Αγγίζουν το κεφάλαιο «κρίσεις» οι σχολικοί ψυχολόγοι και εκπαιδεύονται για σωστή αντιμετώπιση

Την φαρέτρα των σχολείων, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις κρίσεων, ενισχύει το Υπουργείο Παιδείας, που εκπαιδεύει τους σχολικούς ψυχολόγους, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών, ειδικά όταν πρόκειται για λεπτά θέματα, όπως είναι το πένθος, η απώλεια ή και πιο σοβαρά θέματα, όπως η ενδοοικογενειακή βία ή μία δολοφονία.

Όσο περνούν τα χρόνια, τα δεδομένα αλλάζουν, τόσο στην Κύπρο όσο και στο παγκόσμιο και αυτό συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, οι περιπτώσεις κρίσεων να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, τόσο στην κοινωνία ευρύτερα, όσο και στις σχολικές μονάδες και αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό των σχολείων θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα περιστατικά κρίσης και να μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στα παιδιά.

Προς αυτό το σκοπό διοργανώνεται το τετραήμερο συνέδριο με θέμα την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών ψυχολόγων στη διαχείριση κρίσεων, από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, το οποίο μάλιστα θα χαιρετήσει και η πολιτική προϊστάμενη, Αθηνά Μιχαηλίδου, ώστε οι σχολικοί ψυχολόγοι να εκπαιδευτούν σε κρίσιμα θέματα, που απασχολούν την κοινωνία στην παρούσα φάση. Και θα μπορούσε κανείς να συνδέσει τη διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου με το απειλητικό email που στάλθηκε προ ημερών στα σχολεία, εντούτοις, αυτό που τονίζεται από πλευράς Υπουργείου είναι η χρονική συγκυρία είναι τυχαία.

«Είναι μία συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ψυχολόγων που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε να αρχίσουμε να ψάχνουμε αυτό το θέμα και να έχουμε δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού και να έχουμε όλοι τον ίδιο λόγο και ρόλο. Αποταθήκαμε αρχικά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ψυχολογίας στην Ευρώπη και είχαμε δύο σειρές από εκπαιδεύσεις και τώρα έχουμε την τρίτη σειρά εκπαίδευσης που είναι από τον Αμερικανικό Οργανισμό, που είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, σε αριθμό μελών από εκπαιδευτικούς ψυχολόγους», εξήγησε στον REPORTER η Έρνη Σισμάνη, πρόεδρος της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας.

Σημειώνεται πως η πρώτη φορά που διοργανώθηκε ένα τέτοιο συνέδριο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε το 2005, όταν Κύπρος και Ελλάδα ήρθαν αντιμέτωπες με μία τραγωδία μεγαλύτερη των δυνατοτήτων τους. Την αεροπορική τραγωδία της Ήλιος, που είχε σοβαρές συνέπειες στα παιδιά, που έπρεπε να διαχειριστούν το πένθος για την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων. Αυτό το συνέδριο είναι το τρίτο που διοργανώνεται για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο θα επικεντρωθεί σε ένα νέο πρόγραμμα και υλικό, που ανταποκρίνεται στα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή.

«Είναι σε ένα υλικό που ονομάζεται prepare και έχει να κάνει με τη διαχείριση κρίσεων στα σχολεία. Οι εκπαιδευτές είναι άτομα πολύ γνωστά στον τομέα της εκπαιδευτικής ψυχολογίας και είναι άτομα που έχουν αναπτύξει το υλικό που εφαρμόζεται στα σχολεία της Αμερικής, όπου διαχειρίζονται πολύ πιο σοβαρές κρίσεις, με διάφορα προβλήματα αρκετά σοβαρά. Αυτό το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται μόνο στην Αμερική, αλλά και σε άλλες χώρες».

Πέραν από την τραγωδία της Ήλιος, τα σχολεία της Κύπρου είχαν να αντιμετωπίσουν κι άλλα περιστατικά κρίσης, που συγκλόνισαν την κυπριακή κοινωνία, όπως η τραγωδία στο Μαρί, δολοφονίες, πυρκαγιές, θέματα βίας, θέματα ενδοοικογενειακής βίας, περιπτώσεις παιδιών που έκαναν κακό στον εαυτό τους, αλλά και την σοκαριστική περίπτωση του κατά συρροή δολοφόνου, Νίκου Μεταξά.

«Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να ξέρουμε ότι η κρίση είναι μία κατάσταση που έρχεται αναπάντεχα και δημιουργεί χάος και δεν μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα με τους συνήθεις μηχανισμούς που έχει. Θα πρέπει να υπάρχει προετοιμασία, να υπάρχει ένα πλάνο διαχείρισης κρίσεων από πριν, διαφορετικά θα επικρατεί χάος. Στην υπηρεσία λειτουργούν ομάδες που συντονίζονται, όταν υπάρχει μία κρίση και βρίσκονται άμεσα στο χώρο για διαχείριση και θεωρούμε ότι είναι ένα σοβαρό φαινόμενο, με πολύ μεγάλες επιπτώσεις ανά το παγκόσμιο, δίνεται έμφαση στην παροχή πρώτων βοηθειών».

Δειτε Επισης

Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έρχεται αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο για νέους και ζευγάρια εντός Ιανουαρίου
Χωρίς νερό η Μέσα Γειτονιά λόγω βλάβης-Το μεσημέρι θα γίνει η αποκατάσταση
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
ΒΙΝΤΕΟ: Στον Κοτσιάτη η φωταγώγηση της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας-«Ευχή μας η επιστροφή»
Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής για τις συναλλαγές μεγάλων ποσών
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε