Το μήνυμα ΠτΔ μετά τις Εκλογές-«Η συνεργασία της Κυβέρνησης με όλους, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη»

Οι πολίτες μίλησαν και η ετυμηγορία τους είναι απόλυτα σεβαστή, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής στο Προεδρικό Μέγαρο αναφορικά με τις εκλογές, προσθέτοντας ότι ο κυπριακός λαός έχει μιλήσει και θα πρέπει να λάβουν όλοι τα μηνύματα που έστειλε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και ευχαριστώντας εκ μέρους της Πολιτείας όσους συνέβαλαν στην άψογη, όπως τη χαρακτήρισε, διοργάνωση και διεκπεραίωση αυτής της πολύ απαιτητικής εκλογικής διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη όσους εξασφάλισαν εντολή από το εκλογικό σώμα, είτε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και τους διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά θα είναι «συμπαραστάτες σε κάθε ενέργεια, πρωτοβουλία και δράση που αποσκοπεί στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και στην ενίσχυση και περαιτέρω αναβάθμιση και ισχυροποίηση της χώρας μας».

«Οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές καλούνται να εργαστούν για μια ισχυρότερη Ευρώπη, πιο αποτελεσματική, πιο ανταγωνιστική και πιο στρατηγικά αυτόνομη. Μια Ευρώπη που ενισχύει τις προσπάθειές μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας και είμαι βέβαιος ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να υπερηφανεύεται ότι είναι ένας δημιουργικός εταίρος και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ουσιαστικό λόγο και ρόλο σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες», υπογράμμισε.

Ευχήθηκε επίσης κάθε επιτυχία στους εκλελεγμένους τοπικούς άρχοντες, μαζί με την υπόσχεση ότι τους αντικρίζει «ως πολύτιμους συνεργάτες στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Πρόσθεσε ότι οι πρώτοι Πρόεδροι των Επαρχιακών Συμβουλίων Αυτοδιοίκησης, οι νέοι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, όπως και τα μέλη των Σχολικών Εφορειών θα έχουν το προνόμιο να υπηρετήσουν τους πολίτες υπό το νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο.

«Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουλίου είναι μια τεράστια αλλαγή, την οποία στηρίζουμε με αποφασιστικότητα. Δεν έχω αμφιβολία ότι με συλλογική προσπάθεια και συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προκαλεί μια μεταρρύθμιση τέτοιας έκτασης», τόνισε.

Οι εκλογές έχουν τελειώσει, η συνεργασία της Κυβέρνησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους εκλεγμένους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη σε όλα τα επίπεδα, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ο ίδιος προσωπικά και η Κυβέρνηση θα συνεχίσουν να πράττουν ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ενότητα στο εσωτερικό, «με μόνο γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού μας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με τη βαθύτατη πεποίθηση πως οι μέρες που θα έρθουν θα είναι καλύτερες για τον τόπο μας σε μια Κύπρο που αλλάζει καθημερινά».

Κληθείς να σχολιάσει την εκλογή-έκπληξη του Φειδία Παναγιώτου ως Ευρωβουλευτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι απόλυτα σεβαστό, προσθέτοντας ότι ο κυπριακός λαός έχει μιλήσει και θα πρέπει να λάβουν όλοι τα μηνύματα που έστειλε.

«Καθημερινά είμαι ανάμεσα στην κοινωνία, άρα το κάθε μήνυμα που μας στέλνει η κοινωνία όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε αυτή τη στιγμή στη δημόσια ζωή του τόπου οφείλουμε αυτά τα μηνύματα να τα λαμβάνουμε υπόψη», σημείωσε.

Σε παρατήρηση ότι η διεξαγωγή διπλών εκλογών δεν βοήθησε στο να μειωθεί η αποχή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι σαφώς θα ήταν επιθυμητή μεγαλύτερη συμμετοχή και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, προσθέτοντας ότι όλα θα εξεταστούν από την εκτελεστική εξουσία, σε συνεργασία με τη νομοθετική εξουσία, για να διαφανεί τι θα ήταν καλύτερο να γίνει στις προσεχείς αναμετρήσεις από πλευράς συμμετοχής.

«Εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε πώς μέσα από τη συνεργασία θα έχουμε σαφώς μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές, είναι κάτι που μας ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη σημαντική άνοδο των ποσοστών ακροδεξιών κομμάτων σε Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία σε σχέση με το μέλλον της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σίγουρα δεν ήταν κάτι το επιθυμητό, προσθέτοντας ότι έχει δει τις εκτιμήσεις σχετικά με τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχει μιλήσει με συναδέλφους του και Ευρωβουλευτές από άλλες χώρες.

«Θα είμαι στις Βρυξέλλες στις 17 (Ιουνίου), θα έχουμε αυτή την πρώτη συζήτηση, την πρώτη ανταλλαγή απόψεων με τους συναδέλφους μου για τον Πρόεδρο της Επιτροπής για τις τέσσερις κύριες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και θα ληφθούν αποφάσεις στη βάση της πλειοψηφίας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Μπορούσε ή δεν μπορούσε, ήθελε ή δεν ήθελε η Αστυνομία να αποτρέψει τα τεκταινόμενα στο Άλφαμεγα;
Πώς απαντά για τρύπες στα μέτρα της Αστυνομίας ο Χαρτσιώτης-Εγχειρίστηκε τραυματίας αστυνομικός
Δηλώνουν έτοιμοι για συνέχιση του πολέμου στη Χαμάς-«Συσσώρευση εμπειριών, στρατολογήθηκαν νέες γενιές»
Νέα φερόμενη απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ-Συνελήφθη από το FBI 58χρονος
Επιδρομή της Ρωσίας με drones στο Κίεβο-Καταρρίψεις από αντιαεροπορικά συστήματα
Ισχυροί άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας στο μενού του καιρού
Στο εδώλιο της Βουλής Αστυνομία και ΥΚΕ για την υπόθεση με τις ανήλικες-Η ώρα των εξηγήσεων
Η πλατφόρμα του δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με την αγορά εργασίας
Λάθη, συγκυρία ή το παιγνίδι ήταν στημένο κι από πριν ξεπουλημένο;
Ζήτησε έκθεση γεγονότων για τα επεισόδια στο Αλφαμέγα ο Χαρτσιώτης-Τρεις αστυνομικοί τραυματίες