Μαρία Χριστοφίδου: Πρέπει να είμαστε διεκδικητές της ανάπτυξης, μέσα από πράξεις, όχι από λόγια

Η διοικητική αναδιοργάνωση, η οικονομική διαχείριση, οι υποδομές και ο αστικός σχεδιασμός, η κοινωνική συνοχή και η ενσωμάτωση, η περιβαλλοντική προστασία, η διαφάνεια και η συμμετοχή των πολιτών και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο νέος Δήμος Λευκωσίας, σύμφωνα με την υποψήφια δημοτική σύμβουλο του ΔΗΣΥ στο δημοτικό διαμέρισμα Λευκωσίας Μαρία Μανώλη Χριστοφίδου.

Σε συνέντευξή της στον REPORTER, η κ. Χριστοφίδου αναλύει τις προτάσεις της και τονίζει ότι «η πρωτεύουσα, η Λευκωσία μας, χρειάζεται να κάνει σταθερά και προγραμματισμένα βήματα για να διασφαλίσει την επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων». Τονίζει πως το νέο Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Λευκωσίας μέσω μιας συντονισμένης και στρατηγικής προσέγγισης.

«Μέσα από σταδιακή και σταθερή υλοποίηση αυτών των ιδεών, μπορούμε να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες, να προάγουμε τον πολιτισμό και να δημιουργήσουμε μια πιο πράσινη και βιώσιμη Λευκωσία. Μια Λευκωσία που οι κάτοικοί της θα νιώθουν περήφανοι και οι επισκέπτες της θα νιώθουν ευγνώμονες. Πρέπει να είμαστε διεκδικητές της ανάπτυξης, μέσα από πράξεις, όχι από λόγια», υπογραμμίζει.

«Η αυτοδιοίκηση διαφέρει από τις άλλες μορφές διοίκησης, έχει υποχρέωση να είναι πάντα δίπλα στους πολίτες, γιατί η κοινωνία είναι πέρα από την πολιτική», αναφέρει η κ. Χριστοφίδου, σημειώνοντας ότι η εμπλοκή της αποτελεί μία φυσική εξέλιξη της δέσμευσής της για προσφορά και βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών της.

«Έχω βαθιά αγάπη για την πόλη μας και θέλω να συνεισφέρω ενεργά στην ανάπτυξη και τη βελτίωσή της. Ήμουν και είμαι μια ενεργή πολίτης και πιστεύω στη δύναμη καθενός ξεχωριστά και σε όλων μαζί», σημειώνει η υποψήφια. Παράλληλα δηλώνει πως «είμαι εδώ σαν σύμμαχος στα όνειρα των πολιτών μας, στα όνειρα όλων μας και με όρεξη, μεράκι και φιλότιμο θα αδράξω κάθε μέρα για να συμβάλλω δραστικά στην ανάδειξη του τόπου μας. Θα ακούσω, θα υποστηρίξω και θα πράξω, ώστε να δώσω σε κάθε πολίτη τις ευκαιρίες που αξίζει».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Διεκδικείτε μια θέση δημοτικού συμβούλου στο Δημοτικό διαμέρισμα της Λευκωσίας, σε μία περίοδο που συντελούνται τεράστιες αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τι σας ώθησε να εμπλακείτε στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης;

Η αυτοδιοίκηση διαφέρει από τις άλλες μορφές διοίκησης, έχει υποχρέωση να είναι πάντα δίπλα στους πολίτες, γιατί η κοινωνία είναι πέρα από την πολιτική. Είναι απαραίτητη η ανάγκη για πιο ισχυρό νόμο, καλύτερη οργάνωση, νέες πολιτικές και ουσιαστική συνεργασία για μια πραγματικά δίκαιη, ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία στη Λευκωσία. Ως δικηγόρος, έχω αποκτήσει βαθιά γνώση της νομοθεσίας και των διαδικασιών διαχείρισης, κάτι που θεωρώ πολύτιμο για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Αριστοτέλης έλεγε πως πολίτης είναι αυτός που μπορεί να κυβερνήσει και να κυβερνηθεί. Έχω βαθιά αγάπη για την πόλη μας και θέλω να συνεισφέρω ενεργά στην ανάπτυξη και τη βελτίωσή της. Ήμουν και είμαι μια ενεργή πολίτης και πιστεύω στη δύναμη καθενός ξεχωριστά και σε όλων μαζί. Από τα μαθητικά, φοιτητικά και μετέπειτα επαγγελματικά μου χρόνια έχω υπηρετήσει μέσα από τη δράση μου σημαντικές θέσεις σε Οργανισμούς και Διοικητικά Συμβούλια.

