Στον ίδιο παρονομαστή η υπόθεση φόνου του Θανάση εάν δεν διαχωριστούν οι εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα

Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διόρισε δύο ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές για νέα έρευνα στην πολύκροτη και πολυταλαιπωρημένη υπόθεση της δολοφονίας του Θανάση Νικολάου, στη σκιά της απόφασης της θανατικής ανακρίτριας, Ντόριας Βαρωσιώτου, που καταλόγισε σοβαρές ευθύνες σε Γενικό Εισαγγελέα και Αστυνομία, οι οποίοι πλέον μένουν εκτός ερευνών, εντούτοις η επόμενη ημέρα φέρνει ανησυχία στην οικογένεια του αδικοχαμένου εθνοφρουρού, την ώρα μάλιστα που και νομικοί βλέπουν νέο αδιέξοδο.

Και αυτό διότι, εάν δεν προωθηθούν και ψηφιστούν τα νομοσχέδια για τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, κάτι που η πλειοψηφία πλέον κρίνει ως επιτακτική ανάγκη, δεδομένων και των όσων καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια, τότε και πάλι η υπόθεση θα οδηγηθεί στον ίδιο παρονομαστή. Δηλαδή, θα καταλήξει στην Νομική Υπηρεσία, η οποία λίγους μήνες προηγουμένως στήριζε σθεναρά ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας πως πρόκειται για αυτοκτονία, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας ήταν αυτός που αποφάσισε πως δεν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των τριών αστυνομικών και του πρώην ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, όπως εισηγήθηκε το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου. Των δύο ποινικών ανακριτών που διόρισε ο ίδιος αλλά στη συνέχεια δεν αποδέχθηκε το πόρισμα τους, όπως τόνισε στην απόφαση της και η θανατική ανακρίτρια, η οποία πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ανέφερε πως «προφανώς γιατί σε αυτό αποφάνθηκαν ότι ο θάνατος του Θανάση οφείλετο σε εγκληματική ενέργεια».

Οι ευθύνες που καταλογίζονται στο πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας σε δύο θεσμούς που θεωρούνται το Α και το Ω σε μια ποινική έρευνα, ήταν αυτές που οδήγησαν εξάλλου στον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μάλιστα ανέφερε πως θα πρέπει να λάμψει η αλήθεια, διαβεβαιώνοντας την ίδια ώρα πως θα αποδοθούν οι ευθύνες εάν υπάρχουν.

Το ότι υπάρχουν ευθύνες, αυτό πλέον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδίκασε την Κύπρο για πλημμελή διερεύνηση, επιρρίπτοντας μάλιστα τεράστιες ευθύνες στον Πανίκκο Σταυριανό, που σε δέκα λεπτά κατέληξε πως πρόκειται για αυτοκτονία. Ωστόσο ο ιατροδικαστής ουδέποτε οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, αντιθέτως χρησιμοποιήθηκε και ως σημαία από την εκπρόσωπο του Εισαγγελέα στην τελευταία θανατική ανακρίτρια, κάτι που σχολίασε και η ίδια στην απόφαση της, λέγοντας πως «ακόμη και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, η Εισαγγελία πρότεινε ως εμπειρογνώμονα μάρτυρα τον Πανίκκο Σταυριανό, ο οποίος μαζί με τις αστυνομικές αρχές κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Θανάσης αυτοκτόνησε».

Το ερώτημα όμως που τίθεται πλέον είναι, ποιος θα αποδώσει τις ευθύνες, εάν αυτές επισφραγιστούν και με το πόρισμα των Θανάση Αθανασίου και Λάμπρου Παπά που διόρισε ο Πρόεδρος; Η απάντηση, εάν μέχρι τότε δεν τροποποιηθεί η νομοθεσία που να διαχωρίζει τις εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα, είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Δηλαδή, αυτός που είχε την ευκαιρία και προηγουμένως, έστω για όσους άσκησαν τα καθήκοντα τους κατά τρόπο πλημμελή, να ασκήσει ποινικές διώξεις, χωρίς όμως να το πράξει. Και ο ίδιος, για τους ίδιους λόγους, πάλι θα έχει το ίδιο δικαίωμα να μην το πράξει.

Και σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί στην εξίσωση και η στάση που κράτησε στην τελευταία θανατική ανάκριση, όπου επέμενε μέχρι τέλους πως πρόκειται για αυτοκτονία, αποκλείοντας μάλιστα τον ποινικό ανακριτή Σάββα Μάτσα από τους μάρτυρες τους, δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως δεν αποδέχεται το πόρισμα του ιδίου και του Αντώνη Αλεξόπουλου. Ωστόσο, την μαρτυρία του αποδέχθηκε το Δικαστήριο και πλέον δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση ούτε από τους νέους ανακριτές, αφού αυτή στηρίχθηκε στα ευρήματα της εμπειρογνώμονα της οικογένειας, στην οποία επίσης στηρίχθηκε η θανατική ανακρίτρια.

Η σύγκρουση των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα σε αυτή την υπόθεση, προκύπτει όμως και μέσα από άλλα γεγονότα.

Παράλληλα των ποινικών ερευνών, η οικογένεια του Θανάση, καταχώρησε αγωγές κατά της Δημοκρατίας για αποζημιώσεις. Νομικός σύμβουλος του κράτους, είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, η εκπρόσωπος του οποίου, Έλλη Παπαγαπίου, χειρίζεται το θέμα και το 2023 καταχώρησε προδικαστική ένσταση, με την οποία ζητούσε να απορριφθούν οι αγωγές και ταυτόχρονα απέρριπτε όλες τις θέσεις της οικογένειας περί παραλήψεων ή ανεπαρκών ενεργειών από πλευράς του κράτους.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση, η κ. Παπαγαπίου είναι ο νομικός σύμβουλος της Δημοκρατίας, για λογαριασμό του Γενικού Εισαγγελέα, ωστόσο την ίδια ώρα, εμφανίζεται σε άλλη επιστολή «ως Κατηγορούσα Αρχή», όπως ακριβώς αναφέρεται, όπου ενημερώνει την οικογένεια για τις αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με τις ποινικές διώξεις που εισηγείται το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου.

Στην ουσία, όπως προκύπτει, η ίδια λειτουργός χειρίζεται ως νομικός σύμβουλος του κράτος το θέμα των αποζημιώσεων, υποστηρίζοντας πως η Δημοκρατία δεν έχει οποιαδήποτε ευθύνη, και την ίδια ώρα, υπογράφει επιστολή με την οποία γνωστοποιεί την απόφαση για μη άσκηση ποινικών διώξεων, καθώς υπάρχουν δυσκολίες στην στοιχειοθέτηση αδικημάτων.

Είναι για αυτούς τους λόγους που η οικογένεια του Θανάση Νικολάου, εκφράζει ανησυχία και κρούει τον κώδωνα στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού σε περίπτωση που δεν διαχωριστούν οι εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα, τότε ενδεχομένως η ρόδα θα συνεχίζει να γυρίζει και να καταλήγει στο ίδιο σημείο.

Εξού και η δικηγόρος της οικογένειας, Λητώ Καριόλου, τονίζει πως - κατά την άποψη της - η υπόθεση του Θανάση είναι «η επιτομή του προβλήματος του διττού ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα, όπως αυτός διασφαλίζεται στο Άρθρο 113 του Συντάγματος».

Όπως αναφέρει, «ουσιαστικά η Κατηγορούσα Αρχή, η οποία αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ποινικές διώξεις ως η εισήγηση των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών Μάτσα-Αλεξόπουλου, ταυτόχρονα χειρίζεται και την αστική αγωγή της οικογένειας Νικολάου ως νομικός σύμβουλος του κράτους. Η σύγκρουση των ιδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα και διαφορετικών συμφερόντων, φανερώνει την επιτακτική ανάγκη μεταρρύθμισης του Άρθρου 113 του Συντάγματος».

Υπενθυμίζεται, ότι ο διαχωρισμός των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, ήταν προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε πως συνεχίζεται η επεξεργασία των νομοσχεδίων, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, τον περασμένο Μάιο ενώπιον της Βουλής, είχε δηλώσει πως ολοκληρώθηκε η μελέτη του πλαισίου και αρχίζει η σύνταξη του νομοσχεδίου που αφορά στον εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας.

Δειτε Επισης

Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Είχαν τηλέφωνα, ρολόγια, χρυσαφικά και βαλίτσες με ακριβά ρούχα αλλά δεν λένε πού τα βρήκαν
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Πώς απαντά ο Γενικός Εισαγγελέας για τις εκκρεμούσες υποθέσεις στο σκάνδαλο Αββακούμ
Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ανέμους από τη Μετεωρολογική
Νέα προδικαστική ένσταση στη δίκη Αϊκούτ-Επικαλείται την φυματίωση στις Κεντρικές και ζητά να αφεθεί ελεύθερος η υπεράσπιση
Αριθμός σφαιρών εντοπίστηκε από την Αστυνομία κατόπιν πληροφορίας