Επαναβεβαίωση στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου-Αιγύπτου στη συνάντηση Κόμπου-Σούκρι

Επαναβεβαιώθηκε η στρατηγική συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου, που βασίζεται στην ειλικρίνεια, τα κοινά συμφέροντα και τη διαφάνεια, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι στο Κάιρο.

Από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, ο κ. Σούκρι ευχαρίστησε την Κύπρο για τις προσπάθειες της να εξασφαλίσει ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνίους. 

Ευχαρίστησε επίσης την Κύπρο για τις συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την Αίγυπτο στο πλαίσιο της σχέσης της χώρας με την ΕΕ, υπογραμμίζοντας την προθυμία της Κύπρου να ενημερώνει την Κομισιόν και τα κράτη μέλη της ΕΕ για τις συνθήκες και τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή. 

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε το βάθος της στρατηγικής σχέσης της χώρας με την Κύπρο σε διάφορους τομείς και την βούληση της για περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στον καθορισμό ημερομηνίας για την σύγκληση μιας κοινής ανώτερης επιτροπής σε προεδρικό επίπεδο. 

Ανέφερε ακόμη ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τον καθορισμό μιας ημερομηνίας για μια Σύνοδο Κορυφής Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, αλλά και την κατάσταση στην περιοχή και τη σχέση ΕΕ-Αιγύπτου, μεταξύ άλλων.  

Ο κ. Κόμπος, χαρακτήρισε ως «σημαντική εξέλιξη» την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για την εργοδότηση Αιγυπτίων εργαζομένων στην Κύπρο.

Στη δήλωσή του στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησής του με τον κ. Σούκρι, ο κ. Κόμπος είπε ότι η συνάντηση επιβεβαιώνει «τη δύναμη και την αλληλεγγύη που καθορίζουν τη σχέση μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου».

Μια σχέση, η οποία, όπως είπε, βασίζεται σε ιστορικούς δεσμούς, εμπιστοσύνη «και ένα κοινό όραμα για τα πολιτικά μας βήματα προς τα εμπρός και την αμοιβαία οικονομική μας ευημερία», προσθέτοντας ότι αυτή η κοινή κατανόηση και όραμα επεκτείνεται στην περιοχή, ειδικά σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς.

Είπε ότι οι συζητήσεις τους επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών που βασίζεται στην ειλικρίνεια, τα κοινά συμφέροντα και τη διαφάνεια.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης για την Κινητικότητα των Εργαζομένων από την Αίγυπτο, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου στη συνεργασία μας», είπε  κ. Κόμπος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αυτό ολοκληρώθηκε σε μόλις τέσσερις μήνες και αποτελεί σαφές παράδειγμα της πολιτικής βούλησης των δύο χωρών. «Είναι αμοιβαία επωφελές για τις οικονομίες μας και τους ανθρώπους μας, και το σχέδιο για την τομεακή οικονομική πρόοδο», πρόσθεσε.

Είπε ότι οι συζητήσεις τους επικεντρώθηκαν «σε πέντε βασικά θέματα» και ότι επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες «και στον καθοριστικό ρόλο της περιφερειακής συνεργασίας».

Ο κ. Κόμπος είπε ότι ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του, για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό, «τονίζοντας την ετοιμότητά μας να υποστηρίξουμε την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Πρόσθεσε ότι «εκτιμάται βαθιά», η μακροχρόνια και βασισμένη σε αρχές στάση της Αιγύπτου σε όλα τα διεθνή φόρουμ, και ότι εξέφρασε την εκτίμησή του στον κ. Σούκρι «για την ανεκτίμητη υποστήριξη της Αιγύπτου».

Ανέφερε ακόμη ότι διερεύνησαν διάφορες πτυχές της διμερούς ατζέντας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία. «Η μεταφορά φυσικού αερίου από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου στην Αίγυπτο, για υγροποίηση, παραμένει η κύρια επιλογή ανάπτυξης για τις εμπλεκόμενες εταιρείες», είπε ο κ. Κόμπος.

«Πολιτικά, η συνεργασία μας με την Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα είναι η πυξίδα μας», ανέφερε, προσθέτοντας πως, η συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου (EMGF), αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της ενεργειακής τους σχέσης.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Κόμπος εξέφρασε τον ενθουσιασμό της Κύπρου για τη διοργάνωση της επόμενης συνάντησης «κυβέρνησης με κυβέρνηση (G2G)» με την Αίγυπτο, σημειώνοντας πως. «θα ενισχύσει περαιτέρω τις συλλογικές μας προσπάθειες».

Επιπλέον, συνέχισε, «αναμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη τριμερή σύνοδο κορυφής με την Ελλάδα, η οποία αναμφίβολα θα συμβάλει στην ενίσχυση των περιφερειακών μας εταιρικών σχέσεων και των συλλογικών στρατηγικών συμφερόντων μας».

Ο κ. Κόμπος είπε ακόμη ότι εξέφρασαν «την κοινή και βαθιά μας ανησυχία για τη συνεχιζόμενη επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή μας».

Ως προς αυτό, είπε, η θέση της Κύπρου είναι ότι η επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα, με δυνητικά μη αναστρέψιμες και καταστροφικές συνέπειες, «πρέπει να σταματήσει».

«Η Κύπρος λυπάται έντονα για τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν καταστροφές και το θάνατο τόσων πολλών αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών», είπε ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, και ότι η Αίγυπτος έπαιξε «καθοριστικό ρόλο» σε αυτό και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι ευγνώμων για την ηγεσία της Αιγύπτου.

Ανέφερε ότι εξέφρασε επίσης «σοβαρή ανησυχία για τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», προσθέτοντας πως, η αύξηση και η διευκόλυνση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας είναι απαραίτητη.

Σημειώνοντας ότι το πέρασμα της Ράφα, από την Αίγυπτο, είναι η σανίδα σωτηρίας για τους κατοίκους της Γάζας και ότι «δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αντικατασταθεί», είπε ότι η Λευκωσία, πάντα τόνιζε ότι  ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου είναι μια πρόσθετη, συμπληρωματική διαδρομή μέσω της θάλασσας.

Είπε ακόμη ότι, η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι τέτοια που είναι απαραίτητη η αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας. «Κάθε συνεισφορά έχει σημασία και έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Η Κύπρος συμβάλλει με τον τρόπο που μπορεί, αναδεικνύοντας πάντα την υπεροχή των χερσαίων διελεύσεων», είπε ο κ. Κόμπος.

Σύμφωνα με τον κ. Κόμπο, ο κίνδυνος διάχυσης της σύγκρουσης παραμένει, αναφέροντας ότι η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, με σοβαρές οικονομικές και εμπορικές επιπτώσεις, είναι ένα άλλο παράδειγμα όπως και η κατάσταση στη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο και αλλού.

«Χαιρετίζουμε το Σχέδιο των ΗΠΑ και εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για τις ακούραστες προσπάθειες της Αιγύπτου σε όλα τα μέτωπα», είπε ο Υπουργός.

Δήλωσε ότι ο πολιτικός ορίζοντας είναι η μόνη διασφάλιση για το μέλλον και για τη σταθερότητα της περιοχής και ότι μια λύση δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, «είναι η μόνη βιώσιμη πολιτική επιλογή».

Υπενθύμισε ότι η Κύπρος έχει εδώ και καιρό αναγνωρίσει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού και ότι αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης το 1988.

Τέλος, ο κ. Κόμπος είπε ότι εξέτασαν πώς προβάλλεται και υλοποιείται η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών στη διεθνή σκηνή, προσθέτοντας πως η Κύπρος έχει προωθήσει ενεργά τη Συνολική και Στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου. Σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Αιγύπτου και πρέπει να υποστηρίξει, με κάθε τρόπο, αυτό που έχει κάνει η Αίγυπτος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του για την επίσκεψή του στην Αίγυπτο ο κ. Κόμπος είπε ότι είχαν «τη σημαντική ευκαιρία» να υπογράψουν με τον κ. Σούκρι ένα Μνημόνιο Συναντίληψης για την εργοδότηση Αιγυπτίων εργαζομένων στην Κύπρο σε τομείς της οικονομίας τους οποίους θα καθορίσει η Κυπριακή πλευρά «πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες της δικής μας αγοράς εργασίας και σε αριθμούς στους οποίους θα αποφασιστούν σε συνεννόηση πάντοτε μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων, Εργασίας των δύο χωρών».

«Αυτό αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη», είπε ο κ. Κομπος, «διότι δίνεται η ευκαιρία να έχουμε πλέον ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί θεσμοθετημένα, δομημένα να υπάρχει εργοδότηση Αιγυπτίων στην Κύπρο, στους τομείς τους οποίους η Κυπριακή οικονομία έχει ανάγκη, και αυτό είναι αμοιβαία επωφελές και για τις δύο χώρες, ενώ μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για τομεακή ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων από τούδε και στο εξής».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε διαχειριστικούς ελέγχους και προσφορές η επικέντρωση της η Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Στην Σαμψούντα μετέβη ο Τατάρ
ΑΠΕ, ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις στο Σχέδιο Δράσης 2025 του Υπ. Ενέργειας
Νέα παράνοια Τατάρ-«Η Ελλάδα παίζει παιχνίδια για να διακόψει τους δεσμούς μας με την Τουρκία»
Παραπονιούνται στους ξένους επειδή η ΚΔ εφαρμόζει το νόμο για τους σφετεριστές-Συνεχείς συσκέψεις στα κατεχόμενα
Διμερείς σχέσεις συζήτησαν Κόμπος - Πρέσβεις χωρών Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου
Εκτός πλαισίου κινήθηκε και στην Αθήνα ο Φιντάν-Σε επανέναρξη των συνομιλιών ευελπιστεί ο Γεραπετρίτης
Σε εξέλιξη η συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν στο υπ. Εξωτερικών-Τι συζητούν
Με θετικό μάτι είδε τη συνάντηση Χριστοδουλίδη και Ερντογάν ο Ερχιουρμάν-«Ο διάλογος είναι καλός»
Έκοψε την φόρα στον Ερντογάν ο Μακρόν-Υπέδειξε πως τα ευρωτουρκικά περνούν μέσα από το Κυπριακό