Μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την οικονομία μέχρι το 2027 στα κατεχόμενα

Το «μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο» για την περίοδο 2025-2027 που εγκρίθηκε από το «υπουργικό συμβούλιο» και δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα», προβάλλεται σήμερα από τον τ/κ Τύπο.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι βασικός σκοπός της οικονομικής πολιτικής κατά την εν λόγω περίοδο είναι η διαφύλαξη της μακροοικονομικής σταθερότητας, η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η επίτευξη ισορροπίας στον «προϋπολογισμό», η μείωση του πληθωρισμού, η επιτάχυνση της ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης και η βελτίωση της κατανομής του εισοδήματος.

Στο σχέδιο αναφέρεται ότι θα επιδειχθεί η μέγιστη προσοχή στις δαπάνες και θα γίνει εξοικονόμηση στις τρέχουσες δαπάνες, σημειώνοντας ότι οι πόροι που θα προκύψουν από τις εξοικονομήσεις θα διοχετευτούν σε επενδυτικά έργα.

Στόχος είναι επίσης η σταδιακή μείωση του ελλείμματος στον «προϋπολογισμό» αρχής γενομένης από το 2025, η επίτευξη ισορροπίας εξόδων-εσόδων στον «προϋπολογισμό» και ένας εξισορροπημένος «προϋπολογισμός» από τα τέλη του δημοσιονομικού έτους 2026 καθώς και ένας πλεονασματικός «προϋπολογισμός» του «κεντρικού κράτους» κατά το 2027.   

Στο σχέδιο γίνεται αναφορά σε στοιχεία του «κρατικού οργανισμού προγραμματισμού», σύμφωνα με τα οποία ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2021 ήταν 3,9% και η ανεργία 7,8%, ενώ το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 13,3% και η ανεργία υποχώρησε στο 6,3%. Για το δε 2023 υπολογίζεται ανάπτυξη της τάξης του 9,6% και μείωση της ανεργίας στο 5,1%, αναλόγως της αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας. 

Το κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν 11.129 δολάρια Αμερικής το 2021 και ανήλθε στα 14.648 δολάρια το 2022. Υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 17.850 δολάρια το 2023 και στα 19.011 δολάρια το 2024.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν 46,1% στα τέλη του 2021, ήταν 94,5% στα τέλη του 2022 και 83.6% στα τέλη του 2023.

Στο σχέδιο σημειώνεται ότι θα τεθεί σε ισχύ το συντομότερο το σχέδιο ενίσχυσης της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού («ΚΙΒ-ΤΕΚ») και θα υλοποιηθεί το σχέδιο διασύνδεσης με καλώδιο με την Τουρκία στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου» που υπογράφηκε.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Ε. Χαραλαμπίδου για αλλαγή στάσης ΚΣ ΟΑΣΕ ως προς τη Μ. Ανατολή
Τη σημαντικότητα δημόσιων επενδύσεων για Κύπρο υπογράμμισε η Χ. Ερωτοκρίτου
Στη σημασία της Πολιτικής Συνοχής αναφέρθηκε ο Α. Καυκαλιάς στη Βουδαπέστη
Συνέχιση συνεργασίας για μεταναστευτικό συμφώνησαν Υφ. Μετανάστευσης-Πρόεδρος ΕΔΕΚ
Σ. Στεφάνου: Λύση ΔΔΟ ή διχοτόμηση το διακύβευμα για το ΑΚΕΛ
Με προσδοκία για επανέναρξη των συνομιλιών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-Όσα θέτει στο τραπέζι
Κ. Ιωάννου: Δεν τρέφουμε υπέρμετρες αξιώσεις για την άτυπη συνάντηση στη Ν. Υόρκη
Προκαλεί λίγο πριν την τριμερή ο Τατάρ-«Η ομοσπονδία τελείωσε, στόχος η λύση δύο κρατών»
Σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης η Κύπρος λόγω Μέσης Ανατολής-«Εργάζονται όλοι οι μηχανισμοί»
Σ. Στεφάνου: Τα κόμματα στηρίζουν την μεταρρύθμιση της ΤΑ, τα διακυβεύματα είναι πολλά