Έχοντας τις γνώσεις, την εμπειρία, τα εφόδια και τα εχέγγυα να υπηρετήσω την πολύ απαιτητική θέση της Δημοτικής Συμβούλου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λευκωσίας, επιθυμώ να συμβάλω θετικά στις αλλαγές που συντελούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, ως μέλος του ΔΗΣΥ, μέλος δύο Επιτροπών Παραγωγής Πολιτικής και μέλος της Επαρχιακής Γραμματείας Λευκωσίας κατέχοντας τη θέση της Επαρχιακής Γραμματέως της Γυναικείας Οργάνωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού ΓΟ.ΔΗ.ΣΥ. Λευκωσίας, έχω αναπτύξει σχέσεις με την κοινωνία και έχω προωθήσει την ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσω ίσες ευκαιρίες και για τα δύο φύλα και να προωθήσω δράσεις που ενδυναμώνουν τις γυναίκες.

Επιπλέον, έχω εμπειρία στη διαχείριση και τον έλεγχο οικονομικών, που είναι κρίσιμη για την αποδοτική χρήση των πόρων και την προσέλκυση ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και τη βελτίωση των δημοτικών υποδομών και υπηρεσιών. Παράλληλα οι ικανότητές μου στην επικοινωνία μέσα από τη μακρόχρονη επαγγελματική μου πορεία, θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και των πολιτών, καθώς και στην προώθηση δημοτικών έργων και πρωτοβουλιών.

Δηλώνω υποψηφιότητα ως Δημοτική Σύμβουλος όχι για να αποφασίζω μόνη μου, αλλά για να συναποφασίζουμε και να πετύχουμε τους στόχους με τη νέα σύσταση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμαρχου Για να μπορέσω να δώσω φωνή στους συμπολίτες μου στη Λευκωσία και να συνεργαστώ μαζί τους για να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους και να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη. Για να χαράξουμε μαζί νέους δρόμους που θα μας πάνε ακόμα πιο μακριά.

Ειδικότερα στόχος μου είναι να συμμετέχω δυναμικά στους παρακάτω πυλώνες:

Κοινωνική Προσφορά: Πιστεύω στη δύναμη της τοπικής αυτοδιοίκησης να βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών. Η εμπλοκή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο θα μου δώσει τη δυνατότητα να προσφέρω ενεργά στην κοινότητα και να συμβάλω στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημότες.

Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Η τρέχουσα περίοδος είναι κρίσιμη λόγω των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θεωρώ ότι η συμμετοχή μου μπορεί να συμβάλει στην ομαλή και επιτυχημένη εφαρμογή των νέων πολιτικών και δομών, καθώς και στη διασφάλιση ότι αυτές οι αλλαγές θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών.

Αμεσότητα και Διαφάνεια: Επιδιώκω την ενίσχυση της αμεσότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία του Δήμου μας. Θέλω να συμβάλω στην οικοδόμηση μιας πιο συμμετοχικής και διαφανούς διαδικασίας λήψης αποφάσεων, που οι πολίτες θα έχουν ενεργό ρόλο και λόγο.

Καινοτομία και Βιωσιμότητα: Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της υιοθέτησης καινοτόμων λύσεων και πρακτικών που προάγουν τη βιωσιμότητα και την πράσινη ανάπτυξη. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η προώθηση έργων που θα ενισχύσουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Λευκωσίας.

Η εμπλοκή μου στη διαδικασία της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί μια φυσική εξέλιξη της δέσμευσής μου για προσφορά και βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μου.

