Ανάγνωση του σκωτσέζικου ντουζ των διπλών εκλογών κάνει το ΑΚΕΛ

Την πρώτη του ανάγνωση για τα αποτελέσματα των διπλών εκλογών θα κάνει σήμερα το ΑΚΕΛ, σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου. Το κόμμα της Αριστεράς αναμένεται να προβεί σε μια διεξοδική ανάλυση όλων των πτυχών που αφορούν την εξέλιξη των ψηφοφοριών και της εκλογικής συμπεριφοράς που επιδείχθηκε και ο πρώτος σταθμός της είναι η σημερινή συνεδρία.

Το ΑΚΕΛ είχε μια κακή πορεία στις Ευρωεκλογές, καθόλου συμβατή με την εικόνα που υπήρχε πριν από τις εκλογές, όταν διαφαινόταν ότι θα έδινε μάχη για την πρωτιά με τον ΔΗΣΥ. Τελικά το κόμμα κατέγραψε ποσοστό 21,5% και έμεινε στη δεύτερη θέση, περισσότερες από τρεις μονάδες πίσω από το κόμμα της Δεξιάς και μόλις 2,1% πάνω από τον ανεξάρτητο Φειδία Παναγιώτου. Αν και δεν είχε θέσει ως στόχο την πρωτιά, ήταν ξεκάθαρος στόχος του η διατήρηση των δύο εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η συντήρηση των ποσοστών του και κανένας από τους δύο δεν επιτεύχθηκε.

Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ αναμένεται να κάνει μια πρώτη συζήτηση για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο είναι αντίθετο τόσο με την αισιοδοξία που υπήρχε στο εσωτερικό του κόμματος, όσο και με την εντύπωση που υπήρχε στις δημοσκοπήσεις και στη κοινή γνώμη. Ενώ το κόμμα θεωρούσε ότι έστησε ένα καλό ψηφοδέλτιο, στο οποίο φιλοξενούνταν και πρόσωπα της Κοινωνικής Συμμαχίας, πέραν των στενών ορίων του, δεν φαίνεται να κατάφεραν να κερδίσουν την κοινή γνώμη με τον τρόπο που ήλπιζε το κόμμα, ενώ ενδεχομένως δεν βρήκαν την απήχηση που θα ήθελε σε νέα κοινά πέραν του κόμματος.

Προφανώς το ΑΚΕΛ, όπως και τα πλείστα κόμματα, υπήρξε θύμα και του «τυφώνα Φειδία», μιας κατάστασης που δεν είχε διαβλέψει εγκαίρως, κάτι που βεβαίως είναι αλήθεια για ολόκληρο το σύστημα. Το κόμμα φαίνεται να είχε απώλειες και προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ θεωρεί πως η εξέλιξη ιδιαιτέρως αρνητική, καθώς πρόκειται για μια νίκη χωρίς πολιτικό υπόβαθρο. Η έκφραση απογοήτευσης δεν αρκεί, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει τους πραγματικούς λόγους που ένας νεαρός αλεξιπτωτιστής της πολιτικής σάρωσε στις εκλογές, εάν θέλει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Οι Ευρωεκλογές δεν ήταν όμως οι μόνες εκλογές την Κυριακή και τα αποτελέσματα στην άλλη εκλογική διαδικασία είχαν πολύ διαφορετική εικόνα, με αποτέλεσμα τελικά το κόμμα να κάνει ένα σκωτσέζικο ντουζ στην κάλπη. Αν οι εκλογές πραγματοποιούνταν μόνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενδεχομένως το ΑΚΕΛ να θεωρείτο ο νικητής τους, αφού κατάφερε σημαντικές επιτυχίες σε ολόκληρη την Κύπρο. Υπήρξαν περιοχές που αύξησε τα ποσοστά του σε κομματικό επίπεδο, ενώ πολλές από τις επιλογές του για τα ανώτατα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που ανακήρυξαν την Τρίτη οι κατά τόπους Έφοροι, έχοντας επιτύχει να κερδίσουν τις τοπικές κοινωνίες.

Η εξαιρετική πορεία στις τοπικές εκλογές προσθέτει για το ΑΚΕΛ ακόμα ένα στρώμα προβληματισμού, αφού θα πρέπει να βρει την εξήγηση ως προς το γιατί πολίτες που το ψήφισαν στους Δήμους και τις Κοινότητές τους σε αυξημένους αριθμούς, έκαναν άλλες επιλογές στις Ευρωεκλογές. Αναμένεται, συνεπώς, σε κάποιο βαθμό, να γίνει συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων. Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί πως φαίνεται πως αρκετοί πολίτες λειτούργησαν διαφορετικά στην κάθε εκλογική διαδικασία και αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα. Παρατηρήθηκε, επίσης, το φαινόμενο τα ίδια πρόσωπα να ψηφίζουν σε κάποια ψηφοδέλτια και να αφήνουν άλλα λευκά.

Δειτε Επισης

Μοιραία βουτιά για 87χρονο-Ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα στην Πάφο
Παίζει για τα χαρτοφυλάκια Μεσογείου ή Περιβάλλοντος το όνομα του Καδή
Συνεχίζεται η συζήτηση για τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Ελάχιστοι οι Ε/κ που έχουν καταφύγει στην "επιτροπή ακίνητης περιουσίας"
Με ΕΕ και ΟΗΕ απαντά η Κυβέρνηση στις προκλήσεις κατοχικού καθεστώτος
Ησαΐας καλεί Ανδριάνα;
Κλείδωσε η τριμερής των ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη
Τους 28 Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες του δημοσιοποίησε ο ΔΗΣΥ
Αυτοί είναι οι 26 Κοινοβουλευτικοί Συνεργάτες του ΑΚΕΛ-Οι απολαβές που λαμβάνουν
Στις 11 Σεπτεμβρίου θα συζητήσει με EK τα ονόματα των Επιτρόπων η Φον ντερ Λάιεν