Η Ελλάδα απευθύνει το Ύστατο Χαίρε στους οκτώ ΕΛΔΥΚάριους ήρωες του 1974-Δίπλα στις οικογένειες η Προεδρία

Το ύστατο χαίρε απευθύνει η Ελλάδα στους οκτώ ήρωες της ΕΛΔΥΚ, τα οστά των οποίων είχαν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA το προηγούμενο διάστημα και επαναπατρίστηκαν την περασμένη Παρασκευή, ώστε να ταφούν στην πατρώα γη, μετά από πενήντα χρόνια.

Την περασμένη Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η εξόδιος ακολουθία για δεκαπέντε ήρωες της ΕΛΔΥΚ, που είχαν δώσει τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου, τόσο κατά το μαύρο καλοκαίρι του 1974, όσο και κατά τις ταραξίες του 1963-1964 και τα οστά των οκτώ εξ αυτών, επαναπατρίστηκαν την επόμενη ημέρα, ώστε να ταφούν στη γη που μεγάλωσαν και δεν πρόλαβαν να χαρούν.

Πρόκειται για οστά οκτώ εφέδρων: Tου Ανθυπολοχαγού Πεζικού Κωνσταντίνου Τσαγκαλίδη, του Ανθυπασπιστή Διαβιβάσεων Γεωργίου Αναλυτή, των Ανθυπασπιστών Πεζικού Αναστάσιου Κρατημένου, Παναγιώτη Ηλιόπουλου, Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη, Γεώργιου Μαρτζάκλη και Ηλία Τούλη και του Ανθυπασπιστή Καταδρομών Ιωάννη Ηλιόπουλου.

Την Κυβέρνηση εκπροσωπεί η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 50 χρόνια μετά τάφηκε στη γενέτειρά του ο καταδρομέας Τούλης που επέβαινε στο Νοράτλας-«Πρωτοφανής ηρωισμός»

Η πρώτη ταφή ήρωα της ΕΛΔΥΚ που πραγματοποιήθηκε ήταν για τον Ηλία Τούλη στην Κρήτη, ο οποίος επέβαινε στο μοιραίο Νοράτλας, που είχε έρθει για να βοηθήσει την Κύπρο έναντι στους Τούρκους, όμως δεν είχε φτάσει στον προορισμό του, αφού συνετρίβη λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Η κα. Αριστοτέλους εκφώνησε τον επικήδειο λόγο και μετά την ταφή των οστών, παρέδωσε την κυπριακή και ελληνική σημαία στους συγγενείς του ήρωα.

kideiatouli-1200x800

Κηδεία-Τούλη-4

Κηδεία-Τούλη-3

IMG_1442

Η κα. Αριστοτέλους είχε μεταβεί και στο σπίτι του ήρωα Ηλία Τούλη στο Μάραθο, όπου την περίμεναν ο θείος του, Ιωάννης και η ξαδέλφη του, Κυριακή και της έδειξαν τις φωτογραφίες του Ηλία Τούλη και της οικογένειάς του.

IMG_1440

IMG_1447

IMG_1449

IMG_1451

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα θα τελεστεί η κηδεία του Ανθυπασπιστή Καταδρομών Ιωάννη Ηλιόπουλου και εντός των επόμενων ημερών αναμένονται να πραγματοποιηθούν και οι υπόλοιπες κηδείες, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το γραφείο της Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων βρίσκεται σε στενή επαφή με τους συγγενείς των ηρώων της ΕΛΔΥΚ, αφού το προηγούμενο διάστημα η κα. Αριστοτέλους και οι συνεργάτες της, είχαν μεταβεί στην Ελλάδα, για να τους ενημερώσουν πρόσωπο με πρόσωπο για τις ταυτοποιήσεις.

Στο μεταξύ, τα οστά έξι εκ των ηρώων της ΕΛΔΥΚ τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, την περασμένη Πέμπτη, παρουσία και του Έλληνα Πρέσβη στη Λευκωσία, Ιωάννη Παπαμελετίου.

IMG_1444

IMG_1443

IMG_1446

975b1bdc-9254-4275-9718-0c1d0a6a46b5

Δειτε Επισης

Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου
Δεν λέει να φθινοπωριάσει-Σταθερά στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης
Στα μαχαίρια και πάλι συντεχνίες και ΟΚΥπΥ-Κρίση χωρίς τέλος η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης