Γ. Εισαγγελέας: Δεν θα κληθεί από την πλευρά μας ως μάρτυρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Δεν προτίθεται να καλέσει ως μάρτυρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της υπόθεσης που καταχώρησε εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, μετά την απόφαση του Συμβουλίου να μην κάνει αποδεκτή την προδικαστική ένσταση που κατέθεσαν οι δικηγόροι του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και, κατόπιν απόσυρσης άλλων ενστάσεων, να προχωρήσει στην εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο έκρινε πως ο Γενικός Εισαγγελέας νομιμοποιείται να καταχωρήσει αίτηση για παύση ενός ανεξάρτητου κρατικού αξιωματούχου, στη βάση της απόφασης Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ανεξαρτήτως αν διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν συνυπογράφει την αίτηση.

«Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, συνεδριάζοντας σαν Συμβούλιο, απέρριψε ομόφωνα προ ολίγου, την προδικαστική ένσταση που είχαν υποβάλει ο Γενικός Ελεγκτής για το θέμα της μη νομιμοποίησης του Γενικού Εισαγγελέα στην καταχώρηση της αίτησης για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή. Η δεύτερη προδικαστική ένσταση που είχε η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή αποσύρθηκε, επομένως η υπόθεση τώρα θα προχωρήσει επί της ουσίας», ανέφερε ο κ. Σαββίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Ανατροπή από την πλευρά του Ελεγκτή-Αποσύρει τις προδικαστικές ενστάσεις, ζητά την εξέταση της αίτησης

Πρόσθεσε πως «έχει φανεί ότι πρόθεση του Συμβουλίου είναι να δώσει προτεραιότητα στην εκδίκαση της υπόθεσης αυτής και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχουν ορίσει τρεις μέρες την επόμενη βδομάδα, Τετάρτη με Παρασκευή, σαν πλήρης μέρες ακρόασης της επί της ουσίας της υπόθεσης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «θεωρώ ότι επί του θέματος της εκκρεμότητας ενώπιον του Δικαστηρίου δεν μπορώ να δεχθώ ερωτήματα γιατί είναι γνωστή και παλαιωμένη θέση μου, ότι δεν είναι σωστό όταν μια υπόθεση βρίσκεται ενώπιον Δικαστηρίου να γίνονται οποιεσδήποτε δηλώσεις από οποιονδήποτε».

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο μαρτύρων, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως «διαδικαστικά η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, ήταν έτοιμη και είναι έτοιμη και σήμερα να ξεκινήσει να παρουσιάζει την υπόθεσή της όπως αυτή περιλαμβάνεται στην αίτηση και όπως θα περιλαμβάνεται στην μαρτυρία». Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαταλέγεται στους μάρτυρες, απάντησε πως «από πλευράς δικής μας όχι». «Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είπε ότι οι οποιεσδήποτε μαρτυρίες θα πρέπει να αξιολογηθούν και από το Συμβούλιο για να φανεί κατά πόσο είναι σχετικές με το αντικείμενο το οποίο εκκρεμεί ενώπιον του Συμβούλιο. Αυτές τις ερωτήσεις φαντάζομαι εάν και εφόσον κάποια πλευρά επιδιώξει να καλέσει μάρτυρες στο Δικαστήριο, θα πρέπει να ικανοποιήσει το Συμβούλιο ότι έχουν σχέση με το αντικείμενο τους», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν γνωρίζει εάν η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή θα καλέσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως «εγώ δεν γνωρίζω τι θα κάνει ο Γενικός Ελεγκτής. Σήμερα αποφασίστηκε το προδικαστικό θέμα, σήμερα αποφασίστηκε η απόσυρση του δεύτερου προδικαστικού θέματος και προχωρούμε στην ουσία. Ας κάνουμε υπομονή την άλλη βδομάδα θα έχουμε εξελίξεις».

Σημείωσε, τέλος, πως «εγώ έμαθα στη ζωή μου να αντιμετωπίζω τις δικαστικές διαδικασίες σαν μια συνεχιζόμενη προσπάθεια που αρχίζει με την αρχή και τελειώνει το τέλος. Ξεπεράστηκε ένα προδικαστικό θέμα, το οποίο ήγειρε η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή, δεν είναι θέμα ούτε για επινίκια ούτε για οτιδήποτε άλλο. Είναι θέμα ότι προχωρά η διαδικασία επί της ουσίας και, όπως είπα, θα προχωρήσει επί της ουσίας».

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος
Απορρίπτει τα περί στημένης διακοπής η Αστυνομία-«Δεν είναι θέμα αδυναμίας»
Απευθείας επίθεση Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ΚΟΠ-«Να σταματήσει να κρύβεται»