Δικαστική μάχη για τις αποζημιώσεις στην οικογένεια Θανάση-Είχε ζητήσει να απορριφθούν οι αγωγές η Εισαγγελία
06:00 - 07 Ιουνίου 2024
Για πρώτη φορά, μετά το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας, Ντόριας Βαρωσιώτου, που κατέληξε πως ο θάνατος του Θανάση Νικολάου επήλθε από στραγγαλισμό και όχι αυτοκτονία, όπως επέμεναν για 19 χρόνια και μέχρι την τελευταία διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου, Αστυνομία και Εισαγγελέα, η οικογένεια του άτυχου 26χρονου εθνοφρουρού βρέθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν από το 2016 οι αγωγές για αποζημιώσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν έκανε «κάτι που δεν ήταν σωστό» η Εισαγγελία, έκανε όμως λάθος ως προς την αλήθεια για τον Θανάση
Αν και θα ανέμενε κανείς πως μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, που καταδίκασε την Κύπρο για πλημμελή διερεύνηση και άνοιξε το δρόμο για νέες έρευνες, η Δημοκρατία θα ήταν πιο πρόθυμη ή συνεργάσιμη στην καταβολή αποζημιώσεων, εντούτοις οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν μια σημαντική απόκλιση θέσεων.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την τελευταία διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε την ίδια περίοδο που ξεκινούσε η τελευταία θανατική ανάκριση, τον Οκτώβριο του 2023, όπου η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα κατέθεσε προδικαστική ένσταση, με την οποία εξέφραζε τη θέση πως δεν θα πρέπει να εκδικαστούν οι αγωγές, καθώς πρόκειται για καταχρηστική διαδικασία, αφού το ΕΔΑΔ είχε επιδικάσει αποζημιώσεις την Κυπριακή Δημοκρατία.
Επιπρόσθετα, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως προκύπτει οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη ή απροθυμία ή ανεπαρκών ενεργειών που στοιχειοθετεί αιτία αγωγής, εκφράζοντας τη θέση πως η Δημοκρατία έχει προβεί σε όλα τα δυνατά μέτρα για πλήρη διερεύνηση του θανάτου του Αθανάσιου Νικολάου και έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.
Μάλιστα, μεταξύ άλλων, στην υπερασπιστική της γραμμή η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, είχε αναφέρει πως είχαν διενεργηθεί τόσο θανατικές ανακρίσεις προς διαπίστωση των συνθηκών θανάτου του Θανάση Νικολάου, σε διαδικασίες στις οποίες συμμετείχε με δικούς της μάρτυρες η οικογένεια, όσο και στρατιωτικές και αστυνομικές ανακρίσεις από τα αρμόδια όργανα του κράτους, λέγοντας μάλιστα πως εάν το όποιο πόρισμα δεν ικανοποιεί την οικογένεια, δεν εξυπακούει απροθυμία, παραλείψεις ή/και ανεπάρκεια εκ μέρους της Δημοκρατίας.
Επί της ουσίας, η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα αρνήθηκε τα όσα ανέφερε στην έκθεση απαίτησης της η οικογένεια, επιμένοντας στην θέση ότι οι όποιες ενέργειες της Δημοκρατίας έχουν εξεταστεί και κριθεί ενώπιον του ΕΔΑΔ, το οποίο θεωρεί πως «αποζημίωσε πλήρως» την οικογένεια για τις όποιες παραλείψεις.
Ως εκ τούτου, ήταν η θέση της εκπροσώπου του Γενικού Εισαγγελέα, κατά τον ουσιώδη χρόνο, Έλλης Παπαγαπίου, πως «ο εναγόμενος αρνείται κάθε αξίωση των εναγόντων που περιέχεται στην έκθεση απαίτησης με στοιχεία 1, 2, 3, 4, 5, 6 και 7, ως νόμω και ουσία αβάσιμες, επαναλαμβάνει την προδικαστική του ένσταση και την ως άνω υπεράσπιση του και ζητά την απόρριψη της αγωγής με έξοδα εις βάρος των εναγόντων».
