Σε ετοιμότητα το Υπουργείο Υγείας λόγω καύσωνα-Συστάσεις προς το κοινό
11:41 - 03 Ιουνίου 2024
Σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας, ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται στην Κύπρο, διαβεβαιώνει με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, η οποία διαμηνύει ότι το αρμόδιο Υπουργείο θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για οτιδήποτε χρειαστεί.
Η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως εντός της ημέρας θα σταλεί εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας με τα μέτρα προστασίας λόγω της εμφάνισης υψηλών θερμοκρασιών, και κάλεσε το κοινό να φροντίζει τον εαυτό του και να ακολουθεί τα μέτρα.
Όπως επεσήμανε, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργεια με άλλους παράγοντες, δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και θάνατο.
Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες
Η κ. Κωνσταντίνου προτρέπει το κοινό να αποφεύγει την έκθεση και τη δραστηριότητα κάτω από τον ήλιο, ιδιαίτερα τις επικίνδυνες ώρες που είναι από τις 11:00 μέχρι τις 16:00.
Τονίζει ότι τα μέτρα αφορούν στους ηλικιωμένους, στα παιδιά και βρέφη, στους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και στις ευάλωτες ομάδες με χρόνια νοσήματα.
Αναφέρει ότι αυτές τις ώρες είναι καλύτερα να παραμείνουν σε σκιερό μέρος ή στο εσωτερικό σπιτιών ή χώρων και να αποφύγουν τα οινοπνευματώδη ποτά, τους καφέδες και τις βαριές τροφές, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα.
Συστήνει την κατανάλωση άφθονου νερού, ενώ τονίζει ότι κατά την έκθεση τους στον ήλιο τα άτομα πρέπει να φορούν καπέλα και γυαλιά και να κρατούν ομπρέλες, και θα πρέπει να βάζουν αντηλιακή κρέμα μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο.
Επίσης, η κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενδυμασία σε ανοικτά χρώματα, ενώ υπογράμμισε πως τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στην ηλιοφάνεια και πρέπει να παίρνουν τις απαραίτητες ποσότητες υγρών.
Εξάλλου, σημείωσε πως παιδιά και ζώα δεν πρέπει να μένουν σε κλειστά στο αυτοκίνητο, και ότι στο σπίτι πρέπει να χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες ή κλιματιστικά συστήματα, ιδιαίτερα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.
Συστήνει, επίσης, τα πολλά και συχνά ντους.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Τα αρχικά συμπτώματα κάποιου που ασθενεί λόγω υψηλής θερμοκρασίας μπορεί να είναι δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί και ταχυπαλμία.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας έκανε ειδική αναφορά στους χρόνιους ασθενείς και στους ηλικιωμένους, λέγοντας ότι «σε περίπτωση που κάποιος νιώσει αδιαθεσία θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον προσωπικό του ιατρό, για να γίνει επαναξιολόγηση τόσο της φαρμακευτικής του αγωγής, όσο και της κλινικής του κατάστασης».
«Είναι κοινωνική ευθύνη», είπε, «των υγιών ατόμων να διαφυλάξουν τους ευάλωτους. Πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας τα παιδιά μας, τους ηλικιωμένους και την οικογένεια μας».
Γενικές οδηγίες προφύλαξης
- Αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο, της άσκοπης διακίνησης και της βαριάς σωματικής άσκησης ή σωματικής εργασίας
- Ντύσιμο ελαφρύ με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, σε περίπτωση έκθεσης στον ήλιο
- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών και ροφημάτων με καφεΐνη. Συστήνεται η λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων)
- Συστήνονται ελαφριά, μικρά γεύματα, χαμηλά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών
- Χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα, ειδικά κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας
- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως βρέφη, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες. Αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι να ζητούνται οδηγίες από τον παιδίατρο σχετικά με τη λήψη υγρών
- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά, καλό είναι να συμβουλεύονται τον ιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν
- Μην αφήνετε ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο νήπια, ηλικιωμένους, κατοικίδια
Ποιοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο
- Τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι (ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους και δεν έχουν κάποιον για να τους βοηθήσει τις ημέρες του καύσωνα)
- Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε εξωτερικούς χώρους και εσωτερικούς χώρους με ψηλή θερμοκρασία και υγρασία
- Όσοι βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση (βιομηχανικές περιοχές – καυσαέρια)
- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης, καρδιαγγειακές παθήσεις, ηπατοπάθειες, πνευμονοπάθειες, παχυσαρκία, ψυχικές νόσοι, άνοια, αλκοολισμός)
- Άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα)
- Γυναίκες κατά την κύηση
- Άτομα με αναπηρία
- Άτομα κοινωνικά απομονωμένα
Συμπτώματα από υψηλές θερμοκρασίες
Αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι:
- δυνατός πονοκέφαλος
- ατονία
- αίσθημα καταβολής
- τάση για λιποθυμία
- πτώση της αρτηριακής πίεσης
- ναυτία
- εμετοί
- ταχυπαλμία
Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με:
- ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5οC)
- κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει)
- ξηρή γλώσσα
- ταχυπαλμία
- ταχύπνοια
- έντονη δίψα
- πονοκέφαλος
- ναυτία
- έμετος
- ζάλη
- αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας
- επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά
- σπασμοί
- απώλεια συνείδησης ή κώμα
Σε περίπτωση που παρουσιαστούν τα πιο πάνω συμπτώματα συστήνεται στους πολίτες όπως επικοινωνούν με τον προσωπικό τους ιατρό.