Ζητούν παρέμβαση Υπ. Υγείας για τα έργα στο Μακάρειο οι παιδίατροι-«Δεν θα κινδυνεύσει κανένα μωρό»

Την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας και του ίδιου του υπουργού, Μιχάλη Δαμιανού, όσον αφορά στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τα κατασκευαστικά έργα στην περιοχή του Μακάρειου Νοσοκομείου, ζητά η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, η οποία εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς προειδοποιεί ότι αν προχωρήσουν οι διαδικασίες για ανέγερση κτιρίου, θα υπάρχουν σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, ειδικά στους ασθενείς της παιδογκολογικής μονάδας.

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μία αναταραχή, κυρίως ανάμεσα στους γονείς των παιδιών που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο και για όσους ασθενείς νοσηλεύονται στην παιδογκολογική μονάδα, γύρω από το θέμα που έχει προκύψει με τις διαδικασίες των κατασκευαστικών έργων στην περιοχή του νοσηλευτηρίου. Μία αναστάτωση που έχει εγείρει το ενδιαφέρον και των παιδιάτρων, οι οποίοι βγήκαν μπροστά και έλαβαν θέση, καλώντας τους αρμόδιους να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αφουγκραστούν τους κινδύνους που υπάρχουν για τα παιδιά.

«Εμείς ξέρουμε ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός εδώ και χρόνια και τώρα αναμένεται να υλοποιηθεί, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες και προβληματισμοί για πιθανή επίπτωση στην υγεία των παιδιών του Παιδογκολογικού. Αυτό μας ανάγκασε να βγούμε μπροστά, επειδή θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας αυτό, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να διασαλευτεί η ασφάλεια κανενός μωρού και θα πρέπει όλοι να έχουμε ως προτεραιότητα την προστασία των μωρών και θα πρέπει να προσμετρηθούν οι κίνδυνοι, να μελετηθούν, να υπολογιστούν και να αντιμετωπιστούν και μετά να προχωρήσουμε σε μία επέκταση», επεσήμανε στον REPORTER ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Μιχάλης Αναστασιάδης.

Σημειώνεται πως στην ανακοίνωσή που είχε εκδώσει η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου γινόταν αναφορά στους κινδύνους που υπάρχουν για τα παιδιά, ειδικά όσα είναι ανοσοκατασταλμένα και νοσηλεύονται στη παιδογκολογική μονάδα του νοσηλευτηρίου. Ουσιαστικά, η Παιδιατρική Εταιρεία εστιάζει στις λοιμώξεις που μεταδίδονται κυρίως αερογενώς και συγκεκριμένα στη νοσοκομειακή ασπεργίλλωση, που είναι ένας μύκητας που προσβάλλει τα άτομα που είναι ανοσοκατασταλμένα.

«Πρόκειται για ευάλωτο πληθυσμό, όπως είναι τα μωρά της Παιδογκολογικής μονάδας, που πλέον εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο και δεν θέλουμε να κινδυνεύσει η ζωή κανενός μωρού, που ήδη έχουν να δώσουν μία σοβαρή μάχη. Δεν πρέπει να τους εκθέτουμε εμείς σε επιπλέον κινδύνους. Εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να τους παρέχουμε τις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης και φροντίδας. Εμείς κάνουμε παρεμβάσεις στην βάση της επιστημονικής μας κρίσης, υποδεικνύοντας πως πρέπει αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν προχωρήσει οτιδήποτε».

Το μπαλάκι στην Πολιτεία

Σημειώνεται πως η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου δεν είχε καμία επαφή με τον ΟΚΥπΥ, ο οποίος είναι και ο πλέον αρμόδιος για τα κατασκευαστικά έργα στο Μακάρειο Νοσοκομείο, με τον κ. Αναστασιάδη να τονίζει ότι ως επιστήμονες θεώρησαν καθήκον τους να υπογραμμίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα παιδιά. Όσον αφορά στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Πολιτεία, η Παιδιατρική Εταιρεία ξεκαθαρίζει πως πλέον αυτό που αναμένει είναι η αντίδραση τόσο του Υπουργείου Παιδείας, όσο και της Βουλής.

«Η επιστολή μας έχει κοινοποιηθεί και προς το Υπουργείο Υγείας και είναι πλέον ευθύνη της Πολιτείας να τοποθετηθεί. Είναι ενήμερη η Πρόεδρος της Βουλής, είναι ενήμερη η Επιτροπή Υγείας της Βουλής και οφείλουν να ευαισθητοποιηθούν, όπως κάναμε εμείς. Πλέον, περιμένουμε αντίδραση. Αυτός ήταν και ο στόχος μας, να προκληθεί να συζήτηση για να αντιμετωπιστεί το θέμα με τη δέουσα προσοχή. Δεν κατηγορούμε κανένα, όμως από τη στιγμή που εντοπίσαμε ένα θέμα, που δεν έχει αντιμετωπιστεί, οφείλουμε να το στηλιτεύσουμε».

Δειτε Επισης

Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους