Υπέρ πιο ενεργού ρόλου ΕΕ στη διαχείριση κρίσεων το 93% των Κυπρίων
19:39 - 03 Ιουνίου 2024
Υπέρ ενός πιο ενεργού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προετοιμασία και ετοιμότητα για διαχείριση κρίσεων τάχθηκε το 93% των Κύπριων που συμμετείχαν σε νέα ειδική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για λογαριασμό της Κομισιόν, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των κρατών μελών, και αρκετά υψηλό σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ (82%).
Ακόμα, το 92% (σε σχέση με 79% στην ΕΕ), συμφωνεί με ενεργότερο ρόλο της ΕΕ στην παροχή πληροφοριών και καθοδήγησης προς τους πολίτες για περιπτώσεις μεγάλης κρίσης, επιπρόσθετα με τα κράτη μέλη.
Ένα στοιχείο που ξεχωρίζει πάντως από την έρευνα είναι πως οι Κύπριοι αναμένουν τη στήριξη και της ΕΕ να είναι αποτελεσματική σε περίπτωση πανδημίας ή φυσικών καταστροφών, όμως έχουν χαμηλότερες προσδοκίες όσον αφορά την περίπτωση βίαιων συγκρούσεων όπως όμως συμβαίνει γενικότερα στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ειδικότερα, απαντώντας στο κατά πόσο συμφωνούν με το ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει περισσότερη εμπλοκή στις προσπάθειες ετοιμότητας για μελλοντικές κρίσεις, μέσω ενεργειών όπως την ενημέρωση, την εκπαίδευση και ασκήσεις, το 50% των Κύπριων απάντησαν πως συμφωνούν πλήρως και το 43% πως τείνουν να συμφωνήσουν. Τα αντίστοιχα ποσοστά στον μέσο όρο της ΕΕ ήταν 28% και 53%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Αυστρία (23% και 48% αντίστοιχα, συνολικά 71%).
Όσον αφορά τον αν η ΕΕ θα πρέπει και αυτή να προσφέρει πληροφόρηση και καθοδήγηση, το 54% των Κύπριων απάντησαν πως συμφωνούν πλήρως και το 38% πως τείνει να συμφωνεί, ενώ στον μέσο όρο της ΕΕ τα ποσοστά ήταν 27% και 52%. Στην Αυστρία, που είχε τα χαμηλότερα ποσοστά, αυτά βρίσκονταν στο 19% και το 47% (σύνολο 66%).
Πιο ανάμικτη στην Κύπρο ήταν η εικόνα σε σχέση με το πόσο αποτελεσματική θεωρούν οι Κύπριοι πως θα ήταν η ανταπόκριση της ΕΕ σε περίπτωση διαφορετικών κρίσεων για τις χώρες τους και τις γειτονικές τους χώρες.
Όσον αφορά την παροχή στήριξης για μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμοί, το 13% στην Κύπρο έκρινε πως η ΕΕ θα ήταν πολύ αποτελεσματική και το 56% μάλλον αποτελεσματική (69% θετικοί), έναντι 21% που απάντησαν μάλλον αναποτελεσματική, 6% αναποτελεσματική, και 4% που απάντησαν πως δεν γνωρίζουν.
Στον μέσο όρο της ΕΕ, το 14% έκρινε πως η ΕΕ θα ήταν πολύ αποτελεσματική και το 54% μάλλον αποτελεσματική (68% θετικοί), έναντι 19% που απάντησαν μάλλον αναποτελεσματική, 8% αναποτελεσματική, και 5% που απάντησαν πως δεν γνωρίζουν. Η Κύπρος βρισκόταν λίγο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Όσον αφορά ωστόσο κρίσεις όπως νέα πανδημία της COVID-19 ή άλλες επιδημίες, η Κύπρος βρισκόταν αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, στην 7η θέση από 27 χώρες. Ειδικότερα, το 16% έκρινε πως η ΕΕ θα ήταν πολύ αποτελεσματική και το 51% μάλλον αποτελεσματική (67% θετικοί), έναντι 22% που απάντησαν μάλλον αναποτελεσματική, 9% αναποτελεσματική, και 1% που απάντησαν πως δεν γνωρίζουν.
Στον μέσο όρο της ΕΕ, το 12% έκρινε πως η ΕΕ θα ήταν πολύ αποτελεσματική, το 49% μάλλον αποτελεσματική (61% θετικοί), έναντι 24% που απάντησαν μάλλον αναποτελεσματική, 11% αναποτελεσματική, και 3% που απάντησαν πως δεν γνωρίζουν.
Τέλος, όσον αφορά τη διαχείριση των επιπτώσεων βίαιων συγκρούσεων, με παράδειγμα στην ερώτηση την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Κύπρος κατέγραψε το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό από τα κράτη μέλη. Ειδικότερα, το 4% έκρινε πως η ΕΕ θα ήταν πολύ αποτελεσματική και το 33% μάλλον αποτελεσματική (37% θετικοί), έναντι 41% που απάντησαν μάλλον αναποτελεσματική, 18% αναποτελεσματική, και 4% που απάντησαν πως δεν γνωρίζουν.
Στον μέσο όρο της ΕΕ, το 9% έκρινε πως η ΕΕ θα ήταν πολύ αποτελεσματική και το 39% μάλλον αποτελεσματική (48% θετικοί), έναντι 32% που απάντησαν μάλλον αναποτελεσματική, 14% αναποτελεσματική, και 6% που απάντησαν πως δεν γνωρίζουν.
Γενικότερα οι προσδοκίες στα κράτη μέλη είναι αρκετά χαμηλές σε αυτόν τον τομέα, καθώς στην Ρουμανία, την χώρα με τα υψηλότερα θετικά ποσοστά, το 18% έκρινε πως η ΕΕ θα ήταν πολύ αποτελεσματική και το 46% μάλλον αποτελεσματική (64% θετικοί), έναντι 23% που απάντησαν μάλλον αναποτελεσματική, 10% αναποτελεσματική, και 4% που απάντησαν πως δεν γνωρίζουν.
Πηγή: ΚΥΠΕ