Το μυστήριο της κάλπης, τα στοιχεία ανατροπής και το challenge του Φειδία να καταστεί ρυθμιστής

Η περίοδος δημοσιοποίησης ευρημάτων νέων δημοσκοπήσεων έχει παρέλθει με το μυστήριο σε ό,τι αφορά τις διπλές εκλογές να συντηρείται. Οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν προβλέψεις αποτελέσματος αλλά τάσεις της στιγμής και η τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές θεωρείται επαρκής χρόνος ώστε να επισυμβούν αλλαγές, οι οποίες μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στις επιδόσεις κάποιων κομμάτων, αν και οι βασικές τάσεις συνήθως επαναλαμβάνονται και στην κάλπη. Τα διαστήματα που προέκυψαν, όμως, στις δημοσκοπήσεις, παρόλο που δείχνουν τρεις ξεκάθαρες τάσεις, σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές, επιτρέπουν ανατροπές και ανακατατάξεις, που είναι δυνατόν να συμβούν στις ημέρες που απομένουν μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

Στη δημοσκόπηση του REPORTER και του IMR, η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο, πρώτο κόμμα εμφανίζεται το ΑΚΕΛ με ποσοστό 23,5%, με τον ΔΗΣΥ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 22,1%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΕΛΑΜ, με διψήφιο 11,4%, και τέταρτο το ΔΗΚΟ με 8,8%. Στην πέμπτη θέση, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι κρίσιμη, βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Φειδίας Παναγίωτου, ο οποίος καταγράφει το 6,2%. Ακολουθούν τα άλλα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα, με τη διαφορά μεταξύ τους να είναι λιγότερο από μία μονάδα. Η ΕΔΕΚ λαμβάνει 2,8%, το Κίνημα Οικολόγων 2,5% και η ΔΗΠΑ 2%. Πολύ κοντά βρίσκεται και το Volt με 1,8% και ακολουθούν οι Κυνηγοί με 1,4%. Από τους ερωτηθέντες το 0,5% δήλωσαν ότι θα κάνουν κάποια άλλη επιλογή και το 2,2% ότι θα ρίξουν λευκό ή άκυρο ψηφοδέλτιο. Οι αναποφάσιστοι στη μέτρηση ανέρχονται σε 11,2%, ενώ 3,6% δεν έδωσαν απάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Πρώτο το ΑΚΕΛ, τρίτο το ΕΛΑΜ-Οι διαφαινόμενες ανατροπές και τα ντέρμπι των Ευρωεκλογών

Σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, η διαφορά που χωρίζει τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ εμπίπτει εντός στατιστικού λάθους, γεγονός που υποδηλοί ότι η μάχη της πρωτιάς δεν έχει ξεκαθαρίσει. Υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος. Στη δημοσκόπηση του REPORTER ο ΔΗΣΥ κατέγραφε συσπείρωση 61%, η οποία θεωρείται σχετικά χαμηλή. Το ΑΚΕΛ, αντιθέτως, με 74% βρίσκεται κοντά στο ταβάνι του, καθώς τα κόμματα δεν καταφέρνουν ποτέ να συγκρατήσουν όλους τους ψηφοφόρους που τους επέλεξαν στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία. Αυτό σημαίνει πως ο ΔΗΣΥ μπορεί να επενδύσει στη δική του εκλογική βάση τις επόμενες ημέρες και να τους πείσει να τον προτιμήσουν, κάτι που, παρά τις όποιες δυσκολίες, θεωρείται πολύ πιο εύκολο από την προσέλκυση πολιτών που συνηθίζουν να κάνουν διαφορετικές επιλογές, καθώς μπορεί να επιστρατευτεί ο κομματικός πατριωτισμός. Ρεαλιστικά ο ΔΗΣΥ έχει αισθητά μεγαλύτερο περιθώριο από το ΑΚΕΛ να αυξήσει τους ψηφοφόρους του μέχρι την ημέρα των εκλογών, με βάση τις συσπειρώσεις.

Στην αντίπερα όχθη, ωστόσο, ο ΔΗΣΥ δεν αναμένει εισροές από την τουρκοκυπριακή ψήφο, καθώς η προϊστορία δείχνει πως όσοι Τουρκοκύπριοι προσέλθουν στις κάλπες επιλέγουν σε συντριπτική πλειοψηφία συνδυασμούς που περιλαμβάνουν έναν ή περισσότερους Τουρκοκύπριους υποψηφίους. Τουρκοκύπριος υποψήφιος υπάρχει στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, των Οικολόγων και του Volt και, ως εκ τούτου, αναμένεται τα τρία αυτά κόμματα να απορροφήσουν σχεδόν το σύνολο των ψήφων όσων Κυπρίων πολιτών θα προσέλθουν από τα κατεχόμενα. Δεδομένου ότι το ΑΚΕΛ έχει στο ψηφοδέλτιό του τον Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, έναν υφιστάμενο ευρωβουλευτή, καθώς και στενές σχέσεις με το τ/κ κόμμα CTP, αναμένεται ότι θα λάβει την μερίδα του λέοντος της τ/κ ψήφου. Το μέγεθος της δεν μπορεί να υπολογιστεί, καθώς πολύ λίγοι Τουρκοκύπριοι επιλέγουν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές. Οι εκτιμήσεις, ωστόσο, είναι πως θα υπάρξει μεγαλύτερη προσέλευση και αναλόγως του μεγέθους της και των ποσοστών της αποχής, θα μπορούσε να προσθέσει στα ποσοστά του ΑΚΕΛ περισσότερες από δύο μονάδες.

Στη δημοσκόπηση του REPORTER το ΕΛΑΜ έχει προηγείται 2,6% του ΔΗΚΟ και συνεπώς έχει το προβάδισμα για την τρίτη θέση. Παρατηρείται, ωστόσο, το ίδιο φαινόμενο με τις συσπειρώσεις όπως και στην περίπτωση της πρωτιάς. Το ΕΛΑΜ έχει καλή συσπείρωση, ύψους 73%, ενώ το ΔΗΚΟ κινείται πολύ χαμηλά, στο 51%. Αυτό σημαίνει ότι το ΔΗΚΟ θα επιχειρήσει τις επόμενες εφτά ημέρες να πείσει τους μισούς του ψηφοφόρους να το ξαναψηφίσουν. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων για τα δικά του δεδομένα, ενώ λόγω των αριστίνδην υποψηφίων του, θα μπορούσε να προσελκύσει και πολίτες που κινούνται σε άλλους χώρους. Έχει, συνεπώς, ξεκάθαρες δυνατότητες ανόδου εάν συσπειρώσει.

Το ΕΛΑΜ έχει πιο αδύναμη εκλογική βάση από το ΔΗΚΟ, καθώς είναι πολύ νεαρότερο κόμμα, όμως φαίνεται να τους έχει συσπειρώσει. Ταυτόχρονα έχει αποδειχθεί από διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες ότι είναι σε θέση να προσελκύει πολίτες από όλους τους χώρους, καθώς λειτουργεί ως ψήφος διαμαρτυρίας. Δεδομένου ότι για πρώτη φορά κινείται στη σφαίρα των διψήφιων ποσοστών, δεν υπάρχει σαφής εικόνα μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Με αυτά τα δεδομένα, ούτε η μάχη της τρίτης θέσης έχει ξεκαθαρίσει.

Τις τελευταίες εβδομάδες προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις άλλο ένα εύρημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο: Η αναρρίχηση του Φειδία Παναγιώτου πάνω από έναν αριθμό κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο νεαρός influencer κατέβηκε με το αλεξίπτωτό του στην πολιτική από το πουθενά, αντιμετωπίζοντας τις Ευρωεκλογές ως challenge παρά ως σοβαρό πολιτικό και επαγγελματικό προσανατολισμό, και έχει καταφέρει να καταστήσει την παρουσία του τόσο αξιοπρόσεκτη, που εάν η συνεχώς ανοδική τάση υπέρ του που εντοπίζουν οι δημοσκοπήσεις συντηρηθεί μέχρι την 9η Ιουνίου, τότε δυνητικά θα μπορούσε να εξελιχθεί στον απόλυτο ρυθμιστή των εκλογών, καθώς θα προσελκύσει ψηφοφόρους που υπό άλλες περιστάσεις θα διοχετεύονταν σε άλλους χώρους, επηρεάζοντας τις δυναμικές και την κατάταξη. Στη δημοσκόπηση του REPORTER κατέγραψε το εντυπωσιακό 6,2%, δηλαδή 2,6% πίσω από το ΔΗΚΟ και 3,4% πάνω από την ΕΔΕΚ, δύο παραδοσιακά κόμματα με δεκαετίες πολιτικής ιστορίας.

Εάν ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων βρεθεί εκτός στόχων ή εάν το πραγματικό ποσοστό του κ. Παναγιώτου είναι στην κάλπη ακόμη μεγαλύτερο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρέπει να φτιάξει τις βαλίτσες του για Βρυξέλλες, ως ένα από τα νεαρότερα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα περιθώρια αντίδρασης των κομμάτων, δε, είναι περιορισμένα, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού δεν τον θεωρούσαν απειλή και δεν ασχολούνταν μαζί του, ενώ ο ίδιος έχει μέσω των social media μια τεράστια πλατφόρμα στη διάθεσή του για να συνεχίσει να κινητοποιεί κόσμο υπέρ της υποψηφιότητάς του. Εναντίον του, ωστόσο, λειτουργεί πως είναι πιο γνωστός και δημοφιλής στις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες είναι πιο επιρρεπείς στην αποχή, καθώς και το γεγονός πως φαίνεται να εισπράττει μερίδιο της ψήφου διαμαρτυρίας, η οποία μπορεί την τελευταία στιγμή να κινηθεί προς άλλες κατευθύνσεις ή στην αποχή.

Ερωτήματα υπάρχουν και για την πορεία των υπόλοιπων κομμάτων, που εμφανίζονται να δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Θα ξεχωρίσει κάποιο από αυτά; Θα πιάσουν τα ποσοστά των Βουλευτικών; Θα καταφέρουν να συσπειρώσουν τον κόσμο τους; Θα κατακτήσει μια από αυτές τις δυνάμεις την πέμπτη θέση, η οποία υπό προϋποθέσεις οδηγεί σε έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο ή θα τις ξεπεράσει ένας ανεξάρτητος υποψήφιος;

Δειτε Επισης

Στις εργασίες Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμμετέχει ο ΠτΔ στις Βρυξέλλες
Απορρίπτει προτάσεις με δηλώσεις ο Τατάρ, προετοιμάζει το έδαφος για αποτυχία
Επίσημα στη λίστα χωρών των ΗΠΑ για στρατιωτική εκπαίδευση η Κύπρος-Ψηφίστηκε η συμπερίληψη
Υπερψηφίστηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2025-Ικανοποιημένος ο Κεραυνός
Προκλητικοί και πάλι οι Τούρκοι-«Η ΕΕ ενεργεί ως φερέφωνο της ελληνοκυπριακής πλευράς»
«Αυτή είναι και νίκη του τουρκικού λαού»-Ο Αλ Τζολάνι παρουσιάζεται ως ήρωας από τη Γενι Σαφάκ
Εκτός κούρσας για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Φλουρέντζος-Δεν βρήκε ανταπόκριση
Πράσινο Υπουργικού για το νέο σχέδιο χορηγιών για συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό
Με 37 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον πέρασε από την Ολομέλεια ο Κρατικός Προϋπολογισμός
Οι εξελίξεις στη Συρία στο επίκεντρο τηλεφωνικής συζήτησης Προέδρου και Βασιλιά Αμπντάλλα Β’