Ρεκόρ αποχής από τις κάλπες στις ευρωεκλογές-Ποιες περιφέρειες έγραψαν άνω του 70%

Την ώρα που οι παραλίες χθες ήταν γεμάτες σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, στα εκλογικά κέντρα η κίνηση ήταν υποτονική με την αποχή να φτάνει σε ποσοστό ρεκόρ, αφού σχεδόν 6 στους 10 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους αποφάσισαν να μην πάνε στην κάλπη.

Η αποχή από τις Ευρωεκλογές 2024 άγγιξε το 60%, ενώ τόσο η Νέα Δημοκρατία (είχε θέσει ως στόχο το 33% - έπιασε 28,31%) όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ (στόχος ήταν το 17% - έπιασε 14,92%) βγήκαν «λαβωμένοι» από το αποτέλεσμα της κάλπης, με τα κόμματα της ακροδεξιάς να βγαίνουν ενισχυμένα, μία εικόνα που καταγράφηκε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με αποκορύφωμα στη Γαλλία, αλλά και τη Γερμανία. Εκεί φυσικά ο κόσμος πήγε να ψηφίσει με την προσέλευση των Γερμανών πολιτών να κυμένεται ανάμεσα σε 64 και 65%, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση από το 1989 και την ενοποίηση της χώρας, μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση του Σιδηρού Παραπετάσματος. Την ίδια ώρα στη Γαλλία η συμμετοχή ξεπέρασε το 51%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αντίθετα την Ελλάδα από το σύνολο των 9.605.244 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν για να ψηφίσουν μόλις 3.891.466 πολίτες με αποτέλεσμα η συμμετοχή να φτάσει μόλις το 41,38% και η αποχή να πλησιάσει στο ποσοστό ρεκόρ του 60%.

Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να ψηφίσουν και να αναδείξουν τους 21 Ελληνες ευρωβουλευτές του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου, μεταξύ των υποψηφίων 31 κομμάτων.

Δικαίωμα του εκλέγειν σε αυτές τις εκλογές είχαν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, δηλαδή όσοι είχαν γεννηθεί έως και το έτος 2007. Δικαιώματα ψήφου για πρώτη φορά, είχαν φέτος 111.500 εκλογείς.

Το υψηλότερο ποσοστό αποχής καταγράφεται στην εκλογική περιφέρεια της Φλώρινας με 74%, ενώ πάνω από 70% είναι και σε Κεφαλληνία και Λακωνία. Δεν προσήλθε επίσης στις κάλπες σχεδόν το 67% των εγγεγραμμένων σε Δωδεκάνησα, Λέσβο και Ευρυτανία, ενώ υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και σε Δυτική Αττική (62,55%) και Α' Αθηνών (60,70%).

Οι νομοί με την μεγαλύτερη αποχή (πάνω από 60%)

Φλώρινας: 74,61%

Κεφαλληνίας: 72,06%

Λακωνίας: 70,55%

Δωδεκανήσου: 68,08%

Ευρυτανίας: 67,34%

Αρκαδίας: 66,81%

Λέσβου: 66,55%

Κέρκυρας: 66%

Θεσπρωτίας: 65,59%

Σερρών: 65,05%

Ροδόπης: 64,91%

Δράμας: 64,85%

Ξάνθης: 64,73%

Μεσσηνίας: 64,63%

Χίου 64,58%

Ζακύνθου: 64,37%

Λευκάδας: 64,35%

Σάμου: 63,79%

Ηλείας: 63,28%

Καστοριάς: 63,18%

Β’ Δυτικής Αττικής: 62,94%

Καβάλας: 62,53%

Κιλκίς: 61,87%

Έβρου: 61,58%

Κυκλάδων: 60,90%

Εκτός από το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών για το ευρωκοινοβούλιο, τα υψηλά ποσοστά αποχής σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες οφείλεται και στην μη εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων από πολίτες που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και ο πιθανός θάνατός τους δεν έχει καταγραφεί σε ελληνικό ληξιαρχείο προκειμένου να διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το υπουργείο Εσωτερικών έχει θεσμοθετήσει και προτίθεται να εφαρμόσει από το αμέσως επόμενο διάστημα τη διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους ηλικιωμένων που έχουν χρόνια να δώσουν σημεία ζωής (μέσω κατάθεσης φορολογικής δήλωσης κ.λπ.).

Τα ποσοστά αποχής στις δύο προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2019 και το 2014 ήταν 41,3% και 40,67% αντίστοιχα, αλλά τότε οι εκλογές ήταν διπλές, καθώς διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πλειοψηφία των εκλογέων.

Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αποχής σε ευρωεκλογές στην Ελλάδα καταγράφεται το 2009 με 47,46%, που και τότε ήταν μονές.

Συγκεκριμένα, η εικόνα είχε ως εξής:

Ευρωεκλογές 2009 – Αποχή: 47,46%

Ευρωεκλογές 2014 – Αποχή: 40,67%

Ευρωεκλογές 2019 – Αποχή: 41,31%

Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές, του Ιουνίου του 2023, η αποχή είχε διαμορφωθεί στο 46,3%.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών οι πυροβολισμοί στα Σεπόλια με τραυματία έναν 17χρονο
Κρεμλίνο: Θα εξετάσουμε την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία, αλλά έχουμε τη δική μας θέση
Το Kονκλάβιο εκ των έσω-Καρδινάλιος αποκαλύπτει τι συνέβαινε στην ψηφοφορία για τον Πάπα
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι παραβίασε την εκεχειρία–Εκρήξεις ακούγονται στη Σριναγκάρ
Συνεχίζει να καταζητείται 39χρονος για απόπειρα φόνου στην Πάφο-Κατάφερε να διαφύγει σε καταδίωξη
Στο μικροσκόπιο του Ανθρωποκτονιών ο θάνατος της οικογένειας στο Ελληνικό-«Ποιος καθαρίζει σεντόνια νεκρών;»
Δεν προκύπτει κακόβουλη ενέργεια για την σπασμένη τζαμαρία στην Πινδάρου-Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας
Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
Στην Κύπρο τα περιστατικά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου ανέρχονται στα 700 ετησίως
Στη σημασία της Ευρώπης και στο μέλλον των νέων εστίασαν Χριστοδουλίδης και Μέτσολα