Το πρωί της Πέμπτης, 6 Ιουνίου 2024, οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν εκ νέου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με τα δεδομένα να έχουν διαφοροποιηθεί. Και αυτό διότι, στα χέρια της οικογένειας αυτή τη στιγμή βρίσκεται η απόφαση της θανατικής ανακρίτριας Ντόριας Βαρωσιώτου, η οποία από τη μία κατέληξε πως ο Θανάσης Νικολάου δολοφονήθηκε και από την άλλη, κατακεραύνωσε τους χειρισμούς του Γενικού Εισαγγελέα και της Αστυνομίας.
Μάλιστα, μεταξύ άλλων, υπενθυμίζεται πως η θανατική ανακρίτρια ανέφερε πως η Εισαγγελία, «ακόμη και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, πρότεινε ως εμπειρογνώμονα μάρτυρα τον Πανίκκο Σταυριανό, ο οποίος μαζί με τις αστυνομικές αρχές κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Θανάσης αυτοκτόνησε. Στη συνέχεια και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, η Εισαγγελία δεν αποδέχθηκε ούτε το πόρισμα των Ιδιωτών Ποινικών Ανακριτών Μάτσα και Αλεξόπουλου, που διόρισε ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, προφανώς γιατί σε αυτό αποφάνθηκαν ότι ο θάνατος του Θανάση οφείλετο σε εγκληματική ενέργεια».
Επίσης, είχε αναφέρει «αισθάνομαι το καθήκον να παρατηρήσω ότι η αναλλοίωτη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και της αστυνομίας ήταν από την αρχή πως το πόρισμα του Θανατικού Ανακριτή θα πρέπει να απέκλειε την εγκληματική πράξη. Και αυτή η στάση συνεχίστηκε και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ. Μετεβλήθη μόνο όπως υπέδειξα πιο πάνω στην αγόρευση της εκπροσώπου του Γενικού Εισαγγελέα, πως το πόρισμα πρέπει να παραμείνει ανοικτό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με προεκτάσεις η απόφαση για Θανάση-«Εισαγγελία και Αστυνομία ήθελαν από την αρχή να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια»
Η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, Μαριάννα Τσαγγαρή, εξέφρασε προθυμία να συζητήσει εκ νέου με την οικογένεια για το θέμα των αποζημιώσεων, η οποία από την πλευρά της δήλωσε ετοιμότητα για να εκδικαστούν οι αποζημιώσεις, σε περίπτωση που η Δημοκρατία επιμένει στην ίδια θέση.
Περαιτέρω, η οικογένεια αυτό που ζητά, πέραν της δημόσιας απολογίας από όσους χειρίστηκαν την υπόθεση που οδήγησε σε συσκότιση για 19 χρόνια, είναι η ανάληψη ευθυνών που συνεπάγονται με τιμωρητικές αποζημιώσεις, το ύψος των οποίων θα καλύπτει μεταξύ άλλων και τα υπέρογκα ποσά που αναγκάστηκε να καταβάλει η οικογένεια σε εμπειρογνώμονες και δικηγόρους, προκειμένου όλα αυτά τα χρόνια να αποδείξει πως το παιδί της δολοφονήθηκε, αν και το βάρος της ευθύνης το είχε το κράτος.
Σημειώνεται πως το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Κύπρο με 32 χιλιάδες ευρώ αποζημιώσεις, χρηματικό ποσό το οποίο είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με τα έξοδα της οικογένειας όλα αυτά τα χρόνια.
Η επόμενη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου για το θέμα των αποζημιώσεων έχει οριστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, όπου θα διαφανούν και οι προθέσεις της Δημοκρατίας μετά και την θανατική ανάκριση.
Στο μεταξύ, στο Υπουργικό Συμβούλιο βρίσκεται και το θέμα των εξόδων της οικογένειας για την θανατική ανάκριση, κατά την οποία αναγκάστηκε να πληρώσει επιπρόσθετα ποσά, λόγω της στάσης της Εισαγγελίας που προώθησε και πάλι τη θέση πως επρόκειτο για αυτοκτονία, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δεσμευτεί παραχωρήσει κατά χάρην οικονομική βοήθεια προς την οικογένεια, λόγω της μεγάλης ταλαιπωρίας που υπέστη αλλά και τις οικονομικές απώλειες σε δικαστικές διαμάχες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανέρχεται η πρόταση Νόμου για διαχωρισμό εξουσιών, στον απόηχο της απόφασης για Θανάση