50 χρόνια μετά τάφηκε στη γενέτειρά του ο καταδρομέας Τούλης που επέβαινε στο Νοράτλας-«Πρωτοφανής ηρωισμός»

Πενήντα χρόνια μετά την συντριβή του αεροσκάφους ΝΙΚΗ 4 στο λόφο της Μακεδονίτισσας στην Κύπρο, κατά τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου του 1974, ο Ήρωας Καταδρομέας, Ηλίας Τούλης επέστρεψε και κηδεύτηκε στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, στο Μάραθος, μετά την ταυτοποίηση των οστών του με τη μέθοδο του DNA.

Ο Ηλίας Τούλης συμμετείχε στο αεροσκάφος ΝΙΚΗ 4, που απογειώθηκε από τη Σούδα Χανίων, με προορισμό το αεροδρόμιο της Λευκωσίας μαζί με άλλους 28 Καταδρομείς. Το αεροσκάφος συνετρίβη λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, οδηγώντας στο θάνατο τους 29 καταδρομείς και τα 4 μέλη πληρώματος του αεροσκάφους.

1000005838 (Copy)

Εκ μέρους της Προεδρίας, στην Ελλάδα και στις κηδείες των οκτώ ηρώων που σκοτώθηκαν στην Κύπρο, τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν και επαναπατρίστηκαν, παρουσία του Έλληνα υπουργού Εθνικής Aμυνας, Νίκου Δένδια, βρίσκεται η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους.

Η κ. Αριστοτέλους στον επικήδειο της στην κηδεία του ήρωα Ηλία Τούλη, ανέφερε πως «με αισθήματα συγκίνησης, σεβασμού και υπερηφάνειας, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να απευθύνουμε το Ύστατο χαίρε στο άξιο, στο γενναίο τέκνο της πατρίδας μας, καταδρομέα Τούλη Ηλία του Αθανάσιου και της Μαρίας από τον Μάραθο Ηρακλείου Κρήτης, που πότισε με το αίμα του τα χώματα της πατρίδας μας, θυσιαζόμενος υπέρ βωμών και εστιών. Για να συνοδεύσουμε στην τελευταία του κατοικία έναν ήρωα που δε λογάριασε το θάνατο και θυσίασε τη ζωή του στο βωμό της ελευθερίας για την πατρίδα, υπερασπιζόμενος την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η κ. Αριστοτέλους ανέφερε πως ο Ηλίας επιστρέφει σήμερα στη γενέτειρα του, στη γη που τον γέννησε για να ταφεί με τις τιμές που αρμόζουν σε έναν καταδρομέα, που στο κάλεσμα της πατρίδας, δήλωσε παρών, χωρίς δεύτερη σκέψη, ενώ «το όνομά του γράφεται με ανεξίτηλο μελάνι στην ιστορία μας και στο πάνθεο των ηρώων της κυπριακής ελευθερίας».

1000005841 (Copy)

Αναφερόμενη στην ιστορία του ήρωα, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων, ανέφερε πως ο Τούλης Ηλία γεννήθηκε το 1953 στον Μάραθο Ηρακλείου Κρήτης. Η μητέρα του Μαρία ανέθρεψε μόνη της το μοναχοπαίδι της τον Ηλία της, αφού έχασε ενωρίς τον άνδρα της. Ο παππούς και οι θείοι του Ηλία είχαν εκτελεστεί από τους Γερμανούς το 1944. Ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής Τούλης Ηλίας του Αθανάσιου και της Μαρίας, από τον Μάραθο Ηρακλείου Κρήτης, ο λεβέντης καταδρομέας, έπεσε ηρωικά στις 22 Ιουλίου 1974, σε μια από τις πιο ριψοκίνδυνες αποστολές, των Ελλαδιτών Καταδρομών, κατά την τουρκική εισβολή. Ο Ανθυπασπιστής Καταδρομών Τούλης Ηλίας, επέβαινε σε ένα από τα μεταγωγικά αεροσκάφη Νοράτλας της επιχείρησης Νίκης, το οποίο κτυπήθηκε από φίλια πυρά στις 22 Ιουλίου 1974.

«Το όνομα του, τοποθετήθηκε στους ήρωες οι οποίοι με αυταπάρνηση και πρωτοφανή ηρωισμό συμμετείχαν σε μια αποστολή με τεράστιους κινδύνους. Το 2005 και 2009 ταυτοποιήθηκαν οστά του τα οποία έκτοτε παρέμειναν στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε η κ. Αριστοτέλους.

Σε ένα άλλο επίπεδο, το Γραφείο Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε η κα. Αριστοτέλους, «κλείνει σήμερα πληγές, που παραμένουν εδώ και δεκαετίες ανοιχτές. Μετά από συνεννόηση με την οικογένεια, προχωρήσαμε με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδος στον επαναπατρισμό των οστών του ήρωα. Στις 30 Μαΐου, 2024 αποδόθηκαν όλες οι πρέπουσες τιμές από την Πολιτεία στην παρουσία και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, τελέστηκε τρισάγιο στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα στην Κύπρο και την επομένη ημέρα τα οστά του ήρωα μας επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό αεροσκάφος».

1000005832 (Copy)

Όπως ανέφερε η κα. Αριστοτέλους, «σήμερα, για την οικογένεια του ήρωα, για όλους εμάς είναι μέρα υπερηφάνειας. Σήμερα η πολιτεία κλίνει ευλαβικά το γόνυ σε ένα άξιο τέκνο της πατρίδας και του αποδίδει τις τιμές που αρμόζουν σε έναν αγωνιστή της ελευθερίας. Σε έναν πραγματικό ήρωα που τη στιγμή που η πατρίδα μας είχε ανάγκη, δήλωσε παρών, και με αυταπάρνηση πρόταξε τη λεβεντιά της ψυχής του προς υπεράσπιση βωμών και εστιών, προς υπεράσπιση της ελευθερίας μας, προσφέροντας ότι πιο πολύτιμο, την ίδια του τη ζωή, ανιδιοτελώς, στο θυσιαστήριο της ελευθερίας και του μεγαλείου του Ελληνισμού. Μισός αιώνας αγωνίας είναι αφόρητα δυσβάσταχτος. Παραδειγματιζόμαστε από τα υψηλά οράματα του παλληκαριού που κηδεύουμε σήμερα, με προορισμό την εθνική δικαίωση και αξιοπρέπεια».

Περαιτέρω, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, υπέδειξε πως οι παρακαταθήκες του Τούλη Ηλία και των υπολοίπων ηρωικώς πεσόντων του 1974, προϋποθέτουν από όλους μας μια υπόσχεση. Πως η δική τους θυσία, αλλά κι ο πόνος μισού αιώνα των οικογενειών τους, δεν θα πάει χαμένος. «Καλούμαστε να κρατήσουμε τη μνήμη του άσβεστη και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές το τεράστιο μέγεθος της θυσίας του. Οφείλουμε ως πολιτεία να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου των αγνοουμένων μας. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας», ανέφερε η κ. Αριστοτέλους.

1000005834 (Copy)

Παράλληλα η Άννα Αριστοτέλους τόνισε πως σε αυτούς τους ένδοξους ανθρώπους, της τόλμης και αρετής, αρμόζουν όλες οι τιμές και η απόδοση άπειρης ευγνωμοσύνης για την θυσία τους, ενώ υπέδειξε πως ο ηρωισμός, η τόλμη και η αυτοθυσία δεν αποτελούν έννοιες γενικές και αόριστες. Μα πράξεις, προερχόμενες από ανδρειωμένους, φωτεινούς και ευλογημένους ανθρώπους, όπως ο Ηλίας. «

Στεκόμαστε, με δέος και υπερηφάνεια όχι απέναντι σας, αλλά δίπλα σας και σας διαβεβαιώνουμε ότι αποτελεί δικό μας χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί το χρέος είναι πρωτίστως υπόθεση ψυχής», σημείωσε η κ. Αριστοτέλους.

IMG-7faa0244b4300dafec6ed72111be0a63-V

Την ίδια ώρα η κ. Αριστοτέλους έστειλε το μήνυμα πως «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στηρίζει εμπράκτως και είναι δίπλα στις οικογένειες των ηρώων μας», τονίζοντας πως «βρίσκομαι εδώ για να μεταφέρω το ξεκάθαρο μήνυμα του, ότι ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των προβλημάτων, συνεχίζουμε τον αγώνα για διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενού μας και τον εντοπισμό των πεσόντων μας. Αποτελεί δέσμευση, υποχρέωση και καθήκον μας απέναντι στους ήρωες μας και στους συγγενείς των ηρώων μας. Κλείνοντας παραπέμπω στον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη, ο οποίος έλεγε τούτο: «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσιν».

IMG-9ec32dcf78759f57993f15b8b8816a2a-V

IMG-46ba65e9c25ed910b662797aff05ef8c-V

IMG-854a3c450e21598656a726c323e940e9-V

IMG-c7af147b2825ad2f64171d1d364d64b5-V-1

IMG-d14b11b8ebb1978bc6e01acd7917cfeb-V

Σημειώνεται πως τα λείψανα οκτώ Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Κύπρο και είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, επαναπατρίστηκαν την περασμένη Παρασκευή, παρουσία του υπουργού Εθνικής Aμυνας, Νίκου Δένδια.

Οι οκτώ οπλίτες ,μεταξύ των οποίων και ο Μαλεβιζιώτης καταδρομέας Ηλίας Τούλης, σκοτώθηκαν στο διάστημα 1963 – 1974 καθώς υπηρετούσαν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου.

Η υποδοχή των λείψανων στην τελετή επαναπατρισμού έγινε με όλες τις προβλεπόμενες στρατιωτικές τιμές στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας.

Πρόκειται για οστά οκτώ εφέδρων: του Ανθυπολοχαγού Πεζικού Κωνσταντίνου Τσαγκαλίδη, του Ανθυπασπιστή Διαβιβάσεων Γεωργίου Αναλυτή, των Ανθυπασπιστών Πεζικού Αναστάσιου Κρατημένου, Παναγιώτη Ηλιόπουλου, Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη, Γεώργιου Μαρτζάκλη και Ηλία Τούλη και του Ανθυπασπιστή Καταδρομών Ιωάννη Ηλιόπουλου.

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