Ποιες θεωρείτε τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον νέο, μητροπολιτικό Δήμο της πρωτεύουσας;

Διανύουμε μια περίοδο κρίσης, οικονομικής, περιβαλλοντικής και πνευματικής. Με δουλειά, συνεργασία και πίστη στις δυνάμεις μας θα τα καταφέρουμε και θα εξελιχθούμε. Ακόμα κι αν η αλήθεια μας προκαλεί φόβο, πρέπει να πούμε στον εαυτό μας πως «δεν πρέπει να φοβάσαι να φοβάσαι», γιατί αν παραδεχτείς τον φόβο σου είναι το πρώτο βήμα για να τον κάνεις όπλο σου και να νικήσεις.

Ο νέος, μητροπολιτικός Δήμος της Λευκωσίας θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θεωρώ κρίσιμες είναι οι εξής:

  1. Διοικητική Αναδιοργάνωση:

Η συνένωση πολλών και διαφορετικών τοπικών αρχών σε έναν μητροπολιτικό Δήμο θα χρειαστεί μια διοικητική αναδιοργάνωση. Η ομαλή μετάβαση και η εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας των υπηρεσιών είναι σημαντικά για τη άρτια εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

2. Οικονομική Διαχείριση:

Η ενοποίηση των οικονομικών πόρων και η δημιουργία ενός ενιαίου προϋπολογισμού θα απαιτήσει συνετό σχεδιασμό και άμεση διαχείριση. Η εξεύρεση πόρων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών και η αποφυγή σπατάλης θα είναι κρίσιμες παράμετροι για την επιτυχία της μεταρρύθμισης.

3. Υποδομές και Αστικός Σχεδιασμός:

Ο μητροπολιτικός Δήμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα των υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και αναβάθμισης των οδικών δικτύων, της διαχείρισης των αποβλήτων και της υδροδότησης. Η αστική ανάπτυξη και ο σχεδιασμός νέων έργων, που θα εξυπηρετούν τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού, θα είναι επίσης σημαντική πρόκληση.

4. Κοινωνική Συνοχή και Ενσωμάτωση:

Η ενοποίηση περιοχών με διαφορετικά κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις στην κοινωνική συνοχή. Η προώθηση της ενσωμάτωσης και η δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους τους δημότες είναι απαραίτητη για την αποτροπή κοινωνικών ανισοτήτων.

5. Περιβαλλοντική Προστασία:

Η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και η προστασία του περιβάλλοντος. Ο νέος Δήμος θα πρέπει να υιοθετήσει πρακτικές που θα μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, θα προωθούν την ανακύκλωση και θα διασφαλίζουν την πράσινη ανάπτυξη.

6. Διαφάνεια και Συμμετοχή των Πολιτών:

Η εξασφάλιση της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, είναι καίρια ζητήματα. Η δημιουργία μηχανισμών για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών και την παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των δημοτών προς τη διοίκηση.

7. Ψηφιακός Μετασχηματισμός:

Απαιτείται η εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών και η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών και την αποτελεσματικότητα του Δήμου. Η ενσωμάτωση ψηφιακών λύσεων θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στις δημοτικές υπηρεσίες.

Δηλώνετε πως πιστεύετε στα σταθερά βήματα και όχι στις σπασμωδικές κινήσεις. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πιο σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνει η πρωτεύουσα την επόμενη πενταετία;

Η πρωτεύουσα, η Λευκωσία μας, χρειάζεται να κάνει σταθερά και προγραμματισμένα βήματα για να διασφαλίσει την επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

Η καθημερινότητα υπερέχει της ιδεολογίας, η καθαριότητα, η ασφάλεια, η ύδρευση, οι υποδομές, το οδικό δίκτυο, η επάρκεια του φωτισμού, δεν μπορούν να περιμένουν, δεν χωρούν φιλοσοφίες. Χρειάζεται αμεσότητα, υπευθυνότητα και ανάληψης ευθύνης.

Πολύ μεγάλη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην προώθηση της διασφάλισης της βιωσιμότητας και της ισορροπίας μεταξύ της σύγχρονης ανάπτυξης και της προστασίας της παράδοσης, την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της πολιτιστικής εξέλιξης.
Ακόμα θα πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προάγει την καινοτομία και την αειφορία, ενός περιβάλλοντος πιο βιώσιμου και πιο φιλικού προς τον πολίτη, με ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, πράσινους χώρους, ποδηλατόδρομους και προγράμματα για την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της κοινωνικής συνοχής.

Συνοψίζοντας πιστεύω πως τα πιο σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν την επόμενη πενταετία είναι τα εξής:

Ενίσχυση της Διοικητικής Ικανότητας: Αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και εκπαίδευση του προσωπικού για αποδοτικότερη λειτουργία.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορμών και ενίσχυση διαφάνειας στη διοίκηση.

Αστικός Σχεδιασμός και Υποδομές: Στρατηγικός σχεδιασμός για αναβάθμιση υποδομών και βελτίωση ποιότητας ζωής.

Προώθηση Βιώσιμης Ανάπτυξης: Επενδύσεις σε πράσινα έργα και νέες τεχνολογίες για ένα βιώσιμο περιβάλλον.

Κοινωνική Συνοχή και Ευημερία: Υλοποίηση προγραμμάτων που θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και θα προσφέρουν υποστήριξη σε ευάλωτες ομάδες.

Διαφάνεια και Συμμετοχή των Πολιτών: Ενίσχυση μηχανισμών διαφάνειας και συμμετοχής των πολιτών.

Οικονομική Βιωσιμότητα και Ανάπτυξη: Διαχείριση πόρων και επένδυση στον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα.

Ασφάλεια και Κοινωνική Ευημερία: Βελτίωση αστυνόμευσης και υποστήριξη δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης.

Ενδυνάμωση Των Νέων: Προγράμματα ενίσχυσης και ένταξης των νέων στον εργασιακό τομέα.

Με αυτά τα βήματα μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι σαν μια γροθιά, για να εξασφαλίσουμε ανάπτυξη για τη Λευκωσία μας και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της.

Στην εξαγγελία σας αναφέρατε ότι τη Λευκωσία την κάνουν οι άνθρωποί της. Όμως οι άνθρωποι της Λευκωσίας έχουν πολλά παράπονα για την ποιότητα ζωής τους στην πόλη. Πώς μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά το νέο Δημοτικό Συμβούλιο για επίλυση αυτών των προβλημάτων;

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Λευκωσίας μέσω μιας συντονισμένης και στρατηγικής προσέγγισης. Γιατί και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι επίσης πολίτες αυτοί της πόλης και τη ζουν καθημερινά, έτσι γνωρίζουν πολύ καλά τα θετικά και τα αρνητικά της. Γι’ αυτό τον λόγο μπορούμε ν’ αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους.

Ορισμένα σημαντικά μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε, περιλαμβάνουν τη βελτίωση των μεταφορών και της καθαριότητας, καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειας και της αστυνόμευσης.
Παράλληλα θα πρέπει να ασχοληθούμε περαιτέρω με την ανάπτυξη πράσινων χώρων και υποδομών, την ενίσχυση της πολιτιστικής ζωής και τη διαφάνεια στη διοίκηση. Αυτά τα είναι κάποια εναρκτήρια σημεία που πρέπει να καλλιεργηθούν με σωστές βάσεις και απόλυτη φροντίδα, ώστε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών μας.

Είμαι εδώ σαν σύμμαχος στα όνειρα των πολιτών μας, στα όνειρα όλων μας και με όρεξη, μεράκι και φιλότιμο θα αδράξω κάθε μέρα για να συμβάλλω δραστικά στην ανάδειξη του τόπου μας. Θα ακούσω, θα υποστηρίξω και θα πράξω, ώστε να δώσω σε κάθε πολίτη τις ευκαιρίες που αξίζει.

Πρωτεύουσα δεν είναι μόνο οι δρόμοι και η καθαριότητα. Είναι και οι τοπικές κοινωνίες, ο πολιτισμός και το πράσινο. Ποιες ιδέες φέρνετε στο τραπέζι για περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των τομέων;

Συμφωνώ απόλυτα ότι η πρωτεύουσα δεν είναι μόνο οι υποδομές και η καθαριότητα, είναι πολλά περισσότερα, είναι ουσιαστικά ότι περιστρέφεται γύρω από τον άνθρωπο και ό,τι θα μπορούσε να κάνει την ποιότητα της ζωής του καλύτερη.

Για την ενίσχυση της ποικιλομορφίας της Λευκωσίας, προτείνονται μέτρα που επικεντρώνονται στις τοπικές κοινωνίες, τον πολιτισμό και τους πράσινους χώρους. Αυτές οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία κοινοτικών κέντρων, την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων και την προώθηση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Επίσης, προτείνονται δράσεις για την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, την ανάπτυξη πράσινων χώρων και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Παρακάτω παραθέτω κάποιες ιδέες που μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και να μας χαρίσουν μια πόλη πιο υγιή, πιο ισορροπημένη, πιο δική μας.

Τοπικές Κοινωνίες

Κοινοτικά Κέντρα:

- Δημιουργία και ενίσχυση κοινοτικών κέντρων που θα προσφέρουν ψυχαγωγικές δραστηριότητες και υπηρεσίες συμβουλευτικής για όλες τις ηλικίες, από δράσεις για παιδιά μέχρι προγράμματα για ηλικιωμένους.

- Προώθηση της κοινοτικής συμμετοχής μέσω εργαστηρίων, σεμιναρίων και εκδηλώσεων που θα φέρουν τους πολίτες πιο κοντά.

Κοινωνική Υποστήριξη:

- Ανάπτυξη προγραμμάτων υποστήριξης για ευάλωτες ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι και οι άστεγοι.

- Προώθηση της κοινωνικής συνοχής μέσω δράσεων που θα ενισχύουν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των πολιτών.

Ενίσχυση της Τοπικής Επιχειρηματικότητας:

- Υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων μέσω παροχής κινήτρων και προγραμμάτων κατάρτισης.

- Δημιουργία χώρων coworking για νέους επιχειρηματίες και startups.

Πολιτισμός

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις και Φεστιβάλ:

- Διοργάνωση τακτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ που θα προβάλλουν την τοπική κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό.

- Υποστήριξη και προώθηση τοπικών καλλιτεχνών και δημιουργών μέσω εκθέσεων, συναυλιών, παραστάσεων και καλλιτεχνικών δρώμενων.

Πολιτιστικοί Χώροι και Μουσεία:

- Αναβάθμιση και προώθηση των υφιστάμενων πολιτιστικών χώρων και μουσείων.

- Δημιουργία νέων πολιτιστικών κέντρων που θα φιλοξενούν ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκθέσεις.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Σεμινάρια:

- Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων για την προώθηση του πολιτισμού και της ιστορίας της πόλης.

- Συνεργασία με σχολεία και πανεπιστήμια για την προβολή της πολιτιστικής εκπαίδευσης.

Περιβάλλον

Πράσινοι Χώροι

- Δημιουργία νέων πάρκων και χώρων πρασίνου σε περιοχές που το χρειάζονται περισσότερο.

- Συστηματική συντήρηση και βελτίωση των υπαρχόντων πάρκων και κήπων.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση:

- Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, με έμφαση στα σχολεία και τις τοπικές κοινότητες.

- Ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης μέσω εκστρατειών ενημέρωσης και υποστήριξης των πολιτών.

Προστασία του Περιβάλλοντος:

- Ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

- Συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων της περιοχής.

Κατοικίδια-Αδέσποτα

- Η Λευκωσία γίνεται πόλη ανοιχτή και φιλική για τα κατοικίδιά μας, κι αυτό θέλουμε να το εξελίξουμε περισσότερο μέσα από τη δημιουργία dog parks και κατάλληλων υποδομών για τη τους μικρούς μας φίλους.

- Δημιουργία Κτηνιατρικής υποδομής για τα αδέσποτα ζώα, για τη σωστή φροντίδα τους.

Μέσα από σταδιακή και σταθερή υλοποίηση αυτών των ιδεών, μπορούμε να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες, να προάγουμε τον πολιτισμό και να δημιουργήσουμε μια πιο πράσινη και βιώσιμη Λευκωσία. Μια Λευκωσία που οι κάτοικοί της θα νιώθουν περήφανοι και οι επισκέπτες της θα νιώθουν ευγνώμονες. Πρέπει να είμαστε διεκδικητές της ανάπτυξης, μέσα από πράξεις, όχι από λόγια.

