Έσπασαν το μοτίβο της δεκαετίας οι υψηλές θερμοκρασίες-Ρεκόρ ο παρατεταμένος καύσωνας εν μέσω Ιουνίου
Πέτρος Πετρή 06:00 - 06 Ιουνίου 2024
Μπορεί οι υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες επικρατούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα να μην αποτελούν ρεκόρ στα χρονικά, εντούτοις, το γεγονός ότι ο υδράργυρος παραμένει κολλημένος στους 43 βαθμούς για διαδοχικές ημέρες, είναι κάτι που χαρακτηρίζεται ως πρωτόγνωρο, αφού αναλύοντας το ιστορικό θερμοκρασιών που έχουν καταγραφεί την τελευταία δεκαετία, ουδέποτε για τον αντίστοιχο Ιούνιο, δεν έχουν υπάρξει τόσες συνεχόμενες μέρες υψηλές θερμοκρασίες.
Μελετώντας τα δεδομένα των προηγούμενων χρόνων, τον Ιούνιο του 2007, ο υδράργυρος κατέγραφε ρεκόρ, αφού άγγιξε τους 43,3 βαθμούς, ενώ επτά χρόνια αργότερα, δηλαδή τον Ιούνιο του 2014, καταγράφηκε θερμοκρασία 43,1, για να ακολουθήσει το σημερινό ρεκόρ.
Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στον REPORTER o Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός, Μιχάλης Μούσκος, πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες αυτές που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στο νησί μας και θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή, ωστόσο, όπως είπε, από το Σαββατοκύριακο αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και μέχρι την Κυριακή, ο υδράργυρος θα πέσει στους 36 βαθμούς.
«Είναι γεγονός όμως, ότι υπάρχουν αρκετά χρόνια για να προσέξουμε τέτοιου είδους θερμοκρασίες, ενώ μπορούμε να πούμε ότι είχαμε κατά τον Μάιο άλλα χρόνια, τέτοιου είδους θερμοκρασίες. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο ο βαθμός, αλλά πρωτόγνωρο είναι το γεγονός ότι έχει παραμείνει η θερμοκρασία για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα ένα πενθήμερο, πάνω από τους 40 βαθμούς», ανέφερε ο κ. Μούσκος.
Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση, ωστόσο το θετικό, σύμφωνα με τον κ. Μούσκο, «είναι ότι επέρχεται η πτώση, η οποία αναμένεται ότι θα ανακουφίσει τους πολίτες», ενώ ερωτηθείς εάν αυτά τα δεδομένα προμηνύουν ένα θερμό καλοκαίρι, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως σε κάποιες περιπτώσεις ο Ιούνιος υπήρξε ήπιος, όπως για παράδειγμα κατά την περσινή χρονιά, αλλά ακολούθησε ο Ιούλιος ο οποίος ήταν ιδιαίτερα καυτός, αφού καταγράφηκαν δεκαεπτά διαδοχικές ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών.
Αυτό που καταδεικνύει ωστόσο η εποχική πρόγνωση μέχρι για το καλοκαίρι που διανύουμε, είναι ότι η θερμοκρασία θα κινηθεί στις μέσες φυσιολογικές τιμές. Κάτι, που όπως ανέφερε ο κ. Μούσκος, «δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κάποιες μέρες με πολύ ψηλές θερμοκρασίες και κάποιες μέρες με πιο χαμηλές, ούτως ώστε να αντισταθμιστούν και ο μέσος όρος, να δώσει μια φυσιολογική τιμή για κάθε μήνα. Είναι δύσκολο να εμπιστευθούμε την εποχική πρόγνωση, καθώς είναι ένα εργαλείο το οποίο έχει πολλές αδυναμίες και να καταστεί έγκυρο, χρειάζεται αρκετές παραμέτρους, οι οποίες είναι με προσέγγιση και έτσι δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια κάτι για το καλοκαίρι. Γι’ αυτό τον λόγο, εκτίμηση που υπάρχει είναι πως παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει άσχημα η καλοκαιρινή περίοδος, εντούτοις, προβλέπεται ότι στην πορεία θα γίνει πιο ήπια».
Εάν είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής αυτό που βιώνουμε, ο κ. Μούσκος, το χαρακτήρισε ως πολύ πιθανό αλλά και λογικό. «Πριν κάποια χρόνια που ήταν αρκετά πίσω θεωρητικά η κλιματική αλλαγή, όπως για παράδειγμα το 2007, είχαμε καταγράψει τέτοιες ψηλές θερμοκρασίες αλλά ήταν για σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό που παρατηρείται σήμερα όμως, είναι πως οι ψηλές θερμοκρασίες παρατείνονται για περισσότερες ημέρες».
Πάντως, μετά την κίτρινη και πορτοκαλί προειδοποίηση που έχουν εκδοθεί, εκτιμάται πως δεν θα ακολουθήσει κόκκινη προειδοποίηση, καθώς αυτή εκδίδεται όταν ξεπεραστούν οι 45 βαθμοί, κάτι το οποίο φαντάζει απομακρυσμένο. Η εκτίμηση που υπάρχει από πλευράς Μετεωρολογικής, είναι πως η μέγιστη θερμοκρασία που υπολογίζεται είναι στους 43 βαθμούς για τις επόμενες μέρες, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει πτώση.