Δεκάδες νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στη Νότια Αφρική-Πάνω από 2.000 απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νότια Αφρική, σε ανατολικές επαρχίες που βρέχονται από τον Ινδικό Ωκεανό, εξαιτίας πλημμυρών που προκάλεσαν ισχυρές βροχοπτώσεις συνοδευόμενες από σφοδρούς ανέμους, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές χθες Δευτέρα το βράδυ.

Στην επαρχία του Ανατολικού Ακρωτηρίου (νοτιοανατολικά), «ο απολογισμός έχει φθάσει τους επτά νεκρούς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της κοινότητας Κόλπος Νέλσον Μαντέλα.

Πάνω από 2.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τις εστίες τους, ειδικά οικογένειες εγκατεστημένες σε πρόχειρα φτιαγμένα οικήματα, σε παραγκουπόλεις. Ο Δήμος απηύθυνε έκκληση να γίνουν δωρεές σε είδος, καθώς οι εκτοπισμένοι χρειάζονται κουβέρτες, τρόφιμα και ιματισμό.

Βορειότερα, κοντά στη Ντέρμπαν, στην περιοχή που γειτονεύει με την ΚουαΖούλου-Νατάλ (ανατολικά), «πέντε άνθρωποι δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους», ενώ υπάρχουν «δεκάδες» τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το 2022, το μεγάλο λιμάνι αυτό και τα περίχωρά του χτυπήθηκαν από τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της χώρας. Καταρρακτώδεις βροχές δημιούργησαν τρομακτικά ποτάμια λάσπης, που κατάπιναν ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους. Πάνω από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οι ζημιές αποτιμήθηκε πως ανέρχονταν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Χθες βράδυ, ομάδες έρευνας και διάσωσης παρέμεναν ανεπτυγμένες και στις δυο επαρχίες.

Οπτικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε από τις αρχές εικονίζει κατεστραμμένα σπίτια, δρόμους καλυμμένους από τα νερά, ξεριζωμένα δέντρα.

Αναφέρθηκαν διακοπές της ηλεκτροδότησης κατά τόπους.

Οι σφοδρές κατακρημνίσεις επικεντρώνονται μέχρι τώρα σε παραθαλάσσιες περιοχές, όμως η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για επικίνδυνα φαινόμενα στις τέσσερις από τις εννέα επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογικό ινστιτούτο της Νότιας Αφρικής, η χώρα πλήττεται από χαμηλό (το αποκαλεί «cut-off low») που προκαλεί ισχυρές βροχές, χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους, ακόμη και χιονοπτώσεις.

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Τα συγχαρητήρια του Ντόναλντ Τραμπ στον νέο Πάπα-«Μεγάλη τιμή που είναι Αμερικανός»
Ποιος είναι ο Λέων ΙΔ΄, o πρώτος Πάπας από τις ΗΠΑ-Θεωρείται συνεχιστής του Φραγκίσκου
Νέος Πάπας ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ-Πήρε το όνομα Λέων 14ος
Νέοι βομβαρδισμοί από την Ινδία στο Κασμίρ-Εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Τζαμού
Λευκός καπνός στην Καπέλα Σιξτίνα-Εξελέγη νέος Πάπας στην τέταρτη ψηφοφορία
Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ με Βρετανία-Ποια προϊόντα εξαιρούνται από τους δασμούς
Σε εξέλιξη η νέα ψηφοφορία για την εκλογή του Πάπα-Live εικόνα από το Βατικανό
Η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα 95 δισ. αν ο Τραμπ δεν κάνει συμφωνία για τους δασμούς
Η πολυετής σύγκρουση Ινδίας με Πακιστάν για το Κασμίρ-Οι σύμμαχοι της κάθε πλευράς και οι ισορροπίες
Σι Τζινπίνγκ σε Πούτιν: Η Κίνα θα σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας απέναντι στην ηγεμονική καταδίωξη της Δύσης