Με ορίζοντα τα ραντεβού του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη η ανανέωση της εντολής στην Ολγκίν

Να δώσει παράταση ζωής τριών μηνών της πρωτοβουλίας του, που έχει ως στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αποφάσισε από κοινού με την προσωπική απεσταλμένη του, Μαρία Άνγχελα Ολγκίν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Μετά από συνάντηση που είχε με την κα. Ολγκίν στη Νέα Υόρκη, κι αφού έβαλαν κάτω τα δεδομένα, έτσι όπως η κα. Ολγκίν τα κατέγραψε τους τελευταίους έξι μήνες, κατά τη διάρκεια των επαφών της, σε Κύπρο, Ευρώπη και ΗΠΑ, Γκουτέρες και Ολγκίν, κατέληξαν σε αυτή την απόφαση. Σε αυτό το πλαίσιο το επόμενο διάστημα η κα. Ολγκίν αναμένεται να πραγματοποιήσει έναν νέο γύρο επαφών στην Κύπρο.

Χρονικά η παράταση των τριών μηνών που αποφασίσθηκε, εκπνέει εντός Σεπτεμβρίου, όταν παραδοσιακά παρατηρείται κινητικότητα στο Κυπριακό, λόγω της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη. Εκεί ενδεχομένως, ο Αντόνιο Γκουτέρες, έχοντας και την ευκαιρία να δει ο ίδιος τους εμπλεκομένους, να καταλήξει για το τι μέλλει γενέσθαι, με τη νέα του πρωτοβουλία.

Η κ. Ολγκίν θα υποβάλει την έκθεση της στον Γενικό Γραμματέα έως τα τέλη του Ιουνίου, και το Κυπριακό θα βρεθεί στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Ιούλιο αναλαμβάνει η Ρωσική Ομοσπονδία.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ο Γενικός Γραμματέας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κ. Ολγκίν και θεωρεί ότι είναι μια έμπειρη διπλωμάτης που θα προσπαθήσει τα μέγιστα για να βρεθεί κοινός τόπος. Επεσήμαναν πως ο Γενικός Γραμματέας είναι πρόθυμος να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και να σηκώσει το βάρος της ευθύνης, ώστε να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για το Κυπριακό. Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε διαρκή επαφή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ παράλληλα η ελληνική πλευρά χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης με την κ. Ολγκίν και υποστηρίζει τις προσπάθειές της στην Κύπρο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Συναντήθηκε με τον Γεραπετρίτη ο Γκουτέρες

Εξάλλου στη Νέα Υόρκη, βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε μετά τη συνάντηση πως "για να μπορέσει να επέλθει στην Κύπρο η κατάσταση την οποία όλοι επιθυμούμε και η οποία είναι και μια διαχρονική απαίτηση του διεθνούς δικαίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προσδοκούμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλία της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για να μπορέσουμε να εκκινήσουμε τον διάλογο".

"Με τον Γενικό Γραμματέα συμφωνήσαμε ότι είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι μια ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε χαμένη και προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του Κυπριακού», δήλωσε κ. Γεραπετρίτης.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε στον Γενικό Γραμματέα τη βασική θέση της Ελλάδας ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, να συζητήσουν με ειλικρίνεια έτσι ώστε να μπορεί να χτιστεί μια αμοιβαία εμπιστοσύνη στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ενημερώθηκε ο Χριστοδουλίδης

Η Λευκωσία σημειώνει την προσήλωση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, προς την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε την Πέμπτη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σχετικά με τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη του Αντόνιο Γκουτέρες με την προσωπική απεσταλμένη του για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, και με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ερωτηθείς εάν υπήρξε ενημέρωση της Λευκωσίας σχετικά με την κοινή συνάντηση την Τετάρτη του ΓΓ των ΗΕ με την κ. Ολγκίν και τον κ. Γεραπετρίτη, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από τον κ. Γεραπετρίτη και την κ. Ολγκίν, για τη συνάντηση, σε επικοινωνία που είχε μαζί τους.

«Αυτό που σημειώνουμε είναι την προσήλωση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, προς την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», είπε και επανέλαβε την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας «για συνάντηση οποιαδήποτε στιγμή».

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Ε. Χαραλαμπίδου για αλλαγή στάσης ΚΣ ΟΑΣΕ ως προς τη Μ. Ανατολή
Τη σημαντικότητα δημόσιων επενδύσεων για Κύπρο υπογράμμισε η Χ. Ερωτοκρίτου
Στη σημασία της Πολιτικής Συνοχής αναφέρθηκε ο Α. Καυκαλιάς στη Βουδαπέστη
Συνέχιση συνεργασίας για μεταναστευτικό συμφώνησαν Υφ. Μετανάστευσης-Πρόεδρος ΕΔΕΚ
Σ. Στεφάνου: Λύση ΔΔΟ ή διχοτόμηση το διακύβευμα για το ΑΚΕΛ
Με προσδοκία για επανέναρξη των συνομιλιών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-Όσα θέτει στο τραπέζι
Κ. Ιωάννου: Δεν τρέφουμε υπέρμετρες αξιώσεις για την άτυπη συνάντηση στη Ν. Υόρκη
Προκαλεί λίγο πριν την τριμερή ο Τατάρ-«Η ομοσπονδία τελείωσε, στόχος η λύση δύο κρατών»
Οι φόβοι Ερντογάν για επίθεση Ισραήλ σε Τουρκία-Στοχοποιεί τη Δύση για την αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή
Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή-Το μομέντουμ του Νετανιάχου και το ρίσκο για το Ισραήλ