Δεν απομακρύνεται από τις συνομιλίες ο Τατάρ, επιμένει στα δύο κράτη

Δεν απομακρύνεται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επαναλαμβάνοντας όμως ότι για να παρακαθίσει σε συνομιλίες «είναι σύμφωνα με την πολιτική φιλολογία και τον ορθό τρόπο, να απαιτήσουμε την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τδβκ με το ελληνοκυπριακό κράτος του νότου για μια συμφωνία που να προβλέπει τη συνεργασία των δύο κρατών».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα σε δήλωση- απάντηση του Τ/κ ηγέτη στα επικριτικά σχόλια, κυρίως «βουλευτών» της αντιπολίτευσης, για την προχθεσινή συνεδρία της «βουλής» για το Κυπριακό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ίδιος ενημέρωσε το «σώμα» για τις εξελίξεις. «Σήμερα, όσοι επικρίνουν τον αγώνα μας για την επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του Τουρκοκυπριακού λαού θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τις εμπειρίες των προηγούμενων προέδρων μας που υπηρέτησαν στις ίδιες θέσεις και τους στήριξαν», είπε.

Μίλησε για κάποιους που αγνοούν την εικόνα που προέκυψε στις Ευρωεκλογές, που προσπαθούν να παρουσιάσουν την ομοσπονδιακή λύση ως τη μόνη επιλογή, που έχουν τη νοοτροπία ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να σύρονται πίσω από τους Ελληνοκύπριους και ότι ο ίδιος έφυγε από το τραπέζι του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είναι αληθινοί.

Κατά τον κ. Τατάρ, η ε/κ πλευρά δεν υπέβαλε καν κάποια πρόταση, όπως έκανε ο ίδιος. «Ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που μια διαδικασία διαπραγμάτευσης ερχόταν στην ατζέντα, μας έλεγαν ‘καθίστε στο τραπέζι, αν οι Έλληνες επιδείξουν αδιαλλαξία, δεν θα σας εμποδίσουμε πλέον το δρόμο’, αλλά αυτό δεν ίσχυε καθόλου», ισχυρίστηκε.

Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι στόχος των Ε/κ ήταν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπήρχαν τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο και να εμποδίσουν την Τουρκική Δημοκρατία να επέμβει μονομερώς στρατιωτικά σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι στους Τουρκοκύπριους. «Έτσι, οι διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδιακή λύση κατέληξαν σε αποτυχία τον Ιούλιο του 2017 λόγω της άρνησης της ελληνοκυπριακής πλευράς να εγκαταλείψει τη θέση της που θεωρεί τον εαυτό της ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα».

Ισχυρίστηκε ότι η πλειοψηφία της «βουλής», όπως και η σαφής πλειοψηφία του «λαού», είναι υπέρ της πολιτικής της λύσης των δύο κρατών που ακολουθεί, την οποία υποστηρίζει πλήρως η Τουρκία και έχει δώσει νέα δύναμη στην τ/κ πλευρά απέναντι στους συνομιλητές της. «Το γεγονός ότι ο τ/κ λαός είναι εξίσου κυρίαρχος με τον ε/κ δεν είναι ένα στοιχείο που πρέπει να αναβληθεί για μετά τη λύση. Η ισότιμη θέση του τ/κ λαού δεν είναι επίσης ένα δικαίωμα που πρέπει να αναβληθεί για μετά τη λύση.  Η αναβολή του για μετά τη λύση σημαίνει την παράδοση ακόμη και της επιβεβαίωσης της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος μας στη συναίνεση των Ελληνοκυπρίων.  Δυστυχώς, η πρόσφατη ιστορία μας έχει δείξει πόσο λανθασμένη είναι αυτή η προσέγγιση», υποστήριξε.

Ανέφερε επίσης ότι ο Τ/κ «λαός» θέλει «να χρησιμοποιεί ελεύθερα τα δικαιώματά του. Λέω όχι στην πολιτική της ελληνοκυπριακής ηγεσίας να εξομαλύνει την καταπίεση του λαού μας σαν να μην υπάρχει πολιτική καταπίεσης, κακοποίησης και απομόνωσης».

Ο Τ/κ ηγέτης στην ίδια δήλωση κι απαντώντας προς τους «βουλευτές» που τον επέκριναν είπε ότι είχε εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ από την αρχή του διορισμού της, της μετέφερε την πρότασή του για αυτό που αποκαλεί 3D, «το οποίο αποτελείται από απευθείς εμπόριο, απευθείας πτήσεις και απευθείας επαφή, ως τα πρώτα βήματα που μπορούν να γίνουν για να επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς». Τόσο στην κ. Ολγκίν, όσο και στον ΓΓ του ΟΗΕ, συνέχισε, μετέφερε την θέση ότι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας παραβιάζονται εδώ και 61 χρόνια λόγω της ελληνοκυπριακής πολιτικής, κάτι που πρέπει να αλλάξει.

«Μια νέα και επίσημη διαδικασία δεν θα ξεκινήσει μέχρι να αρθεί αυτή η πολιτική.  Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι η ανισότητα του καθεστώτος μεταξύ των δύο πλευρών», υποστήριξε. Η αναζήτηση ύπαρξης ή όχι κοινού εδάφους, είπε, αποσκοπεί και στη διασφάλιση αυτού του γεγονότος.  «Στο παρόν στάδιο, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Θα συνεχίσω να εργάζομαι εποικοδομητικά με την κ. Ολγκίν για τον εναπομείναντα ένα μήνα της θητείας της», κατέληξε.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δέσμη μέτρων για δημογραφικό-Αύξηση επιδόματος τοκετού και γονικής άδειας, 200 ευρώ σε μητέρες κάτω των 30
Τα είπαν για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά Στεφάνου-Μητσοτάκης
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της Παλαιστίνης απευθύνει η Πρεσβεία
Δίχως τέλος η κρίση στη «βουλή» των κατεχομένων-Δεν κατάφερε να συνεδριάσει η «ολομέλεια»
Η μάχη για ισότητα των φύλων, η ποσόστωση 50-50 σε αξιώματα και το καρκίνωμα της εμπορίας προσώπων
Διμερείς σχέσεις, κατάσταση σε Λίβανο και Γάζα στο επίκεντρο συζήτησης Κόμπου με Αλ Θάνι
Δεν επαναδιεκδικεί βουλευτική έδρα ο Δίπλαρος ακόμα και αν τροποποιηθεί το Καταστατικό του ΔΗΣΥ
Αναστατωμένη η Άγκυρα μετά τη συνάντηση ΠτΔ-Μπάιντεν-Θέλουν μεροληψία υπέρ τους
Εξελίξεις στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-Κάθοδος FBI στην Κύπρο
Διαβήματα Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ηνωμένα Έθνη και ΕΕ για τουρκικές ενέργειες εντός Νεκρής Ζώνης