Ντεμπούτο για Σαββίδη ενώπιον Συμβουλίου-Τα έγγραφα καθορίζουν τους μάρτυρες, δεν αποκλείεται... man to man

Η απόφαση του Συμβουλίου του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου να απορρίψει το πρώτο μέρος της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή, στο αίτημα παύσης που κατέθεσε εναντίον του ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, άνοιξε τον δρόμο για την εξέταση της ουσίας της αίτησης. Κι αυτό διότι, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου, ο εκ των δικηγόρων του Γενικού Ελεγκτή, ανακοίνωσε την απόφαση τους, να αποσύρουν και το δεύτερο μέρος της ένστασης που αφορούσε την ουσία, ώστε να εξεταστεί και να ολοκληρωθεί άμεσα η εξέταση της αίτησης, με την οποία ζητείται η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για ανάρμοστη συμπεριφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: To σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου που απέρριψε προδικαστική ένσταση του Ελεγκτή-Φάρος η υπόθεση Ρίκκου

Αυτή η εξέλιξη, εξυπηρετεί και την πρόθεση του ίδιου του Συμβουλίου, το οποίο από την έναρξη της διαδικασίας, εξέφρασε την πρόθεση του για τάχιστη εκδίκαση της υπόθεσης, χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές, καλώντας τις δύο πλευρές να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Η απόσυρση του δεύτερου μέρους της ένστασης, εξοικονόμησε αρκετό χρόνο, αφού σε περίπτωση που δεν αποσυρόταν, θα χρειαζόταν χρόνος για να εξεταστεί, αφού επρόκειτο για διάφορα ζητήματα, τα οποία περιλαμβάνονταν στις 74 από τις 76 σελίδες της ένστασης των δικηγόρων του Γενικού Ελεγκτή.

Πλέον, χωρίς εκκρεμότητες, οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για την εξέταση της ουσίας της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έγινε, την ερχόμενη εβδομάδα, το Συμβούλιο θα αφιερώσει τρεις ημέρες, στην εξέταση της αίτησης παύσης του Ελεγκτή, με τον Γενικό Εισαγγελέα, να είναι ο πρώτος που θα καθίσει στο έδρανο του μάρτυρα.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η μαρτυρία του Γιώργου Σαββίδη, είναι έκτασης 109 σελίδων και αυτή θα παραδοθεί μέχρι την Παρασκευή στην πλευρά του Γενικού Ελεγκτή, ώστε να προετοιμαστεί για την αντεξέταση της και προκειμένου να μην χρειαστεί να αναγνωστεί, προς εξοικονόμηση χρόνου, αφού θα κατατεθεί γραπτώς.

Η εκτίμηση που υπάρχει, είναι πως θα πρόκειται για μια εξαντλητική αντεξέταση, όπου η νομική ομάδα του Γενικού Ελεγκτή, αποτελούμενη από τους δικηγόρους Τζο Τριανταφυλλίδη, Πάμπο Ιωαννίδη και Χρίστο Κληρίδη, θα επιχειρήσει να αποδομήσει τα επιχειρήματα του Γιώργου Σαββίδη, σε σχέση με τους λόγους που ο ίδιος παρουσιάζει στο κείμενο της αίτησης παύσης, ως ικανούς να αποδείξουν την «ανάρμοστη συμπεριφορά», του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ειδικότερα το Δικαστήριο ανακοίνωσε πως την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα διεξαχθούν οι ακροάσεις, με πρώτο μάρτυρα τον Γιώργο Σαββίδη, ενώ για τη συνέχεια της ακροαματικής διαδικασίας, θεωρείται κλειδί η εν εξελίξει διαβουλεύσεις μεταξύ των δικηγόρων των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα, από τη μια Λέανδρος Παπαφιλίππου και Ντίνος Καλλής που εκπροσωπούν τον Γενικό Εισαγγελέα και από την άλλη η νομική ομάδα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επιχειρούν να καταλήξουν σε παραδεκτά γεγονότα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η προσκόμιση επιπλέον μαρτύρων, πέραν από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή.

Επί της ουσίας, αυτό που συζητούν οι δύο πλευρές, είναι να καταλήξουν στο πακέτο των εγγράφων που θα προσκομίστουν ενώπιον των Δικαστών του Συμβουλίου, στα οποία συμφωνούν και οι δύο πλευρές. Ωστόσο, σε περίπτωση που έγγραφα, είτε αυτά είναι επιστολές, είτε αλληλογραφία, είτε δημοσιεύματα, είτε οτιδήποτε σχετίζεται με ζητήματα που τίθενται, δεν γίνουν αποδεκτά, τότε ενδεχομένως να κληθούν μάρτυρες για να καταθέσουν ενώπιον του Δικαστηρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν υπάρχει πλήρης κοινή συνισταμένη σε όλα τα έγγραφα, τότε οι μοναδικοί μάρτυρες που θα κληθούν είναι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής.

Πάντως, αυτό που ξεκαθαρίστηκε από πλευράς του Προέδρου του Συμβουλίου, Αντώνη Λιάτσου, είναι πως ο κατάλογος μαρτύρων, αν τελικά κατατεθεί, θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του Συμβουλίου, αφού εξηγηθούν και οι λόγοι που θεωρείται απαραίτητη η μαρτυρία του από την πλευρά που τον καλεί.

Σημειώνεται, πως σε δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας, μετά το πέρας της χθεσινής διαδικασίας, επεσήμανε πως η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, δεν αναμένεται να καλέσει ως μάρτυρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που δεν αναμένεται ότι θα πράξει και η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή, αφού καταθέτει στα έγγραφα όλες τις δηλώσεις που επικαλείται.

Σε περίπτωση, πάντως, που οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε όλα τα παραδεκτά γεγονότα, μετά την κατάθεση του Γιώργου Σαββίδη, στο εδώλιο του μάρτυρα θα ανέβει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος θα δώσει τις δικές του θέσεις, κατά την κυρίως εξέταση του, αλλά και κατά τη διάρκεια της αντεξέτασης από τους δικηγόρους του Γιώργου Σαββίδη.

Εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα ή ανατροπές, μετά κι από τη μαρτυρία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, το Συμβούλιο θα επιφυλαχθεί για την απόφασή του, κάτι που ενδεχομένως να χρειαστεί αρκετές εβδομάδες, δεδομένου και του όγκου εγγράφων που θα τεθούν ενώπιον του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Με προσδοκία για επανέναρξη των συνομιλιών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-Όσα θέτει στο τραπέζι
Οι φόβοι Ερντογάν για επίθεση Ισραήλ σε Τουρκία-Στοχοποιεί τη Δύση για την αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή
Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή-Το μομέντουμ του Νετανιάχου και το ρίσκο για το Ισραήλ
Σημαντική απόφαση ΔΕΕ για διασφάλιση συμφερόντων Κύπρου στις οδικές μεταφορές
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)
Μεταγενέστερος νόμος μπορεί να νομιμοποιήσει κανονιστική πράξη
«Ο Χαμενεΐ έδειξε ότι δεν φοβάται το Ισραήλ, εμφανίστηκε κρατώντας τουφέκι μπροστά στους Ιρανούς»
Ξεκαθαρίζει ο Χαρτσιώτης-«Καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι οι μεταθέσεις στην Αστυνομία»
Σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης η Κύπρος λόγω Μέσης Ανατολής-«Εργάζονται όλοι οι μηχανισμοί»
Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του 41χρονου Γιώργου Φιλίππου