Κριτική πολεοδόμων για την αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς στα κατεχόμενα

Κριτική για την νέα «νομοθεσία» για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας και μακροχρόνια μίσθωση από αλλοδαπούς εξέφρασε ο Μπερκάι Ραμίζ, πρόεδρος του επιμελητηρίου πολεοδόμων μηχανικών που υπάγεται στην τ/κ «ένωση επιμελητηρίων μηχανικών και αρχιτεκτόνων (KTMMOB)»

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η ιστοσελίδα Οζγκιούρ γράφει ότι ο κ. Ραμίζ ανέφερε πως η εν λόγω «νομοθεσία» δεν βασίζεται σε κανένα στέρεο θεμέλιο, δεν στηρίζεται σε δεδομένα και ετοιμάστηκε για να «σώσει την ημέρα». Όπως είπε, στα κατεχόμενα υπάρχει «μια σοβαρή και άγρια οικοδομική πίεση σε πολλούς οικισμούς που επηρεάζει ιδιαίτερα τις παράκτιες περιοχές, αλλά πρόσφατα έχει εξαπλωθεί και στην περιοχή μεταξύ Πραστειού Αμμοχώστου και Λευκονοίκου».

Αν και η τροποποίηση του εν λόγω «νόμου», συνέχισε, φαίνεται θετική, φέρνει μαζί της σοβαρά προβλήματα. «Η τροποποίηση περιορίζει την πώληση γης σε αλλοδαπούς σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό της επιφάνειας του οικισμού, ενώ στα έργα μαζικής κατοικίας προβλέπεται η πώληση του 80% του έργου σε αλλοδαπούς και του 20% σε ντόπιους».

Αναφέροντας ότι «η δυνατότητα εφαρμογής των περιορισμών που εισάγει ο νόμος δεν φαίνεται εφικτή σήμερα λόγω της έλλειψης στοιχείων από το κράτος για την τρέχουσα κατάσταση», ο κ. Ραμίζ υπενθύμισε το παράδειγμα του Τρικώμου, της περιοχής με την υψηλότερη δόμηση, όπου παραμένει ασαφές πώς θα εφαρμοστεί ο εν λόγω περιορισμός χωρίς να αποκαλύπτεται ποιο ποσοστό της γης έχει πωληθεί σε αλλοδαπούς.

Πριν από την τροποποίηση, συνέχισε, η πώληση κατοικιών σε αλλοδαπούς περιοριζόταν σε μία. «Αν και δεν υπάρχει καμία διαφορά σε αυτό το σημείο της τροποποίησης, με ένα πρόσθετο άρθρο, οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν τρεις κατοικίες αντί για μία και θα εξαιρούνται από το 80% του προαναφερθέντος έργου, δηλαδή θα θεωρούνται ως ντόπιοι».

Ο κ. Ραμίζ σημείωσε ότι όλα αυτά δημιουργούν νέες αβεβαιότητες. «Ειδικά η αποδοχή των πολιτών μιας χώρας με πληθυσμό άνω των ογδόντα εκατομμυρίων ως ντόπιων έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται απρόβλεπτος ο πληθυσμός που έρχεται στη χώρα και επομένως η ανάγκη στέγασης».

Ανέφερε ότι σε έναν τόπο όπου δεν μπορεί να προσδιοριστεί η πληθυσμιακή πρόβλεψη και οι στεγαστικές ανάγκες, ούτε το όριο χωροταξικής ανάπτυξης μπορεί να προβλεφθεί, ούτε η ανάγκη για υποδομές, ούτε κοινωνικές ανάγκες όπως η υγεία και η εκπαίδευση, ούτε και οι ενεργειακές ανάγκες.

Η τροποποίηση του «νόμου», συνέχισε, θα ανοίξει τον δρόμο και θα επιταχύνει τον κοινωνικό και πολιτιστικό εκφυλισμό της «χώρας», η οποία χάνει μέρα με τη μέρα τη δημογραφική και πολιτιστική της ταυτότητα.

Στο μεταξύ, o «σύνδεσμος εκτιμητών ακινήτων βόρειας Κύπρου» συμμετείχε στην 3η Διεθνή Συνάντηση του Συμβουλίου του Συνδέσμου Εκτιμητών των Τουρκικών Κρατών και σε Διεθνές Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Κουτάι Ραμίζ, «πρόεδρος» του «συνδέσμου», ο οποίος παρουσίασε τις απόψεις του σχετικά με τη δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου και προτύπων και αναφέρθηκε στη σημασία της αύξησης της συνεργασίας μεταξύ των εκτιμητών ακινήτων των τουρκικών κρατών.

Εκτός από τις χώρες μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, στο Φόρουμ συμμετείχαν επίσης σχετικές οργανώσεις από τη Γεωργία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έπιασαν τόπο οι απειλές των Τούρκων στο Netflix-Μόνο στην Ελλάδα θα προβληθεί το Famagusta
Με τον Βαβούσκο θα δοκιμάσουν να παρουσιαστούν οι μοναχοί-Δεν τους ανέλαβε ο νέος δικηγόρος
Πάρα πολύ καλά κύλησε η πρώτη μέρα στην τεχνική εκπαίδευση
Έκτακτη προσγείωση αεροσκάφους στην Τουρκία, λόγω απειλής για βόμβα
Οι επιστημονικές εξετάσεις θα καταδείξουν τα αίτια θανάτου του μουμιοποιημένου άντρα
Επιχείρηση διάσωσης 27χρονου που υπέστη επιληπτικό επεισόδιο στη θάλασσα
Μοιραία βουτιά για 87χρονο-Ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα στην Πάφο
Παίζει για τα χαρτοφυλάκια Μεσογείου ή Περιβάλλοντος το όνομα του Καδή
Τέλος τα εκλογικά βιβλιάρια, θα ψηφίζουμε και με άδεια οδήγησης-Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο
Ησαΐας καλεί Ανδριάνα;