Είστε η Επαρχιακή Γραμματέας της Γ.Ο.ΔΗ.ΣΥ. Λευκωσίας και ασχολείστε ενεργά με ζητήματα που αφορούν την καλύτερη αξιοποίηση της γυναίκας σε όλους τους τομείς. Γιατί εκτιμάτε ότι υστερούμε ακόμη τόσο πολύ στην ανάδειξη και αξιοποίηση των γυναικών σε θέσεις λήψεως αποφάσεων;

Η ανάδειξη και αξιοποίηση των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων αποτελεί ένα πολυσύνθετο ζήτημα, που σχετίζεται με ιστορικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς και θεσμικούς παράγοντες. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η κοινωνία μας υστερεί ακόμη τόσο πολύ σε αυτό τον τομέα.
Αναφέρω περιληπτικά, κάποιους από αυτούς τους παράγοντες, γιατί το πρώτο βήμα είναι να τους δούμε-αναδείξουμε, ώστε να μπορέσουμε να τους εξαλείψουμε.

  • Πατριαρχικές Κοινωνικές Δομές:

«Παραδοσιακές», απαρχαιωμένες αντιλήψεις που θεωρούν τους άνδρες ως φυσικούς ηγέτες και δημιουργούν εμπόδια για τις γυναίκες να αναλάβουν θέσεις εξουσίας και ευθύνης.

  • Διακρίσεις στον Εργασιακό Χώρο:

Οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν διακρίσεις στον εργασιακό χώρο, όπως χαμηλότερους μισθούς και λιγότερες ευκαιρίες προαγωγής σε σχέση με τους άνδρες.

  • Έλλειψη Κοινωνικής Υποστήριξης:

Η έλλειψη υποστήριξης και πόρων για την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη των γυναικών μπορεί να τις εμποδίζει να αναλάβουν θέσεις ηγεσίας.

  • Ανισότητα στην Οικογενειακή Φροντίδα:

Οι γυναίκες εξακολουθούν να επωμίζονται σε μεγάλο βαθμό τις οικογενειακές ευθύνες, που μπορεί να περιορίζουν τον χρόνο και την ενέργειά τους για επαγγελματική ανέλιξη.

Δυστυχώς κάποιες πεποιθήσεις είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας και χρειάζεται μια ουσιαστική, προσωπική προσπάθεια από όλους μας να εξαλείψουμε κάθε παθογένεια που δεν αφήνει τις γυναίκες να εξελιχθούν.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η διάκριση, απαιτούνται προοδευτικές και κοινωνικές αλλαγές που θα προωθήσουν τις ίσες ευκαιρίες μεταξύ των φύλων και θα διασφαλίσουν την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων.

Δειτε Επισης

Στις εργασίες Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμμετέχει ο ΠτΔ στις Βρυξέλλες
Απορρίπτει προτάσεις με δηλώσεις ο Τατάρ, προετοιμάζει το έδαφος για αποτυχία
Επίσημα στη λίστα χωρών των ΗΠΑ για στρατιωτική εκπαίδευση η Κύπρος-Ψηφίστηκε η συμπερίληψη
Υπερψηφίστηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2025-Ικανοποιημένος ο Κεραυνός
Προκλητικοί και πάλι οι Τούρκοι-«Η ΕΕ ενεργεί ως φερέφωνο της ελληνοκυπριακής πλευράς»
Εκτός κούρσας για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Φλουρέντζος-Δεν βρήκε ανταπόκριση
Πράσινο Υπουργικού για το νέο σχέδιο χορηγιών για συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό
Με 37 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον πέρασε από την Ολομέλεια ο Κρατικός Προϋπολογισμός
Οι εξελίξεις στη Συρία στο επίκεντρο τηλεφωνικής συζήτησης Προέδρου και Βασιλιά Αμπντάλλα Β’
Τα συμπεράσματα για διεύρυνση και τις αναφορές στην Τουρκία τόνισε η Ραουνά στις Βρυξέλλες