία προωθούνται από βιομηχανικά λόμπι, ενοχοποιούνται για περίπου 19 εκατομμύρια θανάτους σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γυναίκα δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από τον σύζυγό της στην μέση του δρόμου στο Βερολίνο
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια που οδήγησαν στον πύρινο εφιάλτη
Στις 20 Ιανουαρίου η Ορκωμοσία Τραμπ-Sold out τα VIP εισιτήρια-Ποιοι δώρισαν πάνω από ένα εκατ. δολάρια
Στους 50 οι τραυματίες από τη σύγκρουση των τραμ στο Στρασβούργο-Δεν υπάρχει νεκρός (vids&pics)
Τουλάχιστον 20 τραυματίες από σύγκρουση των τραμ στο Στρασβούργο-Εκφράζονται φόβοι για νεκρούς
ΒΙΝΤΕΟ: Σύγκρουση δύο συρμών του τραμ στο Στρασβούργο-Δεκάδες τραυματίες
Οι δωρεές των διάσημων και των δισεκατομμυριούχων για τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες
Καθυστερήσεις στις πτήσεις από τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα λόγω απεργίας στο αεροδρόμιο
Επίσημα υποψήφιος καγκελάριος στις γερμανικές εκλογές ο Όλαφ Σολτς
Έρευνα για Πακιστανούς παιδόφιλους στη Βρετανία-Καταδικάστηκαν 396 και οι 155 κυκλοφορούν ελεύθεροι