Θα ήθελε να ανοίξει η Θεολογική Σχολή Χαλκής ο Τούρκος Υπουργός Παιδείας

«Εγώ προσωπικά, θα ήθελα να δω ανοιχτή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης», δήλωσε στο τουρκικό κανάλι NTV ο Υπουργός Παιδείας Γιουσούφ Τεκίμ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έπειτα από εντολή του Τούρκου Προέδρου κάνει εργασίες για τη δυνατότητά να λειτουργήσει ως σχολή.

Ωστόσο, όπως είπε το θέμα έχει και πολιτική διάσταση και η τελική απόφαση ανήκει στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας. Για τη νομική διάσταση του θέματος ο κ. Τεκίμ είπε πως η Θεολογική Σχολή έκλεισε με βάση κάποιες ερμηνείες την εποχής εκείνης, χωρίς να υπάρχει κάποιο κείμενο που να σχετίζεται ευθέως με τη Θεολογική Σχολή.

Κληθείς από το τουρκικό κανάλι να σχολιάσει την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης την περασμένη βδομάδα, αναφέρθηκε σε πολιτική διάσταση του θέματος η οποία «καθορίστηκε από κοινού από τον κ. Πρόεδρο και τον Υπουργό του υπουργείου που διαχειρίζεται την εξωτερική μας πολιτική». 

«Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε αυτό το κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής θα είναι οι αποφάσεις που θα πάρουν αυτοί και θα τις υλοποιήσουμε εμείς», είπε ο κ. Τεκίν.

Πρόσθεσε ότι «εγώ προσωπικά, θα ήθελα να δω ανοιχτή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης τόσο από την άποψη ότι θα αντικατοπτρίζει το δημοκρατικό υπόβαθρο που διαθέτει η Τουρκία όσο και από την άποψη της θέσης μας σχετικά με την άσκηση της κοσμικότητας».

«Αυτό που αναλογεί σε εμάς, είναι αυτό που ζήτησε να κάνουμε ο Πρόεδρός μας, όταν πήραμε την απόφασή μας για το θέμα αυτό. Μας ζήτησε να διεξάγουμε έρευνα σχετικά με τις μεθόδους που μπορούμε να εργαστούμε ή τι είδους διαδικασία μπορούμε να ακολουθήσουμε», είπε.

Εν τέλει, συνέχισε, «δεν είμαι εγώ ως Υπουργός Εθνικής Παιδείας αυτός που θα αποφασίσει αν θα ανοίξει ή όχι, αλλά ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Πρόεδρος μας και οι αρμόδιες φορολογικές επιτροπές είναι αυτοί που θα πάρουν αυτή την απόφαση και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να την υλοποιήσουμε».

Ο Τούρκος Υπουργός Παιδείας αναφερόμενος ωστόσο στην νομική διάσταση του θέματος είπε ότι «έχουμε μπροστά μας το άρθρο 40 της Λωζάνης και σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, οι διεθνείς συμβάσεις είναι υπεράνω των νομικών ρυθμίσεων».

«Όταν εξετάζουμε όλα αυτά, υπάρχει μια απόφαση που έλαβε το συνταγματικό δικαστήριο μετά το μνημόνιο της 12ης Μαρτίου. Και στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δεν υπάρχει κάποιο κείμενο που να σχετίζεται ευθέως με το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπάρχουν μόνο κάποιες ερμηνείες που αναφέρονται στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που υπήρχαν εκείνη την εποχή, επομένως το μέρος εκείνο έκλεισε βάσει μιας ερμηνείας, ή με βάση την πολιτική συγκυρία της εποχής», ανέφερε.

«Εμείς με εντολή του Προέδρου μας πήγαμε να αναλύσουμε το τι μπορεί να γίνει σε νομική βάση, και είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τους αρμόδιους εκεί», πρόσθεσε.

Μάλιστα ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «έχουμε καθορίσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν ανάλογα με την απόφαση που θα ληφθεί εκεί» και πρόσθεσε: «Τώρα θα ενεργήσουμε σύμφωνα με την απόφαση που θα ληφθεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Μπάιντεν «σφραγίζει» την εκεχειρία στον Λίβανο, αρχίζει στις 04:00-Θα προσπαθήσουμε και για τη Γάζα, δεσμεύτηκε
Σε διαδικασία υλοποίησης τα μέτρα ασφαλείας στο Βασιλικό-Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου
Σφοδρή επίθεση συνδέσμου εισαγωγέων για ανακλήσεις οχημάτων-Τα βάζουν με Βαφεάδη και Βουλή
Ολονύχτιες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας
Δίκαιη έκρινε τη δίκη Σουρουλά και Ζαννέτου το ΕΔΑΔ
Δριμύ κατηγορώ του Χ. Ορφανίδη για Κυπριακό-«Αν συνέβαιναν επί Αναστασιάδη θα ήμασταν πάνω στα τραπέζια»
Συναντήθηκε με Στιούαρτ ο Ερχιουρμάν-Συζήτησαν για σημεία διέλευσης και πολυμερή συνάντηση
Πράσινο φως για εκεχειρία στο Λίβανο από το Ισραήλ-Πληροφορίες για το πλαίσιο της συμφωνίας
Η πρώτη αποτίμηση Κυριακίδου για τη θητεία της-«Αλλάξαμε τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θέματα υγείας»
Ευρωβουλευτές ζητήσαν τη στήριξη της Ουκρανία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου