Σταθερή ηλικία έναρξης καπνίσματος στην Κύπρο τα 18 έτη, σύμφωνα με έρευνα

Στην Κύπρο, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) από την έρευνα Γενικού Πληθυσμού (2023), αναδεικνύεται η διαχρονική σταθερότητα στην ηλικία έναρξης του καπνίσματος, η οποία είναι τα 18 έτη, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΑΕΚ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος.

Σημειώνεται ότι περίπου 4 στους δέκα καπνιστές (38%) έχουν καπνίσει ηλεκτρονικό τσιγάρο κατά τον τελευταίο μήνα. Σε σχέση με το 2019 καταγράφεται σημαντική αύξηση στο ποσοστό των καπνιστών που δοκίμασαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο (57% έναντι 21%).

Με βάση την πιο πρόσφατη έρευνα μαθητικού πληθυσμού ESPAD 2019 (15-16 ετών), το 14% ανέφερε χρήση συμβατικού τσιγάρου κατά τον τελευταίο μήνα με το ποσοστό αυτό να βρίσκεται σε πτωτική τάση, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (18% το 2015 και 23% το 2011). Δυστυχώς όμως, επισημαίνεται, οι Κύπριοι μαθητές βρίσκονται στις πιο ψηλές θέσεις στην Ευρώπη στην χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και ναργιλέ. Ένα ποσοστό της τάξης του 4,6% των μαθητών ανέφερε καθημερινή χρήση, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών (3,1%) που συμμετείχαν στην έρευνα ESPAD.

Με γνώμονα τα πιο πάνω δεδομένα και τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στη δημόσια υγεία, αναφέρει σε μήνυμα του, ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ Δρ Χρίστος Μηνά, η Αρχή συνεχίζει την εκστρατεία  της κατά του καπνίσματος και φέτος εστιάζει ιδιαίτερα στη νεολαία, πραγματοποιώντας στοχευμένη εκστρατεία διαφώτισης όσον αφορά στα νέα προϊόντα καπνίσματος.

Συγκεκριμένα, έχει δημιουργηθεί ενημερωτικό έντυπο που θα κοινοποιηθεί σε καθηγητές Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, ως εργαλείο παρέμβασης.

Παράλληλα, προγραμματίζονται εκπαιδεύσεις σε άτομα κλειδιά, όπως είναι οι γενικοί ιατροί, οι γυναικολόγοι, οι πνευμονολόγοι, για την πραγματοποίηση σύντομων παρεμβάσεων στους ασθενείς τους, όσον αφορά στη χρήση τέτοιων προϊόντων ατμίσματος (ηλεκτρονικών τσιγάρων).

Επιπρόσθετα, η ΑΑΕΚ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, προωθεί στους κινηματογράφους, στους τηλεοπτικούς σταθμούς και στα ΜΚΔ σποτ αναφορικά με τα θετικά ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από καπνό με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Η ΑΑΕΚ ενώνει και φέτος τη φωνή της με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αλλά και όλους τους συνεργάτες της, στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του καπνίσματος, του πρώτου σε μέγεθος και συνέπειες προβλήματος δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας του ΠΟΥ είναι: «Προστατεύουμε τα παιδιά από τις παρεμβάσεις της καπνοβιομηχανίας». Ο στόχος μας, σημειώνεται, είναι η ευαισθητοποίηση των  νέων σχετικά με τις βλαβερές επιδράσεις των καπνικών προϊόντων.

Είναι γεγονός, επισημαίνεται, πως η καπνοβιομηχανία στοχεύει τη νεολαία για να συνεχίσει να κερδίζει δισεκατομμύρια, καθώς πρέπει να «αντικατασταθούν» τα εκατομμύρια των πελατών που είτε σταματούν το κάπνισμα κάθε χρόνο, είτε χάνουν τη ζωή τους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, προστίθεται, εργάζεται για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προωθεί την υιοθέτηση των προϊόντων της από την επόμενη γενιά, συμπεριλαμβανομένης της χαλαρής ρύθμισης για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα της είναι διαθέσιμα και προσιτά.

Πηγή: KΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις πιο ψηλές θέσεις στην Ευρώπη στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και ναργιλέ οι Κύπριοι μαθητές

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές