Έβγαλε νοκ-άουτ το κυπριακό από τις εξελίξεις Τουρκίας και Ελλάδας ο Τατάρ

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορούν να οδηγήσουν σε εξελίξεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά το Κυπριακό βρίσκεται εκτός αυτών των εξελίξεων και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας για την Κύπρο, ανέφερε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε δηλώσεις του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι μιλώντας για τις επαφές του στην Αυστραλία ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ο απόηχος της επίσκεψης συνεχίζεται και ότι ενημερώθηκε ότι η αλληλογραφία της ελληνοκυπριακής πλευράς με την αυστραλιανή Κυβέρνηση συνεχίζεται, ιδιαίτερα μετά τη συνάντησή του με Υπουργό. Έμαθε ότι η αυστραλιανή Κυβέρνηση απάντησε ότι «κανείς δεν θα εμπόδιζε κανέναν να συναντηθεί με την ίδια του την κοινότητα» και εξέφρασε την ικανοποίησή του γι' αυτό.

Όπως είπε, δεν πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση στην Αυστραλία ως «τδβκ» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος - αλλά ήταν η πρώτη φορά που ένας Τουρκοκύπριος ηγέτης ταξίδεψε εκεί με αυτή την ιδιότητα του «προέδρου» και συναντήθηκε με τον «λαό» του.

Συζήτησε, συνέχισε, αυτό το θέμα κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρώην Αυστραλό Υπουργό Εξωτερικών και Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος του ανέφερε ότι ο ίδιος είχε προσπαθήσει πολύ κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κύπρο για να πάρει βίζα να επισκεφτεί την Αυστραλία ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όμως δεν τα κατάφερε. Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι ο κ. Ντάουνερ τον συνεχάρη επειδή το κατάφερε αυτό ως «πρόεδρος της δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει γραφείο εκπροσώπησης του ψευδοκράτους στην Αυστραλία και οι «πολίτες», οι οποίοι σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 60.000, έχουν κάποια παράπονα και ζήτησε από τις τουρκικές πρεσβείες να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους Τουρκοκύπριους με πρωτόκολλο.

Επιχειρείται «υπέρβαση» των καθηκόντων της Ολγκίν

Ερωτηθείς για την παράταση της θητείας της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΟΗ, ο κ. Τατάρ είπε ότι παραμένει ίδια η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα αυτό, λέγοντας ότι η περιγραφή των καθηκόντων της κ. Ολγκίν είναι «να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων». Έχει την εντύπωση, συνέχισε, ότι επιχειρείται μια υπέρβαση αυτών των καθηκόντων.

«Από την άλλη πλευρά, γίνονται δηλώσεις όπως ‘περιμένουμε την παράταση της εντολής’. Εάν δεν υπάρχει κοινό έδαφος, τι θα παρατείνουν; Δεν θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις μέχρι να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς. Αυτή η θέση παραμένει αμετάβλητη» είπε.

Είμαστε ένας «λαός με ένα κράτος», δήλωσε. «Πίσω από αυτό το λαό βρίσκεται η Τουρκία, την οποία θα έπιανα αν μπορούσα να απλώσω το χέρι μου από εδώ. Πίσω από αυτό είναι ο τουρκικός κόσμος. Ας μας δουν έτσι, δεν πρέπει να νομίζουν ότι θα δουν μια τόσο μικρή κοινότητα, ότι θα μας συντρίψουν και ότι θα μας αναγκάσουν σε μια επιβεβλημένη λύση».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα στη «βουλή» για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Όπως γράφουν τ/κ εφημερίδες, αυτό γίνεται μετά από σχετικό αίτημα «βουλευτών» του ΡΤΚ.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Οι Τούρκοι κάνουν χάρτες για ΑΟΖ με τη Συρία λες και η Κύπρος δεν υπάρχει
Απαντά για τη συμφωνία Τουρκίας-Συρίας το Προεδρικό-«Θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο»
Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα, είμαστε σε επικοινωνία με την Κύπρο»
Πληροφορίες ότι η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας
Χρονιά αλλαγών για ΤΑ το 2025-Καθορίζονται καθήκοντα αντιδημάρχων, ανοίγει ζήτημα χορηγιών σε δήμους
Η αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ, τα πάθη με ελαφρύ ύπνο και η καθυστέρηση στις εκλογές
Για παραβίαση «εθνικού εναέριου χώρου» από γαλλικά μαχητικά, κάνει λόγο το «υπεξ»
Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»