Έκλεισαν πληγές δεκαετιών, τάφηκε στη γενέτειρα του ο Ανθυπασπιστής Τσαγκαλίδης-«Πρότυπο αρχών και αξιών»
13:29 - 04 Ιουνίου 2024
Στη γενέτειρά του τον Μεγαλοπλάτανο Αριδαίας του Νομού Πέλλας τάφηκε την Τρίτη ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής Τσαγκαλίδης Κωνσταντίνος τα οστά του οποίου ταυτοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2017, μετά από ανασκαφή και παρέμεναν έκτοτε στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είχε ταφεί αρχικώς στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Κύπρο.
Ο Τσαγκαλίδης υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ και στις 18.4.1965, ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία εντός του στρατοπέδου του, τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιακή χώρα, από εκπυσοκρότηση όπλου.
Σε επικήδειο η επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, που βρίσκεται στην Ελλάδα εκ μέρους της Προεδρίας για τις κηδείες των οκτώ ηρώων που επαναπατρίστηκαν, ανέφερε πως κλείνουν σήμερα πληγές, που παραμένουν εδώ και δεκαετίες ανοιχτές.
Όπως ανέφερε η κ. Αριστοτέλους, ο Κωνσταντίνος Τσαγκαλίδης, δεν λογάριασε τον θάνατο και θυσίασε τη νιότη στον βωμό της ελευθερίας για την πατρίδα.
«Γράφουμε σήμερα τον επίλογο της τραγικής ιστορίας του άξιου, λαμπρού τέκνου του Ελληνισμού, του Κωνσταντίνου Τσαγκαλίδη, εδώ στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ο Κωνσταντίνος επιστρέφει σήμερα στη γενέτειρά του, στη γη που τον γέννησε, για να ταφεί με τις τιμές που αρμόζουν σε έναν ήρωα, που στο κάλεσμα της πατρίδας δήλωσε παρών χωρίς δεύτερη σκέψη. Το όνομά του γράφεται με ανεξίτηλο μελάνι στην ιστορία μας και στο πάνθεο των ηρώων της κυπριακής ελευθερίας».
Ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Τσαγκαλίδης Κωνσταντίνος του Απόστολου και της Παναγιώτας γεννήθηκε το 1941 και κατάγεται από τον Μεγαπλάτανο Αριδαίας, Νομός Πέλλας. Ο Τσαγκαλίδης υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ και στις 18.4.1965, ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία εντός του στρατοπέδου του, τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιακή χώρα από εκπυσοκρότηση όπλου.
Ο Τσαγκαλίδης τάφηκε στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Κύπρο και ταυτοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2017 μετά από ανασκαφή. Ο σκελετός είναι ολοκληρωμένος και έκτοτε παρέμεινε στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως υπέδειξε η Άννα Αριστοτέλους, κλείνει σήμερα πληγές, που παραμένουν εδώ και δεκαετίες ανοιχτές.
«Έπειτα από συνεννόηση με την οικογένεια, προχωρήσαμε με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδος στον επαναπατρισμό των οστών του ήρωά μας. Στις 30 Μαΐου 2024 αποδόθηκαν όλες οι πρέπουσες τιμές από την Πολιτεία στην παρουσία και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, τελέστηκε τρισάγιο στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα, στην Κύπρο και την επομένη ημέρα τα οστά του ήρωά μας επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό αεροσκάφος. Ο Κωνσταντίνος Τσαγκαλίδης επιστρέφει στην οικογένεια του που δεν πρόλαβε να χαρεί. Επιστρέφει στα σπλάχνα της γης που τον γέννησε. Πάντοτε μπροστάρης και αγέρωχος. Επιστρέφει αθάνατος μαζί με τους υπόλοιπους γενναίους ήρωες», είπε η κ. Αριστοτέλους.
Καταληκτικά, η κ. Αριστοτέλους, απευθυνόμενοι στους συγγενείς του ήρωα, ανέφερε πως «ούτε τα λόγια ούτε οι οποιεσδήποτε εκδηλώσεις μπορούν να απαλύνουν τον πόνο, την απέραντη και απαρηγόρητη θλίψη» για την τύχη του αγαπημένου τους προσώπου, ωστόσο τόνισε πως η παρακαταθήκη όμως που άφησε ο ήρωας, ακόμα και την υστάτη, αποτελεί πρότυπο υπερηφάνειας, αρχών και αξιών και δείχνει σε όλους εμάς τον δρόμο της ευθύνης και του καθήκοντος.
«Στεκόμαστε με δέος και υπερηφάνεια όχι απέναντι σας, αλλά δίπλα σας και σας διαβεβαιώνουμε ότι αποτελεί δικό μας χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα, γιατί το χρέος είναι πρωτίστως υπόθεση ψυχής. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στηρίζει εμπράκτως και είναι δίπλα στις οικογένειες των ηρώων μας. Βρίσκομαι εδώ, για να μεταφέρω το ξεκάθαρο μήνυμά του, ότι οι σχέσεις Κύπρου – Μακεδονίας ενισχύονται ακόμη περισσότερο και ότι, ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των προβλημάτων, συνεχίζουμε τον αγώνα για δικαίωση. Αποτελεί δέσμευση, υποχρέωση και καθήκον μας απέναντι στους ήρωές μας και στους συγγενείς των ηρώων μας», είπε η κ. Αριστοτέλους.